Ghid de impachetat cadouri. Tot ce trebuie sa stii

In fiecare an, de Craciun, este aceeasi nebunie a cadourilor. Ce cumperi, pentru cine, ce masura, ce culoare. Cand termini cu ce ai de cumparat, incepe alt stres, legat de impachetarea cadourilora cadourilor. Iar treaba asta se repeta ori de cate ori ai de cumparat, ambalat si daruit ceva oricui, cu orice ocazie. Unii oameni cred ca nu pot impacheta frumos cadourile pentru ca au doua maini stangi. Tine minte: nu exista doua maini stangi, ci doar oameni care nu stiu cum sa le foloseasca, inclusiv la impachetat cadouri. Citeste articolul de mai jos si vei vedea ca am dreptate. Iti explic ce iti trebuie pentru impachetat si care sunt pasii, apoi vei impacheta singur, dupa propriile idei. 

Care-i treaba cu impachetarea cadourilor?

De ce impachetam cadourile? Pentru ca arata mai bine „imbracate”, ambalajul dovedind ca cineva a facut un efort pentru a le personaliza, in loc sa le lase in ambalajul lor comercial, fara legatura cu sarbatorile de Craciun.

Cu cat este mai frumos ambalajul, cu atat sunt mai mari surpriza si bucuria celor care le primesc. Nu te gandesti si tu, plin de speranta, la reactia pe care o determina dezvelirea cadoului, din ambalaj? Acest lucru a fost confirmat si de psihologi (nu erau britanici, te asigur), care au dovedit prin studii ca emotia simtita in timpul despachetarii creste satisfactia de a primi gratuit un obiect care iti intra in proprietate.

Oamenii impacheteaza cadourile inca din secolul al II-lea inainte de Christos, iar obiceiul acesta a pornit de la chinezi, care ambalau in hartie monedele trimise in dar. Doua mii de ani mai tarziu, o intreaga industrie s-a dezvoltat in jurul impachetarii cadourilor si, desi se folosesc multe materiale reciclate, peste 30 de milioane de copaci sunt taiati anual, in continuare, pentru a produce hartie de impachetat.

Aceasta industrie a dezvoltat o multime de variante de impachetare – hartie, cutii, pungi din plastic sau plicuri, alaturi de accesorii precum benzi, funde, etichete, foarfeci, clipsuri, rigle speciale ori chiar mese pentru impachetat. Crede-ma ca nu ai nevoie de atat de multe pentru a ambala un cadou, ci doar de cateva lucruri simple, despre care iti vorbesc mai jos.

Ce-ti trebuie pentru impachetat cadouri

Cadoul, in primul rand. Indiferent de forma lui, exista o varianta de ambalare, fie ca este cub, cilindru ori are o forma atipica. Cel mai simplu rezolvi cu o cutie, un borcan ori o punga pentru cadouri, care te scutesc de efortul impachetarii, dar sigur nu asta iti doresti sa faci, daca ai ajuns pana aici cu cititul. 

Ai nevoie de ceva in care imbraci cadoul, sa spunem o invelitoare, iar aici hartia este doar o optiune, pentru ca se preteaza la fel si materialul textil sau frunzele. Practic, orice are structura unei foi si se poate indoi cu usurinta poate deveni „hartie de impachetat” pentru cadoul tau.

Hartia de la cadourile primite este o sursa buna pentru ambalat. La fel sunt esarfele vechi, bucati de material textil colorat, subtire si fara defect.  Ori iti poti produce singur hartie de impachetat, asa cum ti-am povestit in articolul de aici.

Iti trebuie ceva pentru legat cadoul ori fixat foaia in care il imbraci si care poate avea rol decorativ ori strict functional. Snurul si funda sunt optiunile comune pentru legare si decorarea simpla, dar gandeste-te si la beteala, fire pentru tricotat, dantela, rejansa, siraguri de margele, sarma, guta, lant subtire si orice altceva este suficient de lung si flexibil sa poata fi indoit si legat in jurul darului tau.

Daca vrei sa renunti la snur sau funda si sa prinzi hartia intr-un mod invizibil, foloseste scoci sau banda dublu adeziva. 

Poti merge mai departe si introduce in ecuatie o eticheta pe care sa scrii numele celui care va primi cadoul. Le poti face tu, asa cum ti-am aratat in proiectul de aici. Sau poti scrie direct pe cadou, daca doresti. 

Un accesoriu pe care il adaugi cadoului confera o nota eleganta acestuia. Pot fi globuri, frunze, crengute de brad, margele, fructe, flori, stele, aplicatii din hartie, jucarii, figurine sau bijuterii. Orice iti trece prin minte si iti pare ca s-ar potrivi langa hartia si funda pe care le ai poate fi utilizat drept accesoriu.

Alte elemente care te pot ajuta sunt o foarfeca sau un cutter si o rigla, daca nu poti taia hartia drept fara ajutor. 

10 lucruri esentiale despre impachetat

1.Evita foliile din plastic. Pe langa faptul ca este cel mai nociv material pentru mediu, sunt greu de manevrat in timpul impachetarii, nu se indoaie asa cum doresti si se desprind usor, chiar daca sunt lipite cu scoci.

2. Pune hartie atat cat trebuie. Nu lasa un surplus inestetic de hartie ori ambalajul gol. Surplusul de hartie strica aspectul pachetului, facandu-l sa para greoi si neingrijit. Intinde bine hartia pe toate laturile si pe colturi, sa nu aiba cute, din acelasi motiv. 

Taie hartia astfel incat sa infasoare tot cadoul plus doua-trei degete pe latura mai lunga, iar pe capetele scurte sa ajunga pana la jumatate plus inca putin. Pe lungime, prinzi hartia cu un patratel de scoci transparent la mijloc, sa fie usor de ambalat. La capetele mai mici, indoi intai hartia de la marginea de sus, apoi lateralele si in final latura de jos. Prinzi la mijloc cu un alt patratel de scoci, asa cum vezi in imaginile urmatoare. 

Daca ai o cutie pentru cadou si este prea mare, umple spatiile goale cu hartie taiata fasii inguste (jumatate de centimetru), asa cum ar iesi din tocatorul de hartie. Creeaza o impresie placuta la deschiderea cutiei, de cadou pretios. 

3. Imbina hartia pe muchie si pastreaza continuitatea modelului. Marginea hartiei trebuie sa fie intr-o zona mai putin vizibila, iar aceasta este muchia sau foarte aproape de ea, pe lateral. Daca hartia are un model, urmareste sa il pastrezi, pe cat posibil, la imbinarea hartiei. Este mai usor cand hartia este simpla ori are dungi sau buline, in timp ce la imprimeuri pot aparea diferente, care sunt mai putin vizibile pe lateral.  

4. Daca nu poti taia drept hartia, indoaie marginea ca sa fie dreapta. Recunosc ca nici mie nu imi iese mereu taietura dreapta. Ca sa repar lucrurile, indoi inauntru o margine de 1-2 centimetri, ca sa acopar urma stramba a taieturii.

5. Un singur element trebuie sa iasa in evidenta. Poate fi hartia colorata, funda deosebita ori un accesoriu stralucitor, dar nu toate deodata. Tine minte ca e la fel ca atunci cand te imbraci: mai putin este mai mult. Daca folosesti o hartie tipatoare, cu o funda de contrast si un accesoriu stralucitor, vei avea un cadou care iese cu adevarat in evidenta, dar nu garantez bunul gust. 

6. Suprapune texturi si materiale, pentru efect sporit. Foloseste pentru legat doua funde – una mai lata si alta mai ingusta – ori impacheteaza in doua culori de hartie. Aplica funda colorata peste dantela alba. Leaga pe o latura cu snur si pe alta cu funda. Testeaza si combina fara sa eziti, tinand cont si de ce am scris mai sus, iar cadoul tau va arata grozav.

7. Ai curajul de a folosi materiale atipice, ca sa le pui in valoare pe cele comune. Clasica sfoara de canepa si hartia reciclata sunt des folosite in impachetat. In ciuda aerului simplu pe care il dau, cadoul ambalat astfel iese din comun daca accesorizezi cu timbre lipite intr-un colt, ca si cum pachetul tau ar fi o scrisoare. Accesorizeaza cu globuri un cadou simplu, inlocuieste funda cu o instalatie pentru pom ori o banda cu ciucuri, adauga margele pe o sfoara obisnuita. Cauta prin cutii si sertare si vezi ce ai pe-acasa si se poate transforma in material pentru ambalat. Orice se potriveste undeva, daca ai ideea potrivita.

8. Daca nu ai, fa-ti! Ca si in cazul cadourilor, ambalajele pot fi improvizate atunci cand nu ai ceva pe masura, la culoare ori exact asa cum iti trebuie. Reciteste ce am scris la punctul anterior si iesi din obiceiul de a folosi doar materiale special destinate impachetarii.

Ai hartie alba si ti se pare prea simpla? Improvizeaza stampile din pluta si fa-i imprimeu, picteaza sau deseneaza pe ea, aplica-i ciucuri, stelute din hartie ori margele. Ti-a ramas hartie creponata de la copii? Combin-o cu margele insirate pe sarma pentru ambalarea unui cadou intr-un mod unic!

Uite in articolul de aici cateva idei de personalizare a hartiei de impachetat. Asa ai ocazia sa si personalizezi cadoul, cata vreme materialele pe care le folosesti sunt facute chiar de tine.

9. Refoloseste si recicleaza. Refoloseste ambalajele vechi, fundele de la bomboane, globurile cu defect, adica orice are potential de a se transforma intr-un accesoriu grozav pentru cadourile tale. Este ocazia foarte buna de a refolosi ornamentele de pom pe care nu le mai expui, ca pas mic pe care il faci catre o viata sustenabila. 

10. Ambaleaza si cadourile cu forme atipice. Chiar daca nu ai hartie ori punga pe masura, poti gasi variante si pentru cadourile atipice. Cand sunt foarte mari – biciclete, tobe si alte instrumente muzicale, foloseste bucati de material textil pentru a le inveli ca intr-o husa, pe care sa o legi la un colt cu o funda impresionanta. 

5 combinatii superbe pentru un cadou impresionant

Iata si cateva sugestii de combinatii de ambalaj pe care sa le urmezi in impachetarea cadourilor, pentru un efect impresionant. Pe langa cele de mai jos, gasesti mai multe imagini cu daruri frumos ambalate in galeria pe care am publicat-o pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor AICI.

Hartie + funda in aceeasi culoare + ornament stralucitor. Aici ornamentul atrage toate privirile si poate fi compus din globuri sau poate fi chiar funda stralucitoare si diferita de cea folosita la legarea cadoului. 

Hartie de ambalaj + sfoara + accesoriu de iarna sau verde. Este o combinatie pentru amatorii stilului nordic si pentru iubitorii de natura. Este simpla si tocmai de aceea eleganta.

Cadou mic + funda imensa. Cresti impactul cand plasezi o funda sau decoratiune supradimensionate pe o cutie micuta. 

Funda din catifea. Gasesti la mercerie si iti recomand sa o alegi pe cea mai lata. Ofera eleganta cadoului si nu mai ai nevoie de alt accesoriu.  

Hartie intr-o singura culoare + funda in dungi sau patratele. Tot la mercerie trebuie sa mergi pentru astfel de funde. Sunt deosebite, crede-ma!

Ai curaj acum sa iti ambalezi singur cadourile, cu cele doua maini pe care le credeai stangi? Hai sa ii ajutam si pe altii sa faca asta! Distribuie articolul in social media si trimite-l si prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de sfaturi. Le poti trimite linkul inclusiv prin WhatsApp, folosind butonul verde de mai jos.

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi sa ai si cu daruri cat mai frumoase!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top