Cum faci un raft special pentru condimente

Stii ce ma enerveaza la culme atunci cand gatesc? Sa nu gasesc borcanelul cu condimente de care am nevoie, plicul cu drojdie ori o anume sticla cu ulei aromatizat. Pun pariu ca nu doar eu patesc asta. Stii cum se rezolva problema? Facand ordine pe raft, vei spune. Da si nu: ordinea este insuficienta daca nu folosesti eficient spatiul, in care trebuie sa ramana doar ceea ce este necesar.

Hai sa iti spun cum am rezolvat. Am construit un raft special, care imi permite sa vad toate borcanele de condimente din dulap si sa am acces usor la ele. Un raft pe care l-am facut usor, intr-o dupa-amiaza de weekend, inspirata de ceva similar vazut pe Facebook si vandut nu stiu unde prin lume.

Citeste mai departe sa vezi cum!

Am plecat de la situatia de mai jos:

Oricat as fi ordonat borcanele si sticlele, ajungeau iar toate claie peste gramada. Nu-mi place sa le am intinse pe blatul de bucatarie, mai ales ca spatiul de care dispun nu este foarte mare, iar usa spre curte face ca in bucatarie sa intre destul de mult praf, de la ce se construieste in jur.

Ce materiale si scule iti trebuie

O scandura de 11 centimetri latime si 2 metri lungime ti-e suficienta pentru acest proiect. Gasesti la Hornbach sau Dedeman si costa in jur de 14 lei. Daca o cumperi de la Hornbach, o poti si taia acolo pe dimensiunile dorite, altfel trebuie sa o tai singur, acasa. Ca sa vii cu scandura taiata, trebuie sa stii insa dimensiunile exacte ale dulapului in care pui raftul si sa fi calculat deja lungimea fiecarei piese. Iti explic despre asta mai jos.

Mai ai nevoie de dibluri din lemn pentru imbinare si de suporturi metalice pentru polite, precum si de aracet si vopsea, de preferat pe baza de apa. Ca scule, ai nevoie de fierastrau sa tai scandura, smirghel de 120 pentru slefuit capetele, echer pentru tamplarie, creion, bormasina cu burghiu pentru lemn in aceeasi grosime ca diblurile si de un ciocan.

Cum pregatesti piesele

Revenind la dimensiuni, dulapul meu are 52 de centimetri adancime si 56,3 centimetri latime, iar raftul meu urma sa fie facut din trei bucati montate in forma de doua, din care doua mai lungi si egale (vezi poza 3 de mai jos). Am ales sa fac raftul de 50 de centimetri adancime si 56 cm latime (ca sa las o rezerva de 2 cm fata de usa si cativa milimetri pe latime). Mai departe, am calculat asa: 56 cm latime totala a raftului, din care am scazut doua latimi de scandura, ca sa vad care este lungimea cele de-a treia piese.

Am marcat lungimea pe scandura cu creionul si echerul (ca taietura sa fie perpendiculara pe marginea scandurii) si am taiat cu fierastraul. Pentru ca taietura obtinuta era neregulata, am slefuit cu smirghel de duritate 120.

Ce vezi mai sus este raftul meu inainte de trece la gaurire, pentru montarea diblurilor din lemn. Ca sa te asiguri ca alegi burghiul potrivit, fa o proba: gaureste o alta bucata de lemn si vezi daca diblul ales de tine se potriveste in gaura facuta.

Cum pregatesti imbinarea

Inainte de a face gaurile, am decis sa montez inca un diblu pe fiecare parte (trei in loc de doua), pentru o mai buna sustinere. Diblurile acestea au 3-4 centimetri si trebuie sa intre pe jumatate in fiecare din piese, avand rol de a imbina scandurile in mod invizibil.

Ca sa nu gauresti prea adanc, fa un semn pe burghiu, asa cum am facut noi. Gaureste fiecare scandura pe lateral, facand loc pentru dibluri. Monteaza diblurile intai pe o laterala: pui doua bobite de aracet in gaura si apoi introduci diblul pe jumatate, batand usor cu ciocanul. Ele nu trebuie sa forteze lemnul (n-o vor face, daca ai ales burghiul), dar nici nu trebuie sa se miste in lacas.

Partea interesanta este cand montezi diblurile in cealalta piesa, pentru ca trebuie sa te asiguri ca ele sunt puse simetric, pentru ca altfel raftul tau se va deforma.

Uite cum poti preveni situatia asta: insiri piesele langa perete ori langa o suprafata perfect dreapta, pui putina vopsea pe capatul diblurilor, apoi apropii piesele una de alta ca si cum le-ai monta. Capetele colorate ale diblurilor vor lasa urma exact acolo unde trebuie sa fie gaurile. Ultimele doua imagini de sus iti arata exact cum trebuie sa faci asta. Acum gauresti exact unde sunt semnele lasate, pui aracet in gauri si montezi piesele intre ele.

Vopsesti si gata!

Am ales o vopsea alba lucioasa, pe baza de apa, pentru a vopsi acest raft. Interiorul dulapurilor este alb, asa ca am pastrat culoarea. (Stii de ce toate dulapurile sunt albe in interior? Pentru ca albul este mai luminos si vezi mai bine ce este inauntru.)

Bucataria mea este cumparata de la Ikea, asa ca am avut norocul sa am deja suficiente spatii in care sa montez suporturile metalice pentru rafturi, cate trei pe fiecare parte. Am instalat raftul la 17 cm inaltime, avand inca 11 cm deasupra lui, pentru recipientele mici.

Si iata cum arata in final!

Pot vedea acum cu usurinta eticheta de pe fiecare borcanel, chiar si in spate. In spatiul ramas in mijloc, sta tavita cu sticlele cu ulei si otet, dar chiar si asa am usor acces la borcanele din spate.

Lichidand dezordinea, am si redus numarul recipientelor, pentru ca am descoperit ca unele se dublau: aveam doua borcane cu boia de ardei dulce si doua cu susan alb. Am renuntat si la una din sticlele mari de ulei, pentru ca am descoperit ca una mica imi este suficienta cu acelasi tip de aromatizare. Pentru ca mai putin inseamna mai mult, chiar daca avem tendinta de a crede altfel.

Ti-ar fi de folos un astfel de raft? Ce anume ai modifica la el? Spune-mi parerea ta intr-un comentariu mai jos si distribuie acest articol in social media, daca ti-a placut!

2 thoughts on “Cum faci un raft special pentru condimente”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top