Cum alegi o masina de spalat vase

Ai mai jos cateva sfaturi care sa te ghideze, ca sa alegi cea mai potrivita masina de spalat vase pentru bucataria ta.

O masina de spalat vase este, pentru cei care o au, un echipament indispensabil in bucatarie. Cand te trezesti deodata ca a cedat si trebuie sa iti cumperi alta, experienta te ajuta cand faci noua achizitie.

Dar cand nu ai avut vreodata o masina de spalat vase si iti dai seama cat este de utila, cum te ghidezi in alegerea celei mai potrivite? Ai mai jos cateva sfaturi care sa te ghideze, ca sa alegi cea mai potrivita masina de spalat vase* pentru bucataria ta.

Sa cumpar masina de spalat vase a fost una din cele doua decizii destepte pe care le-am luat cand m-am mutat in casa noua, acum zece ani. A doua a fost sa instalez incalzire prin pardoseala (despre care ti-am povestit in articolul de aici.)

Masina de spalat vase pe care am cumparat-o atunci a fost un Beko incorporabil de 12 seturi. Nu am avut probleme majore cu ea si am schimbat-o cand gratarele au cedat de tot, iar jeturile de apa nu au mai avut suficienta putere sa curete bine vasele. Daca as fi gasit gratare pe masura, as fi incercat sa o curat si sa reactivez si senzorul de sare. Dar n-am gasit sertare potrivite, asa ca am decis sa o schimb cu totul.

Am cumparat o noua masina de spalat vase, tot Beko, pentru ca au cinci ani garantie, iar service-ul este bine organizat. (Daca vrei si tu aceeasi masina de spalat vase ca si mine, o gasesti AICI.) Hai sa vedem ce criterii am urmat, ca sa te poti ghida si tu la nevoie.

Legatura dintre marime si spatiu

Unul din primele lucruri luate in calcul este spatiul alocat si amplasarea acestui echipament. Ca inaltime, ai nevoie de 80-84 cm, sub blat sau independent de el. Iti trebuie cel putin 62 cm latime, in apropierea coloanei de apa rece si canalizare .

Mai ai nevoie de acces la o priza care sa fie singura pe circuitul electric respectiv, pentru ca masina va incalzi singura apa la temperatura specifica fiecarui program. Un consum concomitent din partea altui echipament electric poate supraincarca reteaua si va face sa sara sigurantele din panoul electric. De asemeni, trebuie sa te aisguri ca ai presiune constanta la apa, altfel masina ta de spalat se va opri de la sine, cand senzorul de apa va raporta ca nu este suficienta presiune.

Dimensiunea se reflecta de regula in numarul de seturi pe care le poate spala, iar aici un set inseamna o farfurie adanca + farfurie intinsa + farfurie pentru desert + cana + pahar + set de tacamuri. Gasesti masini care au 6, 8, 10, 12 sau chiar 14 seturi , in raport de cate vase ai nevoie sa speli deodata. Obiceiurile difera de la o familie la alta, asa ca nu iti pot spune ce este mai bine sa alegi.

Daca as vrea masina mare de spalat vase, eu as alege incorporabila Beko DIN28430, cu opt programe si in care incap 14 seturi (de AICI). O varianta putin mai mica si independenta (adica nu o introduci sub blat) este Beko DFN05311W, pentru 13 seturi si cu cinci programe (de AICI).

Iti propun si o masina de spalat independenta si slim, adica de 45 cm latime, pe care sa o integrezi intr-o bucatarie micuta. Este tot un Beko, model DFS28131X, pe care il gasesti AICI. Incap in ea 11 seturi si are tot opt programe.

O varianta slim incoporabila este si Beko DIS25011, cu zece seturi si 5 programe (de AICI).

Daca ai o problema cu spatiul pe inaltime, poti opta si pentru varianta compacta a masinii de spalat vase, care este mai putin inalta si poate fi amplasata inclusiv pe blat. Un exemplu este Beko DTC36610W, pentru sase seturi si cu sase programe disponibile si care masoara 50 cm adancime x 43.8 cm inaltime x 55 cm latime (de AICI).

Incorporabila sau nu?

Diferenta intre cele doua tine de modul in care amplasezi masina de spalat vase, respectiv daca decizi sa o integrezi in mobilier sau nu.

Masinile incorporabile au aspectul celei de mai sus, adica nu au blat (se introduc sub blatul de bucatarie) si nici usa finisata, ci o acoperi tu cu o tablia asemanatoare mobilierului. Cele semincoporabile (mai greu de gasit) se introduc sub blat, dar au fata finisata, iar cele neincorporabile pot fi plasate independent de mobilier.

Daca iti trebuie o masina incorporabila, trebuie sa te asiguri ca blatul este suficient de inalt ca masina sa incapa sub el. Tine cont si de adancimea mobilierului si de faptul ca masina de spalat are 52 – 56 cm adancime. In mobilierul de la Ikea, de exemplu, echipamentul se itnegreaza destul de bine, mai ales ca blatul are 63 cm, deci acopera bine masina de spalat. La restul mobilierului, masina va iesi in afara daca nu este suficient de adanca.

De obicei, masinile de spalat vase au 82 cm inaltime, deci blatul trebuie sa fie la 83-83,5 cm inaltime, ca sa poti manevra masina de spalat si sa o scoti usor la nevoie. Daca mobila ta nu este suficient de inalta, ii poti schimba picioarele si monta unele reglabile sau mai inalte.

Inca un aspect, la masinile incorporabile: au nevoie de o placa pe care sa o montezi pe usa, ca sa fie la fel cu restul mobilierului de bucatarie.

Ce optiuni trebuie sa aiba?

Ca programe, iti trebuie, in principiu, un program rapid pentru vase nu foarte murdare, unul mediu si unul care sa te ajute sa cureti cratite fara mare efort. Programele cu temperatura ridicata a apei pot fi utilizate, de exemplu, si pentru sterilizarea borcanelor pentru conservele de toamna.

Este important sa mai cauti cateva optiuni: incarcare la jumatate si aqua stop, adica acea functie de prevenire inundatiilor in caz de avarie. Cat priveste incarcarea la jumatate, aceasta se bazeaza de obicei pe un senzor de incarcare, insotit si de un senzor care determina reducerea cantitatii de apa in raport de cate vase ai de spalat. Daca ai copii mici, vei avea nevoie si de o functie de blocare a displayului, ca sa eviti declansarea intamplatoare.

Iti mai recomand sa cauti o masina care are clasa energetica A++ cel putin si care are un sistem de reducere a consumului de apa. Ti-ar mai fi de folos daca masina ar avea sistem propriu de detectare a duritatii apei, ca sa stii cata sare sa folosesti, precum si senzorei care sa iti indice cand este nevoie sa adaugi sare pentru a o proteja de calcar.

Alege ceea ce stii ca folosesti si nu cumpara o masina cu multe optiuni si programe cand, de fapt, stii ca vei merge doar pe doua-trei.

Cum sunt sertarele? Dar restul?

Principala problema pe care am avut-o cu masina veche a fost legata de sertare, care au cedat dupa ce au ruginit pe alocuri, dupa zece ani de utilizare intensa (o data la 2 zile uneori chiar zilnic). Am putut folosi alt cos pentru tacamuri, dar nu am gasit alte grilaje in locul celor vechi. In final, nici masina nu parea sa mai dea acelasi randament, asa ca am schimbat-o.

Acum sertarele pe care le-am vazut la masinile de spalat vase, cat am cautat una noua, par mult mai rezistente. Este important si sa fie configurabile, ca sa poti face mai mult spatiu cand ai de spalat vase de mari dimensiuni. Sertarul superior poate fi coborat sau urcat, iar grilele din sertarul de jos pot fi culcate, la nevoie, la cele mai multe din modelele de pe piata. De ce este important? Pentru ca, daca fortezi picioruse care nu sunt configurabile, imbinarile cedeaza si sertarele se vor rupe si rugini.

Ca nivel de zgomot, cele mai multe masini se pastreaza sub 50 de decibeli, adica atat cat are si o conversatie normala intre doi oameni.

In loc de concluzie

fiecare model vine cu propriile optiuni sau cu un set de optiuni prezente la mai multe modele. Sfatul meu este sa nu te orietenzi neaparat dupa brand, pentru ca multe din echipamentele de pe piata nu sunt facute in Europa de Vest, ci in fabrici de la la noi sau din turcia. In plus, unele piese au acelasi producator indiferent de brandul masinii in care sunt incluse.

De aceea, orienteaza-te si dupa garantiile oferite pentru echipamentul pe ansamblu, dar si pentru componente precum motorul sau cuva. La masina pe care eu am cumparat-o garanbtia pentru motor, de exemplu, este de zece ani.

Conteaza si conditiile de service si cat de accesibile sunt piesele, in eventualitatea unei defectiuni. Din acest punct de vedere, eu prefer echipamentele facute la noi.

Sper ca recomandarile mele sa iti fie de folos si sa te ajute sa alegi cel mai bun model pentru familia ta. Daca acest articol ti se pare util, te rog sa il distribui in social media si sa il trimiti prietenilor care crezxi ca ar putea avea nevoie de aceste informatii.

* Acest articol contine si linkuri de afiliat, ceea ce inseamna ca primesc un mic comision, in cazul unor vanzari venit prin aceste linkuri. Aceasta nu influenteaza insa nici pretul de vanzare si nici recomandarile facute.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like