Cum amenajezi o baie mica de 5 metri patrati

Cand mi-am construit casa, am visat ca voi avea spatiul dorit, pe care sa il amenajez asa cum vreau. Rareori nu exista insa limitari, astfel ca am o baie mica de 5 metri patrati, pe care a trebuit sa o amenajez ca sa fie nu doar utila, ci si placuta. Nu sunt singura: multi dintre noi au spatii mai mici decat isi doresc. O baie de 5 metri patrati este des intalnita si la bloc, cu tot cu dilemele pe care le ridica. Iti spun care au fost dilemele mele si cum le-am rezolvat, pentru ca rezolvarile mele ar putea sa-ti fie si tie de folos.

Decizii de luat inainte de a amenaja o baie mica

Baia mea are 1,8 m latime si 2,7 m lungime, ceea ce inseamna o suprafata totala de 5 mp, la o inaltime a camerei de 2,8 m. Desi locuiesc la casa, cu excpetia inaltimii, nu sunt diferente majore fata de apartamentele de bloc, in privinta baii.

Partea buna este ca are o fereastra maricica, deci se rezolva usor problema aerisirii. Partea rea este ca nu putea fi mai lata si nici mai mare fara sa reconfigurez toate incaperile, ca intr-un joc de domino in care o piesa le afecteaza pe toate celelalte. Pana la urma, am decis ca baia este doar o zona utilitara si am lasat spatiul generos in living, unde ne petrecem tot timpul impreuna.

Din start, am renuntat la ideea de a instala in baie masina de spalat, atat pentru ca aveam alternativa, cat si pentru a evita deterioarea ei din cauza umezelii. Chiar daca avem fereastra la baie, se aduna mult abur in baie, mai ales iarna (suntem o familie de rate care fac bai calde), astfel ca am redus pe cat posibil obiectele care se corodeaza.

O alta decizie de luat inainte de orice altceva a fost daca instalam cada ori cabina de dus. Am ales cada pentru ca, asa cum spunea mama, ”nimic nu se compara cu o baie calda la tine acasa, cand vii inghetata de pe drum”. Asa ca a fost cada, nu dus.

Un element important a fost si modul in care placam peretii si pardoseala si am optat pentru gresie si fainata. Alegerea era previzibila, dar la altceva ma refer, si anume la modul de montare si la gradul de luciu. In mod clar, am refuzat placajele lucioase, pentru ca se vad toate petele de apa, asa ca am ales un finisaj mat.

Pentru ca rosturile mi se par greu de intretinut, am ales gresie si faianta rectificate, respectiv cele care care au marginile taiate drept, astfel ca se monteaza cu distante de 1-2 mm intre placi. Aproape nu se vad imbinarile si nici nu are unde sa se adune mucegai. Dezavantajul este ca ai nevoie de un mester bun sa le monteze, altfel ai surprize in timp.

O alta problema cu impact asupra spatiului s-a rezolvat de la sine datorita sistemului de incalzire prin pardoseala pe care l-am instalat in toata casa. Drept urmare, nu am avut nevoie de calorifer in baie. Si crede-ma ca senzatia de pardoseala calda pe care o simti sub picioare cand iesi din cada este de neinlocuit!

Acestea au fost deciziile de luat in peroada ridicarii constructiei si imediat dupa, inainte de a trece efectiv la amenajare, despre care iti vorbesc mai jos.

Cum amenajezi baia mica de 5 mp

Asa cum ti-am spus, am urmarit sa am un spatiu care sa inspire liniste si sa ma ajute sa ma relaxez. Am asociat aceasta idee cu baile romane si, desi la acel moment nu stiam despre amenajare cat stiu acum (de fapt, nu stiam, ci ma bazam pe simturi si inspiratie), am creionat o baie care imi place si acum, 10 ani mai tarziu.

Dar sa o luam usor, ca sa vezi ce principii am urmat ca sa am baia dorita.

1. Faianta si gresie la fel

Cand baia este mica, faptul ca modelul si culoarea se continua de pe perete pe podea lasa impresia unui spatiu mai mare. In plus, daca alegi o culoare deschisa, baia va parea mai luminoasa.

Sa ai minte faptul ca, pentru un efect vizual maxim, ai nevoie de o culoare neutra de fond care sa acopere cam 60% din spatiu, o alta pentru variatie de circa 30% si un accent colorat mai tare de circa 10% din total. Cat priveste nuanta, ghideaza-te in raport de temperatura luminii exterioare daca ai fereastra si alege nuante reci pentru camerele orientate spre vest si nuante calde pentru cele spre est.

De aceea, iti recomand sa lasi peretii liberi, fara modele din faianta, eventual sa optezi pentru in brau pe orizontala, care sa accentueze conturul camerei, fara sa incarce. Din acelasi motiv, as omite decorurile pe verticala, combinatiile de culori in faianta ori modelele de tip tablou, cu motive mari, care par disproportionate intr-un spatiu mic, pe care il fac sufocant.

Eu mi-am dorit piatra bej, dar nu am cumparat piatra, ci gresie si faianta cu aspect de piatra, de la Orient Ceramic, unul din putinii importatori care aduce astfel de produse din China. Placile sunt destul de mari (30 cm x 45 cm) si rectificte, astfel ca impresia este de continuitate, fara sa fie evidente imbinarile. Arata la fel de bine si 10 ani mai tarziu.

2. Construieste spatii de depozitare in pereti

Nisele in pereti si rafturile construite si imbracate in aceeai faianta iti ofera spatiu de depozitare fara sa creeze impresia de aglomerare. Prin faptul ca ai un element care se continua peste tot – faianta intr-o singura culoare, aceste rafturi nu ”rup” spatiul si nu aglomereaza vizual.

Eu am astfel de polite in jurul cazii si in dreapta si stanga chiuvetei, fara sa mai am nevoie de polita la oglinda.

3. Monteaza o oglinda mare

Avand polite pe lateralele chiuvetei, am putut folosi integral spatiul de deasupra ei ca sa pun o oglinda mai mare. Asta pare sa mareasca baia, mai ales ca oglinda reflecta latimea baii, deci amplifica exact distanta mai mica dintre pereti.

4. Mai multe surse de lumina

Lumina directionata iti este de folos in jurul oglinzii (nu degeaba oglinzile de machiaj sunt inconjurate de becuri). Eu am doua lampi de putere mica, dar care sunt foarte folositoare, atat mie, cat si sotului.

5. Pastreaza unitatea coloristica si de stil

Faptul ca obiectele din baie sunt in acelasi stil si in aceeasi paleta de culoare inseamna unitate, care creeaza o stare de confort vizual. Nu vei percepe incaperea ca fiind aglomerata daca ceea ce tu ai acolo se aseamana in stil. Limiteaza-te la una sau doua culori care sa o completeze pe cea de fond si vei vedea ca ele ies mai bine in evidenta atunci cand mare parte din baie este in culoare neutra.

De exemplu, am corelat perdeaua cu prosoapele si covorasul de baie si urmaresc sa nu aduc alte culori decat cele existente deja acolo. Ca sa pastrez proportia despre care iti spuneam mai sus, aleg covorasul si un prosop in aceeasi culoare si pe al doilea diferit. Poti vedea AICI mai multe imagini cu aceste combinatii din baia mea. Covorasele de baie sunt cumparate de la Ikea si JYSK, iar perdeaua de baie de la Lidl.

Si inca un truc legat de combinarea culorilor in baie: alege faianta si gresia in culori neutre si cauta o perdea de dus alba cu imprimeu. Albul perdelei continua albul cazii sau al caditei de dus si amplifica spatiul, iar imprimeul colorat iti da ocazia de a schimba prosoapele si covorasul fara sa obtii o varza de culori. Iar daca alegi prosoape fara imprimeu, adica simple, culorile se vor imbina si mai placut fara sa aglomereze spatiul.

Ideea de unitate de stil si culoare se pastreaza si in cazul accesoriilor – bara pentru prosoape, calorifer (daca ai), baterii, agatatori sau cuiere. Alege-le pe toate in acelasi stil si culoare, iar baia ta va arata mult mai bine. Eu am optat pentru accesorii din otel patinat de la Ikea si vad ca au rezistat foarte bine in timp.

6. Alb, alb, alb

Obiectele sanitare albe sunt cele mai potrivite intr-o baie mica, dar si cele mai accesibile ca pret. Adauga mobila alba, daca ai loc, dar limiteaza volumul acesteia la maximum. Alege un dulap masca pentru chiuveta si eventual un dulap soldat ori rafturi deasupra vasului de toaleta si nu acoperi integral peretii cu rafturi si sertare.

Totodata, recipientele fara eticheta creeaza o imagine mai frumoasa decat un raft plin cu cosmetice de toate felurile. Eu indepartez etichetele mai ales de pe sticlele albe, pentru ca imi place cum reflecta lumina suprafetele mate ale recipientelor. Am pastrat un astfel de recipient alb pentru sapunul lichid, pe care il alimentez periodic din alta sticla. Am si recipiente cu eticheta, dar sunt mai mici si am preferat sa le ascund in cosuri puse pe rafturile de langa oglinda..

7. Pastreaza doar necesarul

Ideea asta se aplica nu doar in baie, ci oriunde in casa si in viata. Nu mi-au placut niciodata baile cu muuuulte cosmetice insirate la vedere, cu flacoane si flaconase din care folosesti o data la trei saptamani. Si chiar daca folosesti zilnic mai multe tipuri de crema, de exemplu, arata mai bine daca le tii grupate intr-un cos, asa cum este cel pe care il vezi mai sus.

In orice baie, sunt si obiecte de care ai prefera sa te lipsesti ca sa ai mai mult spatiu, dar nu intotdeauna se poate. Eu am nevoie frecvent de mop si de carpele din microfibra, care prefer sa fie la indemana si pentru ceilalti membri ai familiei, mai putin indemanatici cand vine vorba de organizat si strans. Asa ca acestea sunt lasate in baie, la vedere, exact asa cum apar in imaginea de mai sus.

baie mica

Asta-i baia mea de zi cu zi, fara pregatiri speciale pentru poze (altele decat indreptat covorasul si prosoapele :)) si fara decoratiuni aduse special pentru sedinta foto. O baie pe care eu o iubesc si in care nu as schimba decat chiuveta, pe care unul din noi a crapat-o la putin timp dupa ce ne-am mutat. Schimband chiuveta, va trebui sa cumpar si alt dulap masca, dar voi alege tot alb si voi pastra manarele argintii patinate.

Daca ti-a placut articolul meu si te inspira sa iti amenajezi si tu altfel baia, stii ce ai de facut: distribuie-l in social media, ca sa le dam si altora idei!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top