Mobila de bucatarie este una din marile probleme in amenajarea unei case. Sa cumperi una noua este costisitor, sa o modifici pe cea veche poate fi la fel. Cea mai buna solutie depinde intotdeauna de bugetul existent si de mesterii disponibili. Ce poti face cu buget mic si efort asemenea? Inlocuirea fronturilor de usi si sertare, urmand instructiunile pe care ti le dau mai jos. Este operatiunea pe care si eu am facut-o, cu ajutorul MAM Bricolaj, pentru a schimba aspectul mobilei din bucataria prietenei mele Madalina Preda, cel mai tare professional organizer pe care il cunosc.
De la ce am pornit
Aceasta bucatarie a fost montata acum catva timp, intr-un apartament inchiriat, iar compartimentarea si aspectul actual al mobilei sunt foarte departe de ceea ce le trebuie noilor chiriasi. Pe langa faptul ca are un aspect invechit si monoton, blatul inchis face incaperea si mai intunecata, in conditiile in care si faianta, si pardoseala sunt inchise la culoare. Sertarele nu functionau toate cum trebuie, iar compartimentarea din zona deschisa de sus fragmenta prea tare spatiul si il facea ineficient. Un spatiu in dreapta aragazului era ocupat cu un raft portabil, din plastic, nu destul de stabil pentru a sustine aparatura de bucatarie si iarasi insuficient din punct de vedere al depozitarii.
Solutia pe care am propus-o a fost sa inlocuim fronturile de usi si blatul si sa completam cu inca un corp mic de mobilier in dreapta aragazului. Zona deschisa se reconfigureaza, acoperind-o cu usi si montand in interior o singura polita, in locul rafturilor casetate.
Pentru asta, am ales sa lucram cu MAM Bricolaj, unde pot fi comandate fronturi noi dintr-o gama de cateva sute de modele de PAL si MDF, dar si blaturi. Ei asigura debitarea pal-ului pe dimensiunile dorite, precum si lipirea canturilor, astfel ca nu-ti ramane decat sa le montezi in locul celor vechi. Totodata, iti pot da gaurile pentru balamale si pe cele pentru manere sau butoni, daca nu stii sau nu poti sa le dai singur.
Daca montezi singur fronturile, vei avea nevoie de o bormasina sau surubelnita electrica, un fierastrau pendular daca tai singur golurile pentru plita ori chiuveta si un aspirator, ca sa reduci praful generat la taiere. Vei avea nevoie si de un tub de silicon sanitar transparent, pentru izolarea chiuvetei si, eventual, a marginii dintre blat si perete, daca nu montezi o plinta antistrop.
Masuratorile necesare pentru inlocuirea fronturilor de bucatarie
Am mers pe ideea de a inlocui usile si fetele sertarelor (adica fronturile) cu unele noi, in aceeasi dimensiune. Pentru asta, am masurat cu exactitate lungimea si latimea fiecarui front si le-am notat, asociindu-le apoi schemei pe care am facut-o pentru mobilier. Aveam nevoie de aceste dimensiuni pentru a comanda la MAM Bricolaj fronturi si blat in dimensiuni identice. Pentru zona deschisa, am masurat spatiul interior, fiind cel in care urma montarea unor usi noi. A fost, practic, singura modificare adusa structurii si compartimentarii mobilierului existent.
Odata masurate fronturile, trebuie calculate dimensiunile dupa care vor fi taiate panourile. Mai exact, masuratoarea finala pentru fiecare front (usa sau fata de sertar) include placa de PAL si canturile aplicate (marginea plastifiata) si care inseamna in total cam 3 mm.
Drept urmare, din lungimea si latimea constatate la masuratoare se scad cate 3 mm si se obtin masurile care trebuie furnizate specialistilor MAM Bricolaj in vederea taierii placilor de PAL. Pentru zona deschisa, calculul a mers mai departe, in sensul ca am scazut inca 3 mm pentru lasa un spatiu de miscare usilor care urmau a fi montate. Aceste date le-am dat eu specialistilor, pentru a-mi debita fronturile si a le adauga apoi canturi.
Ce am mai cerut specialistilor MAM Bricolaj a fost sa gaureasca fronturile astfel incat sa putem folosi balamalele vechi, deja existente pe mobila. Pentru asta, trebuie sa te asiguri ca noile gauri sunt pozitionate exact precum cele de la fronturile vechi. Cum exista si aici niste standarde, cam toti producatorii de mobila folosind acelasi tipar, masoara distanta la care sunt gaurile pentru balamale fata de marginea de sus si, respectiv, de jos a usii. In general, aceasta distanta este de 10 cm, dar verifica sa nu apara vreo variatie.
Cat priveste materialele pentru fronturile noi, am continuat schema cromatica pentru care Madalina a optat si in restul casei si am ales pal alb perlat (Kronodesign 0101PE Front White) si un blat stil granit alb (Kronodesign K215 Blat White Dunes), cu mici particule gri si bej, ca sa existe o legatura si o continuitate cu finisajele. Manerele le-am luat din inox, simple, corelate cu stilul mimimalist al Madalinei. Scopul a fost sa „deschidem” bucataria si sa o facem mai primitoare prin mobila alba, aducand un aer ceva mai modern prin blatul in stil piatra. Totodata, am evitat finisajul lucios pentru ca am dorit sa fie usor de intretinut, fiind o casa in care cresc patru copii.
Asa cum spuneam, am adaugat un dulap de 40 cm latime in dreapta aragazului, iar pentru continuitate am luat in calcul sa-l acoperim si pe el cu blat de bucatarie. Am adaugat la el si o usa in acelasi stil precum fronturile deja masurate.
Montajul fronturilor noi
Odata taiate fronturile si blatul si aduse acasa de la magazinul MAM Bricolaj Morarilor, a urmat montajul. Daca ai masurat corect plasarea balamalelor pe usi, inlocuirea se face cu mare usurinta.
Inchiderea spatiului gol a fost putin mai solicitanta, in sensul ca a trebuit sa cautam o solutie adaptata, intrucat acolo nu era un dulap propriu zis, cu laterale proprii, cfu doar polite montate intre ale doua dulapuri. Drept urmare, a trebuit sa apelam la un alt tip de balamale si sa acceptam ideea ca usile nu vor veni la acelasi nivel precum celelalte, ci putin ingropate. Dat fiind insa beneficiul obtinut prin reconfigurare, ne-am impacat rapid cu ideea.
O alta provocare a aparut cand am constatat ca unul din sertare a avut frontul lipit de sertar, nu prins cu holszsuruburi. A cedat nervos dupa o interventie in forta si s-a lasat atasat unui front nou si perfect montat.
Blatul a fost si el inlocuit, iar pentru asta trebuie sa stii ca ai nevoie si de alte scule decat cele specifice montarii mobilierului, pentru ca trebuie sa demontezi chiuveta si sa o montezi la loc dupa taierea golului pentru ea. Ceva similar trebuie sa iei in clacul si pentru montarea plitei, dar acolo iti recomand sa apelezi la ajutor specializat in privinta decuplarii si apoi a recuplarii la reteaua de gaze.
Daca gauresti blatul acasa, tine minte urmatorul truc: pornesti aspiratorul si il plasezi inaintea lamei fierastraului, ca sa tragi cat mia mult din praful rezultat din taiere. Nu inseamna ca nu va fi deloc mizerie, dar este mult mai putin de curatat. Nu exista pericol de accident, pentru ca lama este protejata de cateva piese care impiedica teava aspiratorului sa o atinga.
Si tot legat de blat, iti spun un alt truc: daca perete este drept, poti renunta la montarea plintei antistrop si sa protejezi imbinarea cu blatul doar cu silicon transparent. Blatul arata mai bine astfel, iar mobilierul nu mai pare la fel de incarcat.
Ultimul nostru pas a fost montarea dulapului din dreapta aragazului, in zona in care se afla inainte raftul din plastic. Am crescut posiblitatile de depozitare ascunsa si exista si un blat mai generos acum, pe care Madalina stie cel mai bine cum sa il organizeze.
Din punct de vedere al costurilor, costa 1.000 – 1.500 lei o astfel de modificare pentru o bucatarie de cca 2,5 m, daca optezi pentru fronturi de PAL. Cele din MDF sunt mai scumpe, iar costul lor poate creste mult daca le alegi frezate si cauti varianta vopsita, nu infoliata. Dar iti spun, spre comparatie, ca numai montajul unei bucatarii noi costa 1.000 – 1.500 de lei, asa ca este foarte clar care varianta este mai rentabila.
Costurile le tii sub control si prin faptul ca faci singur o parte din operatiuni: gaurile pentru manere sau usi ori pentru balamale sau inlocuirea propriu-zisa a fronturilor. Poti pastra manerele, ca sa mai scutesti o cheltuiala de cel putin 100 de lei, spre exemplu. Dar, in esenta, daca te descurci singur cu inlocuirea si alegi materialele potrivite, schimbarea fronturilor te costa mai putin decat montajul unei bucatarii noi. Nu mia spun ca inlocuirea mobilei de bucatarie inseamna costuri mai mari de atat: de la 2.500 lei in sus mobilierul, plus costul montajului si debarasarii de mobila veche.
Pentru alte intrebari tehnice, te sfatuiesti sa iei legatura cu oamenii din oricare magazin MAM Bricolaj, de unde poti sa iti alegi si materialele potrivite.
Daca articolul ti-a fost de folos, te rog sa-l distribui in social media si sa-l trimiti prietenilor pasionati de bricolaj sau care stii ca au nevoie de un sfat sau de o idee pentru a-si salva mobila de bucatarie.
Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!