Cum repari crapaturile si gaurile din lemn ramase de la cuie

Lemnul este unul dintre materiale care pot fi refolosite si este foarte bine sa o facem. Usi vechi, rafturi sau paleti, sertare ori simple scanduri – toate pot capata o alta folosinta daca ai idei si inveti sa le reconditionezi. Sprijin cu mare convingere ideea de a reconditiona si refolosi, prin toate proiectele mele, pentru ca asta este o parte din contributia noastra individuala la sustenabilitate. Pe scurt, obtii ce vrei cu resurse mai putine si costuri mai mici.

Cand refolosesti scanduri, una din probleme este ca ele pot avea urme ale unor cuie ori suruburi vechi sau alte urme inestetice. Ele pot fi ascunse cu destula usurinta, daca stii trucul despre care iti vorbesc in continuare.

Scandurile pe care le vezi mai jos au fost un capat de pat vechi, iar eu le-am recuperat cu gandul de a le transforma intr-un raft. Lemnul era de calitate – fibra usoara de rasinoase. Dupa demontare insa, au ramas gaurile cuielor, exact in zone care urmau a fi la vedere. Aveam nevoie de o solutie si am aflat-o, iar acum ti-o explic si tie.

Poti folosi aceasta metoda in mai multe situatii: cand ai scos cuiele si au ramas gauri, cand vrei sa muti locul manerelor de pe usi. Folosind numai chitul, poti ascunde crapaturi si lovituri care iti strica aspectul lemnului.

Cum indepartezi cuiele si suruburile

Orice ai avea de indepartat, scopul este sa o faci fara sa rupi ori sa strici lemnul.

Suruburile se desurubeaza cu o surubelnita.  Cand sunt foarte vechi si au floarea stricata, incearca sa pui o banda subtire de cauciuc (cum sunt cele de prins bani) intre surubelnita si surub.

Cuiele se scot fie cu un cleste, o ranga ori capatul bifurcat al unui ciocan. Daca sunt indoite pe partea cealalta, atunci intai se indreapta si apoi se bat in sens invers, ca sa iasa fara sa distruga lemnul.

Pentru reparatii, ai nevoie de…

Materialele de care ai nevoie pentru aceasta reparatie sunt putine: chit pentru lemn si cateva scobitori. In cazul in care gaurile de acoperit sunt mult mai groase decat scobitorile, apeleaza la bete pentru frigarui sau cauta alte tije sau aschii din lemn cu grosime comparabila cu cea a gaurii de acoperit.

Cand cauti chit pentru lemn, sa stii poti gasi fie unul universal (potrivit si pentru zidarie, de exemplu) sau special, doar pentru lemn. Din cate am vazut, chitul universal este doar alb, in timp ce acela pentru lemn poate fi gasit in mai multe nuante, astfel incat sa fie cat mai apropiat de culoarea naturala a lemnului. Studiaza imaginile de mai sus, ca sa vezi diferenta dintre cele doua substante.

Este de preferat sa folosesti chit in nuanta cat mai apropiata de cea a lemnului reparat, pentru ca diferentele de culoare sa fie cat mai putin vizibile, mai ales daca ai de gand sa acoperi cu lac transparent. Daca vopsesti, problema nu este atat de grava, dar ai nevoie de o vopsea cu putere mare de acoperire (precum Annie Sloan Chalk Paint, Spor Aqua de la Policolor sau Aqua Matt de la Deutek).

Iti mai trebuie o spatula metalica pentru chit si smirghel pentru slefuit. Eu folosesc granulatie de 180 pentru prima slefuire, iar la final granulatie de 240.

Cum repari lemnul

Mai intai, curata bine suprafata cu smirghel si desprafuieste. Este important ca tot ce ai de acoperit sa fie curatat de reziduuri sau de aschii. Infige scobitoarea ori tija in gaura si tai-o la nivelul suprafetei. Repeta operatiunea pentru toate orificiile, folosind aschii de lemn potrivite pentru a astupa gaurile respective.

Acopera apoi cu un strat de chit, folosind o spatula metalica, de tipul celor speciale pentru chituit. Pune atat cat sa umpli spatiile ramase, iar apoi trage deoparte surplusul cu spatula. Aplica straturi subtiri si de mai multe ori, daca este nevoie, asteptand putin sa se usuce intre aplicari.

Incearca sa lasi un aspect cat mai ingrijit dupa chituire. Nu te ingrijora totusi daca nu ramane suprafata perfect plana la finalul acestei operatiuni, pentru ca se va indrepta la slefuit.

Urmeaza slefuirea, in urma careia indepartezi asperitatile ramase in urma chituirii, dar fara a strica aspectul uniform al lemnului.

Tine minte cum ai chituit, pentru ca aceasta metoda iti este de folos si atunci cand ai alte mici reparatii de facut. Poti acoperi la fel crapaturile de la imbinari sau care apar in nodurile de lemn sau urmele de lovituri. Cu o usoara slefuire, aduci rapid lemnul la un aspect ingrijit.

Distribuie acest articol daca ti-a fost de folos ori trimite-l acelui prieten care are nevoie de astfel de informatii.

Si nu uita: reconditioneaza si refoloseste cat poti, pentru ca exista o multime de resurse ieftine si bune la indemana noastra. Spor la reparat!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top