Cum m-am batut cu tantarii si am invins

Intr-o vreme, Autanul imi era cel mai bun prieten. Asa de bun incat uneori nu-mi dadeam seama daca mai miros a om ori a pastila anti-tantari.

Din cauza asta, dar si pentru ca mi-am propus sa renunt la toate chimicalele producatoare de alergii, am decis sa imi caut singura metode de combatere. Am acum reteta eficienta pentru o solutie naturala antitantari, foarte usor de preparat.

Cu aceasta solutie, in final i-am infrant!

Tantarii sunt mereu in frunte

Intr-un top al celor mai enervante vietati, tintarii ar fi – ca intotdeauna – fix in frunte. Ei sunt primii care se bucura daca dormi cu ferestra deschisa si ultimii care te-ar parasi cand stau cu prietenii seara, la terasa.

Fiecare fiinta are un rol in lantul trofic, dar zau daca pot sa inteleg care este contributia pe care ei o aduc planetei, alta decat malaria, encefalita si, mai nou, virusul Zika pe care ei le raspandesc. Sunt convinsa ca, dac atantarii ar disparea intr-o zi, broastele si pasarile s-ar orienta rapid spre alte surse de hrana. Cu tot sangele pe care il suge, cat poate sa iti tina de foame un tantar??

Cand eram mici, bunicii spuneau ca tantarii ne ciupesc pentru ca avem sange dulce si proaspat. Acum am imbatranit, sangele nu mai e dulce, carnea mai atoasa, dar vad ca tantarilor nu le sta nimic in gat: dintr-o multime de oameni stransi intr-o curte, am mereu impresia ca pe mine ma ciupesc cel mai rau.

Cel mai rau este cand stai in curte si cand te ataca din toate partile: atunci ai de ales intre fum ori miros de alungat tantarii si nenorocirile astea mici de care nu mai stii cum sa te aperi. Am incercat tot felul de chestii: spirale afumatoare (nu mai stiu ce era sa incendiez asa), lumanari (mnoh!), pastile, lotiuni… Despre Autan nu mai vorbesc. Numai alifie chinezeasca nu am incercat.

Cum am facut?

Am replicat practic ideea de la care am pornit cand am facut singura balsamul de rufe despre care v-am povestit AICI.

Am folosit o lingura de lotiune de corp fara miros ca baza, in care am pus trei picaturi de ulei esential de eucalipt si alte trei picaturi de ulei esential de lemongrass. Am obtinut o crema frumoooos mirositoare si foarte reconfortanta, cu ajutorul careia am scapat, in prima faza, de mancarimi dupa ciupiturile pe care deja le aveam. (Ori poti folosi drept baza ceva mult mai sanatos, cum ar fi uleiul de cocos despre care a scris Irina aici.)

Apoi am folosit-o si cat am stat afara prin curte si am constatat ca nu m-a mai ciupit nimic. Nu stiu daca au stat foarte departe de mine ori mi-au dat tarcoale, cert este ca nu am simtit niciun tantar pe nicaieri.

Buuun, daca merge, atunci trebuie sa vedem care e chimia din spatele operatiunii. Asa am aflat ca sunt bune doar uleiurile esentiale si ca este o lista intreaga de arome care pun insectele pe fuga, pe care am concentrat-o cumva in tabelul de mai jos:

Capture

Ca idee, pentru o lotiune impotriva tantarilor, ai nevoie de o baza in care sa se dizolve uleiurile esentiale si care sa poata fi intinsa pe piele.

Ori, daca vrei o solutie pe care sa o pulverizezi, foloseste in loc apa distilata. Apa distilata poate fi inlocuita partial cu apa de hamamelis, despre care am citit ca are o gramada de proprietati curative. Nu am incercat, nu stiu inca, dar am vazut in prea multe locuri informatia asta ca sa o ignor.

Cat priveste proportiile, la 120 de mililitri de apa distilata se adauga in total 50-60 de picaturi de ulei esential. Pentru copii, pune maximum 40 de picaturi de ulei la aceeasi cantitate de apa distilata, dar ai grija ce fel de ulei folosesti, pentru ca unele nu sunt recomandate copiilor.

Iar daca folosesti o lotiune ca baza, la aceeasi cantitate, se pun cam 40-45 de picaturi de ulei.

Cu atentie!

Am gasit AICI cateva sfaturi foarte bune despre cum alegi uleiurile esentiale. Cele volatile sunt mai slabe, iar uleiurile esentiale nu vor avea efect daca nu sunt de calitate.

Astea nu sunt totusi singurele precautii in folosirea uleiurilor esentiale. Unele uleiuri sunt contraindicate femeilor insarcinate si copiilor.

Mai mult, ca idee generala, aceste uleiuri nu trebuie aplicate direct pe piele, caci pot provoca iritatii si declansa alergii. Si, daca tot mentionam alergiile, sa stii ca si aceste uleiuri pot accentua reactiile alergice pe care unii dintre noi le au la diferiti compusi, inclusiv naturali.

Pasul de la solutii de supermarket la variante naturale l-am facut deja. La fel ca mine, multi alti oameni prefera alternative sanatoase la produsele pline de chimicale si factori alergeni din comert. Distribuie acest articol si ajuta-i sa descopere variantele sanatoase!

Citeste si:

Cum mi-am facut singura crema pentru maini

Balsamul perfect pentru rufe este cel facut in casa


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

4 thoughts on “Cum m-am batut cu tantarii si am invins”

  1. Valentin vali

    Dupa ce am facu „minunea” asta de crema, ghici ce, m-au ciuruit tantarii! Pacat ca nu pot uploada poze cu picioarele mele sa le vedeti cum sunt. Vorba aia, Frectie la piciorul de lemn !

    1. Imi pare rau. Ori uleiul esential nu a fost eficient (se intampla cu cele care nu sunt de calitate), ori va trebuie o doza mai mare.
      Eu folosesc de cativa ani aceasta solutie, iar din vara asta am inceput sa fac si spray – apa cu ulei esential. Nu mai numar picaturile, pun din ochi, dupa miros mai mult. Stau mult afara, in curte, dar chiar nu mai am probleme decat daca imi scapa zone in care nu ma dau cu solutie. Nu m-as intoarce la Autan pentru nimic…

  2. Excelentă idee! Încearca să dizolvi uleiurile esențiale în solubilizant, găsești la Mayam sau Elemental.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top