Cum amenajezi o garsoniera mica. Un exemplu ▶️

Cum imparti spatiul intr-o garsoniera mica, fara hol, in care intrarea da direct in spatiul care este si dormitor, si birou, si camera de zi? O biblioteca si o masa ajuta la separarea spatiului, iar vizual delimitarea se poate poate face prin tapet. Sunt solutiile pe care le-am aplicat eu, in amenajarea unei garsoniere de 29 mp. Nu doar dimensiunea redusa a spatiului a fost o provocare acolo, ci si existenta unor grinzi si a altor obstacole pe care nu le puteam inlatura. Iata care este rezultatul!

De la ce am pornit

Cu totul, garsoniera are 29 mp, in care intra o camera de 18 mp, o bucatarie de 6 mp si o baie de 4 mp. Nu foarte mult, nici foarte putin comparativ cu garsoniera de 11 mp din Cluj. Intrarea se face direct in camera, fara niciun hol, fiind doar o nisa cu o adancime de un metru care poate servi drept premisa pentru asa ceva. La mica distanta de usa de la intrare, tabloul electric este efectiv plantat in mijlocul peretelui, ceea ce face imposibila folosirea spatiului integral pentru depozitare, printr-un dressing ori cuier inalt. Iar deasupra este o grinda la doar doi metri inaltime, alt obstacol de luat in seama in configurarea amenajarii.

Proprietarii si-au dorit o amenajare simpla si tinereasca, in ideea ca spatiul va fi ocupat de o singura persoana ori de un cuplu tanar. Finisajele existente – parchet, gresie, faianta si usi – erau deja alese in nuante de grej, neutre dar destul de reci, asa ca se cereau putin indulcite. Mai mult, avand lumina rece dinspre est, camera avea nevoie de ceva care sa incalzeasca atmosfera, asa ca am ales accente de galben si albastru. Am mers pe mobila alba combinata cu stejar Sonoma acolo unde nu a fost posibil sa gasim alb ori unde era prea mult alb.

In privinta mobilierului, initial dorinta proprietarilor a fost de a avea un pat imediat langa usa, separat cumva de restul camerei, dar si o canapea si depozitare. Adica ceva cam asa:

Cum am separat spatiul intr-o garsoniera mica

Dar una este visul si alta este realitatea, unde spatiul din stanga usii (unde ar fi venit patul) era „spart” de tabloul electric si de intrerupatoarele situate prea departe de usa. Ocolind intrerupatoarele, ar fi incaput la limita un pat cu latimea de 120 cm, prea ingust pentru a avea acces doar pe latura mica. Ramanea prea putina adancime pentru un separator, iar grinda din tavan impiedica montarea unei draperii sau panou care sa delimiteze zona de dormit de restul. Ca sa nu mai spun ca amplasarea patului la jumatate de metru de usa de la intrare ar fi insemnat zgomot si praf intr-o zona in care nu de asa ceva este nevoie.

Drept urmare, ne-am reorientat. Am folosit nisa de langa usa pentru un dulap tip dressing de 150 cm latime si am transformat-o in hol. Sub tabloul electric este spatiu pentru un pantofar care serveste si ca loc de lasat chei, telefoane ori diverse, langa usa de la intrare. Dressingul cu patru usi are oglinda necesara in hol, iar in fata lui, exact dupa usa, am improvizat cuier, montand direct pe perete agatatori, intr-o zona protejata cu tapet colorat.

Delimitarea dintre zona de hol si restul casei s-a facut printr-un corp de biblioteca pus perpendicular pe perete si care se continua cu o masura de tip bar. Este suficient de ingusta incat sa nu incomodeze, dar are latime destula ca sa poti lucra acolo la laptop ori sta la o cafea cu un prieten.

Vizual, am separat zonele si prin tapetul pus pe perete (o combinatie de linii subtiri negre si forme abstracte in galben si albastru pal cumparata de la mivali.ro) si care se continua in L pe peretele exterior, pana la usa. Am creat astfel un colt confortabil acolo, exact unde se afla patul / canapea si masuta pentru cafea. Fiind pe fundal aproape alb, tapetul nu incarca excesiv, ci delimiteaza si decoreaza, intr-o forma usor de intretinut intr-o casa inchiriata.

Cum intri in casa, pe stanga sunt usile catre baie si bucatarie. Acolo era necesar un spatiu de depozitare care sa suplimenteze dressingul din hol, dar si un loc pentru televizor. Am instalat acolo un dulap cu rafturi si o servanta cu sertare, atat cat ne-a permis spatiul intre sumedenia de intrerupatoare si prize imprastiate pe perete.

Bucataria si ce solutii am gasit pentru ea

Bucataria are doar 6 mp si o latime de 180 cm, plus un furtun care traverseaza aproape tot peretele lung, de la centrala la canalizare, pentru condensatie. Teoretic, pe latime incap mobila de 60 cm, frigider si masina de spalat, practic, furtunul de la centrala nu permite lipirea mobilierului de perete, in partea de jos.

Ce am facut? Am mers pe mobila la comanda (desi asta a crescut binisor costurile) si s-au montat dulapuri de baza cu adancime mai mica. Pentru ca nu poti avea niciodata incredere ca 180 cm inseamna 180 cm de sus pana jos, am mutat langa frigider masina de spalat vase ingusta, de numai 45 cm, iar deasupra ei am castigat loc pentru un aparat pentru cafea ori un robot de bucatarie. Masina de spalat rufe a ramas sub blat, mai ales ca este varianta slim si ii este suficient spatiul ramas de la furtunul centralei si pana la marginea blatului.

Nu a ramas cine stie ce spatiu in bucatarie, dar am gasit totusi solutia sa avem si o masuta cu doua scaune, toate pliante. Sunt puse dupa usa si intinse doar la nevoie.

In baie… este baia si atat

De ce nu am pus masina de spalat in baie, daca tot are 4mp camera asta?? Pentru ca nu exista priza si pentru ca nu exista nici loc. Caloriferul montat prea in mijlocul peretelui a lasat un spatiu cu doar 3 cm mai mic decat cel necesar pentru masina de spalat. Alta chichita pe care un contructor cu un pic de viziune ar fi putut sa o anticipeze, cred eu, cata vreme cam toate masinile de spalat au 60 cm latime. Iar masina cu incarcare verticala nu ar fi fost neaparat o solutie, atat din cauza costurilor mai mari, dar si pentru ca facea imposibila folosirea spatiului de deasupra ei.

Asa ca acolo a intrat in loc un mic dulap cu cele necesare intr-o baie. Plus un covoras galben si o perdea colorata.

Detaliile care fac diferenta

Este dificil sa faci amenajari de revista cand tii de buget, iar aici ne-am incadrat cu absolut tot – mobilier, bucatarie facuta la comanda, electrocasnice de calitate, decoratiuni, textile, corpuri de iluminat – in aproape 8.000 de euro. Am urmarit un raport bun calitate pret, fara sa ma duc in zona premium (poate doar cu tapetul putin), dar fara sa aleg cele mai ieftine produse. Dar ici si colo poti face mici ajustari care sa faca lucrurile mai calde, mai ca acasa.

De exemplu, butonii pentru toata mobila. I-am gasit la Sinsay si mi se pare ca schimba ceva in aspectul mobilei de bucatarie, spre exemplu, unde combinatia de alb si lemn a fost cea mai accesibila, din toate punctele de vedere. In plus, sunt element de legatura intre bucatarie si camera, ca parte a aceleiasi povesti.

Ne-a ajutat, din punct de vedere al costurilor, ca am gasit la Ikea cu mobilierul pentru depozitare si textilele, iar corpurile de iluminat le-am descoperit la Mobexpert, doua asemanatoare – una pentru zona centrala a camerei si alta pentru iluminarea „holului” si a mesei care le delimiteaza. Ba exista chiar si o veioza langa pat, din aceeasi gama.

Tapetul este insa primul care fura privirea: forme si culori cat sa imbrace spatiul fara sa il aglomereze. A fost comandat pe masura si montat chiar de catre proprietari. A fost apoi completat cu o alta bucata pe hol din ratiuni de utilitate (protejeaza peretele din spatele cuierului), dar si pentru echilibrare vizuala si pentru a „lega” cele doua zone din aceeasi incapere.

Inca putin galben avem la limita cu holul si un albastru calm pe jos. Cateva accesorii in biblioteca separator si cam asta-i… Plantele reale, chiar daca ar fi imbracat excelent spatiul, le lasam la alegerea celor vin si care isi pot asuma ingrijirea lor.

A fost un proiect care si-a gasit usor drumul si care mi-a adus o mare bucurie. Puteau fi facute unele lucruri mai bine? Sigur ca da, cu mai mult timp la dispozitie si cu ceva buget. Insa important este ca oamenii care detin aceasta locuinta sunt fericiti cu ceea ce a iesit, dovada fiind ca si-au gasit imediat chiriasul potrivit.

Cel mai tare ma bucura insa faptul ca oamenii au ales culoare desi este o casa de inchiriat, ca nu s-au agatat de neutrul finisajelor pentru a ramane intr-o zona sigura, de confort. Sunt convinsa ca si asta a contribuit la gasirea atat de rapida a unui chirias, practic de la prima vizionare.

Uite si cateva imagini din aceasta frumoasa garsoniera:

Ce case frumoase am avea daca am avea mai mult curaj sa folosim culoarea!


Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top