Home Proiecte DIYCroitorie Cum cosi un cearsaf husa pentru salteaua de pat
Cum cosi un cearsaf husa pentru salteaua de pat

Cum cosi un cearsaf husa pentru salteaua de pat

02/08/2018

Imi cos singura de toate, de la haine si pana la draperii sau perdele. Cum altfel pot gasi materiale mai bine croite si pe masura a ceea ce am eu nevoie?

Am avut nevoie, de exemplu, de o solutie pentru ca a proteja salteaua de pat, in conditiile in care nu am cumparat (cel putin inca) o invelitoare speciala in acest sens. Mi-am cusut singura una si iti arat si tie cum sa faci la fel.

Citeste sa vezi care sunt pasii si cat de simplu este sa-ti fabrici si tu o astfel de husa. O poti folosi atat ca cearsaf, cat si ca invelitoare pe sub lenjeria de pat, pentru a proteja salteaua si, la nevoie, a o face impermeabila. Este o solutie foarte buna pentru patul copilului, nu?

Cum calculezi materialul necesar

Pentru husa, materialul trebuie sa fie rezistent si sa contina fibre naturale (bumbac, in) ca sa nu te faca sa transpiri. In plus, nu trebuie sa fie alunecos, altfel cearsaful pus deasupra va aluneca in permanenta. In cazul in care faci husa pentru un copil, dubleaza dosul husei cu un material impermeabil, pentru a preveni udarea saltelei in urma incidentelor de noapte, inevitabile in cazul copiilor mai mici.

Masoara intai lungimea si latimea saltelei, apoi grosimea ei. Husa va trebui sa acopere integral una din parti plus lateralele, la care trebuie sa adaugi o rezerva de 15 centimetri de jur imprejur.  Aceasta rezerva este necesara pentru ca husa sa intre sub saltea si sa stea fixata acolo, fara sa scape din cauza miscarii in timpul somnului.

Hai sa iti dau un exemplu. Salteaua mea are 1,6 metri latime si 2 metri lungime, iar grosimea este de 18 centimetri. In acest caz, materialul trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni:

  • lungime: 15 cm (rezerva) + 18 cm (laterala) + 2 metri (lungime) + 18 cm (laterala) +15 cm (rezerva) = 2,6 metri
  • latime: 15 cm (rezerva) + 18 cm (laterala) + 1,6 metri (lungime) + 18 cm (laterala) +15 cm (rezerva) = 2,32 metri

Asadar, daca ai si tu o saltea la fel de lata precum a mea, trebuie sa cauti un material cu latimea de 2,4 metri si sa cumperi 2,6 metri din acesta.

In acelasi mod, calculezi cat material iti trebuie pentru saltele cu latime mai mica. De exemplu, pentru o saltea de o persoana, lungimea va fi aceeasi, dar latimea va fi mai mica, respectiv de 1,5 – 1,6 metri.

Pe langa material suficient de lat, iti mai trebuie in jur de 4 metri de elastic pentru o saltea dubla si cam 3,5 metri pentru una de o persoana.

Cum cosi husa

Odata adus materialul la dimensiunile calculate, impatureste-l in patru astfel incat colturile exterioare sa vina unul peste altul. Taie-le rotund, ca sa iti fie usor sa indoi si sa cosi marginea in care va intra elasticul. Practic, ai de tras o singura cusatura ca sa confectionezi husa asta!

Mai departe, indoi marginea lasand un tiv de 2-3 centimetri si tragi la masina de jur imprejur. Lasa o mica portiune de cativa centimetri necusuta, ca sa poti introduce pe acolo elasticul.

Ce trebuie sa facia cum este sa bagi elasticul prin tiv si sa prinzi cele doua capete, ca sa nu se desfaca. eu folosesc un ac de siguranta pentru a strecura elasticul prin astfel de tivuri, iar apoi prind cele doua capete cu un nod. Sa stii ca este cea mai migaloasa parte a proiectului, pentru ca materialul se aduna pe elastic si se increteste. Tu trebuie sa distribui materialul pe elasticul introdus in tiv, pentru ca incretirea sa fie uniforma, de jur imprejurul husei.

In timp, vei vedea ca elasticul cedeaza si se largeste, insa rezolvi problema usor, tragandu-l prin tiv si strangandu-l mai tare.

Eu am doua astfel de huse pe care le rotesc o data la 2-3 saptamani, pentru a le spala, dar poti face oricat de multe vrei. Deasemeni, poti folosi acelasi sistem la croirea cearsafurilor din lenjeria de pat, mai ales daca te foiesti in timpul somnului si tragi asternuturile de sub tine.

Iti voi povesti intr-o postare viitoare cum sa croiesti celelalte piese ale lenjeriei de pat si cum sa calculezi materialul. Pana atunci, distribuie acest articol prietenilor si in social media daca ti-a placut si iti este de folos!

Citeste si...

Tu ce crezi? Comenteaza!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
UA-32905858-1