Cum asortezi o chiuveta colorata in bucatarie

Contrar credintei multora, chiuveta de bucatarie este un element pe care il poti alege in multe alte culori decat alb sau gri. Ce culoare de chiuveta sa alegi pentru bucataria ta? Cum integrezi in decor o chiuveta colorata, ca sa nu gresesti si sa iti para rau dupa banii cheltuiti?

Am pentru tine cateva raspunsuri, bazate pe norme simple de decor, pe care le poti aplica si singur, in bucataria ta. Le gasesti in articolul de mai jos!

Chiuvetele colorate au ajuns la noi de cativa ani, cu mai mult de 50 de ani mai tarziu decat au inceput ele sa fie folosite in Statele Unite, de exemplu. Ele au aparut cam ion aceeasi perioada in care bucatariile au fost invadate si de electrocasnicele in culori pastelate (roz, turcoaz, verde fistic) si pe care le mai gasesti si acum, in stil vintage.

Lucrurile s-au schimbat de atunci, iar tendintele in design sunt altele, chiar daca sunt si piese care au ramas in trend si acum. Chiuvetele colorate pentru bucatarie, fabricate atunci din ceramica, sunt acum din alte materiale, realizate prin tehnici moderne si care permit o varietate mult mai mare de culori. Chiuvetele din granixit vandute de FAT, de exemplu, contin granule colorate combinate in culoarea de baza, fapt care face mai usoara asortarea cu mobilierul sau blatul de bucatarie. Din combinatiile de forma, marime, finisaj si culoare rezulta peste 2.500 de variante de chiuvete, doar la acest furnizor. (De acolo sunt si chiuvetele folosite pentru exemplificare, in colajele de mai jos, alaturi de mobilierul de la Ikea si gresia, faianta si blaturile de la Hornbach).

Din numarul mare de optiuni apar si dificultatile in asortarea chiuvetelor cu restul bucatariei. Lucrurile se simplifica insa, daca tii cont de urmatoarele:

  • Functionalitate – Alege intai modelul de chiuveta si apoi finisajul si culoarea. Dimensiunile si adancimea chiuvetei sunt mai importante decat nuanta, pana la urma, pentru ca aspectele functionale te vor impiedica sa lucrezi cum trebuie la bucatarie. Gasesti cateva sfaturi despre alegerea chiuvetei din bucatarie in articolul de aici.
  • Stilul mobilierului tau – Fiecare stil de amenajare include o preferinta pentru anumite culori, dar si intensitati diferite ale acestora sau asocieri cu materiale si texturi. Stilul modern presupune culori solide, puternice, contrastante si forme geometrice. Stilul traditional, rustic mizeaza pe lemn si pe nuante naturale, neutre. Stilul industrial inseamna gri, negru, beton, metal si texturi industriale. Stilul clasic combina culori primare, inchise, cu materiale bogate, pretentioase. Identifica stilul cel mai apropiat, ca sa iti fie mai usor sa alegi ce se potriveste in bucataria ta.
  • Spatiul pe care il ai la dispozitie – Intr-un spatiu mic, ai nevoie de suprafete care sa reflecte lumina (deci lucioase) si de texturi plane, care sa iti permita sa alegi si culori mai inchise. Fiind bucatarie, este esential sa fie usor de intretinut, de aceea este dificil de imbracat totul in alb sau ivoar.
  • Culorile deja existente – Evident ca vei integra chiuveta intr-o paleta coloristica, in care echilibrul este esential pentru ca decorul sa iti creeze o stare de bine. Urmareste sa pastrezi proportiile urmatoare: 60% culoare de fond neutra (alb, gri, bej, grej), 30% culoare usor accentuata, 10% culoare de accent (culoare intensa ori metal colorat). Ia in calcul chiuveta in cuantificarea culorilor din fiecare procent.
  • Creeaza un moodboard, pentru ajutor – Adica pune la un loc esantioane de gresie si faianta, lemn sau alte materiale din bucatarie, ca sa iti fie mai usor sa vezi imaginea finala. Du-le in lumina din bucatarie si combina variante pana te multumeste rezultatul.

Cum alegi in functie de stil

Iata si cateva exemple din stiluri diferite, care sa te ghideze si sa iti faca si mai usoara alegerea!

Stil modern

Stilul modern este preferat mai degraba de tineri si foarte tineri, fiind mai degraba o denumire generica sub care se regasesc, in fapt mai multe tendinte. Se caracterizeaza prin contraste si linii geometrice si, chiar daca foloseste si materiale naturale, sunt pe lista si metalul, ceramica, dar si plasticul.

Intr-o bucatarie moderna, poti transforma chiuveta in punctul central, combinand-o cu un mobilier din lemn si gresie si faianta in alb si negru, eventual cu motive geometrice sau in sah. Iti recomand doua chiuvete din gama Avangard de la FAT, in linii drepte si in culoare intensa, pentru doua situatii diferite. Portocaliul (marmura compozita 16 Orange) este de preferat daca bucataria ta este orientata spre est, unde lumina este rece, intrucat culoarea calda a chiuvetei va ”indulci” atmosfera.

Combinatia netrua de alb / negri si lemn natur iti permite sa aduci in combinatie si o nuanta rece precum albastrul (Granixit 740 Planetarium), care se integreaza perfect intr-o bucatarie orientata spre vest, unde lumina este calda.

O bucatarie slab luminata ori mica poate fi amenajata in culori deschise, cu suprafete usor de sters cu ajutorul aparatelor moderne de curatenie. Iata, de exemplu, cum o chiuveta verde intens (Granixit 920 Granada) poate deveni centrul unei bucatarii al carei fond este alb-bej, potrivit indiferent cat de calda sau rece ar fi lumina. Cateva plante (inclusiv artificiale) dispuse in bucatarie vor scoate si mai mult in evidenta verdele chiuvetei.

Tot in stil modern este si combinatia de mai jos: gresie si faianta deschisa la culoare, cu o portiune roz cu accent rosu in zona blatului de lucru, in combinatie cu mobila intr-o nuanta desaturata de turcoaz. Aici mobila si o parte din faianta au aceeasi intensitate (insumeaza acel 30% de mai sus), accentul fiind reprezntat de detaliul rosu si de chiuveta in aceeasi culoare (Granixit 530 Firebrick).

Daca iti doresti o bucatarie in stil nordic, scandinav, atunci in variantele de mai sus trebuie sa inlocuiesti doar culoarea chiuvetelor si sa optezi pentru alb (Granixit 127 Carnation sau 211 Silverstone) sau gri (Marmura compozita 11 Granit gri sau 13 Inox).

Stil rustic

Denumit si traditional, este un stil care nu se demondeaza niciodata, pentru ca preia elemente de o frumusete atemporala ori in stil vintage, combinand liniile rotunjite si culori calde, naturale. In exemplul de mai jos, gresia imita lemnul, faianta alba este montata in stil metro. Pentru a pastra echilibrul cromatic, alatura mobilier si blat de bucatarie gri, pe care montezi clasica chiuveta cu o cuva si spalator pe dreapta, intr-o nuanta apropiata de cea a lemnului (Granixit 343 White Frappe). Ies si mai bine in evidenta podeaua si chiuveta daca aduci accesorii din metal subtire negru.

Stil clasic

Un alt stil care nu se demodeaza niciodata este cel clasic, unde ies in evidenta texturi si materiale pretentioase, precum metalul lucios ori marmura, potrivite pentru bucatarie. Mai jos, am asortat o chiuveta gri deschis (marmura compozita 13 Granit gri) cu faianta si gresie grej deschis, accesorizate local cu mozaic din sticla si metal. Mobila pentru care am optat este neagra, iar blatul gri deschis. Daca bucataria este prea mica, poti avea doar dulapurile de baza negre, iar pe cele de sus mai deschise, eventual aceeasi culoare cu blatul.

Daca preferi o varianta clasica mai calda, alege gresie si faianta in nuante de bej, blatul in stil marmura cu insertii maro roscat si albastru, plus o chiuveta in nuante de coniac (Granixit 810 Cinnamon).

Doua din propunerile pe care le-am atasat stilului modern pot fi translatate in stil clasic foarte usor, schimband modelul chiuvetelor si alegand in loc modele in linii curbe. Astfel, in locul liniilor drepte pe care le au chiuveta rosie si cea verde, poti alege aceeasi culoare cu orice alt model din gama Classic in loc de Avangard.

Stil industrial

Este un stil foarte permisiv si, din punctul meu de vedere, sustenabil pentru ca implica refolosirea unor materiale, uneori chiar in forma lor veche. Alteori, materialele noi sunt facute sa arate precum cele vechi, cum ar fi blatul de bucatarie care imita metalul ruginit. L-am combinat cu mobila alba (pentru a face combinatia mai luminoasa), faianta in stil beton si gresie inchisa, tot beton. Intre atatea culori neutre, chiuveta maro roscat (marmura compozita 07 Azalee) continua culorile din blat si iese in evidenta.

Stil mediteranean

Am lasat pentru final ce-mi place mai mult. Desi nu este un stil in sine, ci un derivat din cel traditional, stilul mediteranean este in mod sigur iubit de foarte multa lume. Se bazeaza pe albastru si alb / bej, culorile care sugereaza plaje si apa marii, adica vacanta.

Intr-o astfel de bucatarie, as alege mobila in culoare deschisa, dar as opta pentru gresie mai inchisa, fiind usor de intretinut – un albastru prafuit. Blatul de bucatarie imita nisipul, iar pata de culoare ar fi – ati ghicit – chiuveta albastra (marmura compozita 10 Granit albastru). Evident, frigiderul ar fi plin de magneti adusi amintire din Grecia…

Sper ca sfaturile de mai sus sa iti fie de folos in alegerea celei mai potrivite chiuvete pentru bucataria ta. Daca ti-a placut articolul, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca ar putea avea nevoie de el!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top