Cum faci vaze din ciment colorat

Proiectele pe baza de ciment nu mai par atat de complicate: o multime de pasionati de bricolaj mixeaza, toarna si vopsesc, ca sa obtina diverse obiecte decorative din acest material. Ce-ar fi daca nu ai mai vopsi cimentul dupa uscare, iar culoarea ar fi integrata direct in material?

Am facut o proba cu doua vaze turnate din ciment colorat. Ce pasi am urmat si care a fost rezultatul vezi in articolul urmator.

Materiale necesare

Am folosit ciment dintr-un sac mai vechi, acelasi din care am facut si primele ghivece din ciment despre care ti-am povestit AICI. Sa ai la indemana apa, recipiente pentru turnat cimentul, ulei sau vaselina ca sa le ungi (altfel trebuie distruse ca sa se desprinda cimentul) si una sau mai multe carpe. Acesta este genul de proiect care murdareste. asa ca un sort de bucatarie si o pereche de manusi ti-ar fi de folos.

Pentru colorare, am folosit vopsele pe baza de apa pe care le gasesti la Toncorner, unde gasesti si vopseaua pentru pardoseli. Am ales vopsea pe baza de apa intrucat cimentul se dilueaza cu apa si m-am gandit ca nu ar trebui sa apara probleme majore cata vreme colorantii sunt solubili.

Cum faci

Amesteci apa si ciment, in parti egale, intr-un recipient si amesteci insistent, pana se transforma intr-o pasta groasa. De la un moment incolo, devine dificil, pentru ca cimentul se ingroasa, dar nu renunta. Din aceasta compozitie scoti o parte pentru colorare.

Pentru amestecarea culorilor, am folosit pahare din plastic, in ideea ca voi combina cimentul colorat cu cel simplu, gri, in aceeasi structura. Am mers pe cantitati mici, asa cum fac de fiecare data cand incerc lucruri noi.

Astfel, cimentul deja facut trebuie sa adaugi culoare si sa amesteci in continuare. tine cont insa de facptul ca acea culoare inseamna aport de lichid, deci va trebui sa mai pui un pic de ciment, pentru a mentine consistenta.

Am turnat intai cimentul colorat in tuburi – unul primind ciment rosu si altul albastru, iar pe cel simplu deasupra. In centru am pus doua bucati rotunde din lemn unse cu vaselina si am lasat la uscat doua zile. In mod normal, cimentul se usuca suficient in 24 de ore ca sa poti desface recipientelor, doar ca eu am avut alta treaba, asa ca le-am lasat mai mult.

Doua zile mai tarziu, am taiat tuburile, sa vad ce a iesit. Ardeam de nerabdare. Asa de tare ardeam ca nici nu am putut tine in mana vaza rosie si am scapat-o pe jos, peste cutia cu scule, de s-a facut bucati. Asa am constata ca avea o textura mia faramicioasa decat cea albastra, probabil pentru ca nu am pus destul ciment cand am crescut aportul de lichid prin adaos de culoare. Asta e, mai si gresim, important e sa invatam ceva din asta. Lectia invatata!

Am slefuit putin tubul albastru, pentru ca ii ramasese o margine in relief de la tub, pe jumatate din lungime. Nu am insistat insa cu slefuitul pentru doream sa isi pastreze aspectul industrial, mai ales ca aveam de gand sa adaug un accent care sugereaza rugina. Am facut asta cu buretele, adaugand usor vopsea aurie, prin tuse aplicate vertical.

Asta mi-e vaza din ciment colorat. Functioneaza si pe post de sfesnic, daca in locul muscatei rosii pun o lumanare.

Incerci si tu?

Daca ti-a placut articolul, distribuie-l in social media ori trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!

(Daca citesti pe mobil, il poti distribui inclusiv prin WhatsApp, apasand butonul verde din partea de jos a ecranului.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top