Cum reconditionezi o veioza

Cand ma uit pe blogurile straine de design interior, raman uimita cat de colorate pot fi accesoriile si corpurile de iluminat. Nu intensitatea culorilor imi pare neobisnuita, cat varietatea nuantelor, combinate perfect in scheme pe care noi, romanii, le construim mult mai greu.

Avem si noi imaginatie, oferta de produse este mult mai slaba. Daca vrei o veioza cu baza albastru inchis, cauti mult si bine pana o gasesti in marimea dorita. Aici te salveaza bricolajul: o veioza in orice culoare este buna, pentru ca poti sa o vopsesti.

Eu asa am facut, iar acum iti povestesc cum sa vopsesti o veioza, ca sa stii sa bricolezi si tu una asa cum iti doresti.

Reconditionarea unei veioze este extrem de simpla daca nu ai de reparat nimic la circuitul electric, asa cum am avut eu, de exemplu, la ACEST lampadar. Practic, sunt cel mult doua lucruri pe care le ai de facut: vopsirea bazei si, eventual, schimbarea abajurului.

Veioza aceasta are marimea potrivita pentru o zona mare, precum livingul, dar nu se integra defel in decor. Era vopsita in multe culori, mult prea sclipicioase si total nepotrivite cu ce am acum in living. Abajurul era din plastic si nu lasa lumina sa treaca. Fiind veche de aproape 20 de ani, se vedea uzura pe margini, plasticul fiind subtiat si aproape casant.

Am cumparat un abajur bej de la unul din magazinele Jumbo si m-a costat circa 25 de lei. Aveam vopsea albastra in mai multe nuante, asa ca mi-am propus sa le folosesc pentru a colora baza asa cum voiam, ca sa obtin veioza albastra cu abajur bej pe care mi-o doream.

Am sters bine de praf baza, am defiletat becul si am aplicat intai o vopsea acrilica despre care stiam ca adera fara probleme si pe ceramica – Maimeri albastru cobalt, cumparata de la Hornbach. Albastrul era foarte puternic, dar stiam ca nu va ramane asa.

Am aplicat apoi un strat de vopsea albastru inchis de la Kober, dar nu cu pensula, ci cu un burete. Am vrut sa obtin o textura neuniforma, in care albastru aplicat anterior este vizibil pe ici pe colo, mai ales in jurul frunzelor si al florilor. Am oscilat daca sa colorez si florile – total sau partial – cu o urma de alb sau bej. In final am decis sa las toata baza doar albastra, mergand pe ideea ca mai mult inseamna mai putin.

Am dat insa un nou strat de auriu pe suportul pentru bec, care parea neterminat si vechi prin contrast cu baza abia vopsita. Vopseaua pentru aceasta operatiune este tot una acrilica, tot de la Maimeri, mai exact vopseaua aurie folosita si in proiectul de AICI.

Si uite asa, am ajuns la un aspect care nu pare sa mai aiba ceva in comun cu cel initial.

Nu stiu ce parere ai despre rezultat, dar mie veioza asta imi place de mor.

Acesta nu-i locul ei final, am plasat-o aici ca sa o pot fotografia si scrie despre ea pe blog. In final, va fi amplasata intr-un colt in care sa-si afiseze eleganta, in toata splendoarea ei.

Ti-a fost de folos articolul? Spune si altora despre el!

2 thoughts on “Cum reconditionezi o veioza”

  1. CORINA MARC

    F frumoasa ai facut-o ,felicitari .si eu am am o veioza ,deocamdata am vopsit abajurul ,in verde cu un sprey ..e ok ..dar vreau si partea de jos ..cum as putea gasi un corp ..ceva ..este cam golaşa din cauza ca are doar 2,e inele ..
    Multumesc si sper ca ai inteles

    1. Ai putea sa infasori un snur gros pe corpul ei, de exemplu. Se gasesc astfel de snururi si pe emag.ro, pentru decoratiuni din macrame. Il poti lipi cu spray cu lipici ori cu superglue.
      Sau poti lipi direct pe corpul ei jucarii mici, de tipul celor din ouale de ciocolata. Sau alte decoratiuni ori fluturi din hartie.
      Sper sa iti fie de folos ideile. 🙂

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top