Cum am schimbat chiuveta de bucatarie

Dupa zece ani de utilizare, am schimbat chiuveta din inox de la bucatarie cu o chiuveta din compozit, material modern si, sper eu, rezistent. Alegerea am facut-o dupa multe luni de documentare si vazut / pipait / cercetat o multime de modele, in magazine si la producator.

Uite ce criterii am urmat in alegerea unei chiuvete din compozit pentru bucatarie si cum am montat-o pe cea noua pe vechiul blat, in asa fel incat sa o pot folosi fara probleme.

Despre chiuvetele din compozit nu stiam foarte multe, dar m-a atras posibilitatea de a alege o alta culoare decat clasicul alb sau griul argintiu al inoxului. Parerile pareau a fi impartite: unii spuneau ca este o alegere perfecta, in timp ce altii se plangeau ca materialul nu rezista la pete, socuri si zgarieturi. Am inceput sa cercetez problema, profitand si de faptul ca echipa FAT – producator de chiuvete din compozit care vinde si in Romania – m-a ajutat cu multe informatii tehnice.

Ce criterii sa urmezi cand schimbi chiuveta

Mai intai, materialul. Compozitul este un material bazat in mare parte pe componente naturale – un praf de granit si de alte roci care se „leaga” in forma dorita datorita unor rasini speciale. Astfel sunt fabricate diferite tipuri de chiuvete, unele cu suprafata lucioasa (marmura compozita, granixit), altele mate (fatgranit). Fiecare producator foloseste insa alta formula si alte materiale, de unde si diferentele de calitate in produsul rezultat.

Se aplica si aici o regula intalnita si in alte domenii ale designului: spre deosebire de cele mate, suprafetele lucioase se intretin mai usor pentru ca nu exista crevase in care sa se adune murdarie. Daca rasinile folosite la fabricatie nu sunt de calitate insa, unele substante pot patrunde in materialul chiuvetei si pot lasa pete.

In aceste conditii, am decis sa iau o chiuveta lucioasa, din granixit – material obtinut din adaugarea in compozitie a unor particule colorate care influenteaza culoarea finala a chiuvetei si o fac mai usor de asortat. Am vrut o chiuveta in culoare apropiata blatului de bucatarie vopsit de mine, deci aveam nevoie sa contina nuante de bej, gri si maro sau cafeniu, ca sa pastrez tonul gresiei.

Am mai aflat despre chiuvetele FAT ca au suprafata tratata cu ioni de argint, care are proprietati antibacteriene, ceea ce conteaza foarte mult intr-o bucatarie.

Un alt lucru important a fost dimensiunea, limitata de spatiul disponibil pe blat (care are 63 cm adancime) si de dulapul de numai 50 cm latime din zona alocata chiuvetei. Asadar, a trebuit sa aleg o chiuveta mai mult lunga decat lata, iar lipsa spatiului sa o compensez prin adancime. Ce am ales are 21 cm adancime, practic cea mai mare adancime de pe piata pentru chiuvetele de bucatarie.

Am avut mult timp o chiuveta rotunda, adanca de cca 17 cm. Bateria a fost montata direct pe blat, asta fiind poate cea mai proasta decizie pe care am luat-o vreodata in materie de amenajare a propriei case. In timp, apa scursa mi-a afectat blatul, care s-a umflat pe alocuri si s-a decolorat (de unde si ideea vopsirii). Din acest motiv am decis sa nu mai montez vreodata bateria direct pe blat, ci pe chiuveta, mai ales daca am o baterie cu pipa inalta, care arunca apa de sus. Aveam trei pozitii in care puteam monta bateria, iar eu am ales sa o pun in mijloc. As fi putut insa monta si dozator de sapun ori plasa bateria pe unul din colturi, acestea find optiuni pe care le exprimi cand lansezi comanda si care sunt transmite fabricii, care iti toarna chiuveta si decupeaza gaurile conform cerintelor tale.

Pe scurt, am ales un model dreptunghiular, din granixit bej deschis (nuanta 323 Aspen), 46 cm x 51 cm si cu adancimea de 21 cm, care costa 585 de lei. Ce vezi mai jos este modelul 224 de pe site-ul producatorului FAT, unde poti vedea toate caracteristicile de care ai nevoie ca sa decizi daca acest model este compatibil cu nevoile tale. Daca nu stii exact ce sa alegi, poti lua legatura direct cu oamenii lor de vanzari, care te vor lamuri ce se potriveste in bucataria ta.

Am comandat-o inainte de sarbatori si am primit-o fix cu o zi inainte de Craciun. Am instalat-o dupa ce s-au terminat vacantele, iar despre asta iti spun mai jos.

Despre montajul unei chiuvete FAT

Chiuveta vine intr-o cutie maaare, imbracata pe interior in polistiren, pentru a o feri de socuri. Desi rezista la lovituri, intr-o anume masura, compozitul trebuie totusi protejat de socuri puternice directe. Daca te gandesti putin insa, orice material reactioneaza in cazul unor lovituri zdravene: fonta se ciobeste / sparge, iar tabla si inoxul se indoaie /stramba.

Primesti in cutie toate piesele necesare conectarii chiuvetei la evacuare – sifon, mufe, garnituri, preaplin, sita, astfel ca mai trebuie sa vii doar cu bateria. Mai gasesti in cutie un sablon pe care sa il folosesti la decuparea blatului pe masura cuvei si instructiuni pentru pasii de urmat in montarea sifonului. Toate piesele din componenta sifonului au diametrul de 40 mm, lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere, ca sa te conectezi la teava de canalizare. La noi, canalizarea are diametrul de 32 mm, deci am avut nevoie de adaptor (costa 3-4 lei, in magazinele de profil).

La mine, lucrurile au stat altfel decat in cazul unui blat nou. Cand am vopsit blatul, a trebuit sa acopar zona stricata de infiltratiile din jurul bateriei, unde am acoperit locul cu o garnitura patrata. Cand am scos chiuveta si garnitura patrata, in urma au ramas urme negre, pe care era nevoie sa le acopar cu noua chiuveta. Din fericire, sablonul mi-a fost de mare folos, iar pozitionarea am facut-o usor, acoperind tot ce nu voiam sa se vada (ce bine este sa masori inainte!). A urmat decuparea blatului, ca sa facem loc noii chiuvete.

Aici trebuie sa-ti mai spun ceva: pentru decupare ai nevoie de un fierastrau pendular, dar si de o bormasina. Ca sa poti introduce lama fierastraului in blat, trebuie sa dau gauri in colturi, iar din aceste gauri pornesti taietura. Daca montezi o chiuveta rotunda, te descurci cu o singura gaura, din care incepi sa tai circular cu fierastraul, pana te intorci in punctul din care ai inceput.

Sifonul a fost simplu de montat, pentru ca ai instructiunile in care vezi cum vin piesele una dupa alta. A durat cel mult 10 minute sa il aducem la forma finala, care include mufa evacuarii de la masina de spalat vase (o acoperi cu un capac din set, daca nu o folosesti). La acestea, noi am adaugat inca o piesa, pentru evacuarea apei de la centrala termica.

Am montat bateria pe chiuveta si am pus chiuveta pe pozitie. Apoi a mai durat cam o ora pana am conectat totul la teava de canalizare, pentru ca nu aveam adaptor de la 40 mm la 32 mm si a trebuit sa fac un drum la magazin. Asa patesti cand nu verifici de la inceput ce-ti trebuie!

Prima bucurie a fost ca bateria mea nu mai arunca apa pe blat. Chiuveta fiind adanca, iar punctul de cadere a apei aproape pe scurgere, nu mai stropesc totul in jur. De cand asteptam asa ceva!

Culoarea este foarte faina si aduce putin cu faianta, dar are legatura si cu blatul. Pe scurt, sunt foarte incantata de noua mea piesa, pe care astept sa vad cum se comporta sub asediul substantelor despre care alti utilizatori spun ca pateaza.

Daca ti se pare util articolul, distribuie-l in social media si prietenilor care stii ca sunt in cautarea unei chiuvete de bucatarie!

Pe cei de la FAT, care au produs chiuveta de mai sus, ii gasesti AICI. Spor in amenajare si in toate proiectele sa ai!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top