Alegerea culorilor cand amenajezi: 5 trucuri

Cand amenajam o casa, alegerea culorilor este o etapa mai importanta decat ne dam seama. Culorile din jur ne determina starea de confort si ne influenteaza nivelul de energie chiar daca nu ne dam seama.

Cum le alegem? Sunt provocari carora sa le facem fata si tentatii in fata carora sa rezistam. Iar din infinitatea de culori pare imposibil sa alegi ce trebuie fara ajutor.

Iata ce trucuri sa urmezi ca sa gasesti combinatia potrivita de culori pentru casa ta!

Am invatat la orele de desen din scoala cate ceva despre teoria culorilor, iar acele informatii iti sunt de folos acum. Pe scurt, infinitatea de culori pe care o folosim se bazeaza pe numai trei culori – rosu, galben si albastru, care se combina in proportii diferite, iar alb si negru nu sunt culori. De asemeni, culorile se diferentiaza prin ton, intensitate si temperatura, a caror variatie genereaza diferitele nuante ale aceleiasi culori. Mai multe despre principiile de baza in folosirea culorilor poti gasi in articolul meu de AICI.

Daca ai trecut prin aceste informatii de baza, dar si daca acum descoperi cum se foloseste culoarea, iti recomand sa citesti cu atentie sfaturile de mai jos si sa vezi cum le poti aplica in propria casa.

1. Tine cont de punctul cardinal al camerei

Stiai ca exista o legatura intre temperatura luminii naturale si culoarea pe care o ai pe pereti?

Lumina naturala care iti intra in casa este rece sau calda, in functie de punctul cardinal spre care este orientata camera. Lumina rece este aceea care, in fotografii, creeaza o umbra albastra, iar cea calda iti altereaza imaginea cu un ton portocaliu. Lumina rece o gasesti in camere orientate catre est, cea calda spre vest. Camerele spre sud au o lumina alba, neutra (cea mai potrivita), iar cele spre nord tot cam asa, dar in cantitate mult redusa.

Lumina dinspre est (stanga) vs. lumina dinspre vest (dreapta)

Ca sa obtii o atmosfera placuta, trebuie sa compensezi prin culoare temperatura luminii exterioare. De aceea, in camerele orientate spre est sunt de preferat culorile calde (galben, rosu, portocaliu), iar in cele spre vest culorile reci (albastru, violet, turcoaz). Sudul accepta orice, pentru ca lumina neutra nu altereaza culoarea.

Inca un lucru important: coreleaza iluminatul artificial, de interior, cu lumina exterioara, astfel incat culoarea peretilor tai sa nu se schimbe radical cand aprinzi becurile. Mai multe trucuri despre iluminatul interior gasesti in articolul meu de AICI.

Chiar si acest sfat singur te ajuta mult sa restrangi aria culorilor pe care le poti aduce in casa ta pentru a o transforma intr-un camin primitor.

2. Ia in calcul destinatia spatiului

Ia in calcul impactul culorilor asupra nivelului nostru de energie cand alegi schema cromatica pentru fiecare zona: culorile calde energizeaza, culorile reci linistesc. Pe acest principiu, alege albastru, turcoaz, verde, violet sau gri pentru zona de odihna si rosu, galben, portocaliu pentru camerele in care petreci timpul cu socializare ori activitati de zi.

Ce faci daca ai dormitorul orientat spre est, zona in care am spus ca se recomanda culori calde? Alegi pentru pereti nuante desaturate sau foarte deschise ale culorilor calde, respectiv bej, crem, somon sau un alb in tonuri calde, iar pentru accesorii te poti orienta spre culori mai puternice, de accent. Dealtfel, culorile foarte intense sunt de evitat in zonele de odihna, tocmai datorita potentialului lor energizant. Mai multe despre legatura dintre culori si starea de spirit gasesti AICI.

Sa ai in vedere si traficul din zona respectiva si faptul ca, in conditii de utilizare intensa a spatiului, totul se va murdari mai usor si va fi nevoie de curatare frecventa. De regula, culorile solide si intense sunt mai greu de intretinut, in timp ce acelea mai sterse, desaturate se intretin mai usor, pentru ca includ gri intr-o proportie mai mare sau mai mica.

3. Porneste de la o idee, o imagine, un concept

Unul din principiile care se urmeaza in amenajare interior este unitatea, care inseamna sa ai toate elementele ducand spre aceeasi idee, cu o legatura intre ele chiar daca aparent sunt diferite prin culoare, forma ori destinatie. Cel mai simplu mod este de a pleca de la o idee comuna, de la acelasi concept.

In cazul de fata, inseamna sa pleci de la o imagine care iti place, atat din punct de vedere al culorilor, cat si al starii pe care ti-o induce sau a temei, pe care ti-ar placea sa le transpui in camera ta. Acela este punctul tau de plecare si, tinand cont de ce am scris si mai sus (corelarea cu lumina si cu destinatia spatiului), te ajuta sa conturezi mai bine cum anume urmeaza sa iti colorezi casa.

4. Foloseste aplicatii online pentru ajutor

In continuarea ideii de mai sus, cu imaginea – concept, iti propun o solutie automata de identificare a culorilor pe care sa le folosesti in casa: aplicatiile online de generare a paletei de culori. Le poti folosi pentru a ajunge, de la fotografia aleasa, la cele cateva culori pe care sa le folosesti in casa ta.

Cu ajutorul https://palettegenerator.com/ , poti alege cate culori sa extragi din imaginea ta (maximum 10) si primesti, pentru fiecare nuanta, codul HEX, respectiv “amprenta” fiecarei culori, dupa care poate fi usor identificata de catre oricine, la o simpla cautare pe Google.

In mod similar functioneaza si generatorul de la Canva, doar ca iti furnizeaza un numar fix de culori (doar 5), mai mult decat suficiente in amenajare. Gasesti acest tool aici: https://www.canva.com/colors/color-palette-generator/


Cu ajutorul aplicatiilor online sau pentru mobil, poti inclusiv sa vezi cum ar arata in camera ta culoarea pe care ai ales-o, pe baza unei fotografii pe care tu o furnizezi.

5. Poti schimba perceptia asupra camerei prin culoare

Culoarea te ajuta sa ascunzi defecte ori sa schimbi perceptia asupra spatiului de locuit, dar cand nu este folosita corect iti accentueaza exact ceea ce te deranjeaza.

Un perete inchis la culoare, la capatul unui hot lung si ingust, va face spatiul sa para mai scurt. Pe acelasi principiu, intr-o camera inalta poti zugravi tavanul intr-o culoare inchisa, pentru a-l face sa para mai aproape.

In mod similar, un perete zugravit in culori deschise sau alb, va mari spatiul si va face camera sa para mai mare. Si inca un truc legat de folosirea albului in acest joc de iluzii: plinta vopsita in alb intr-o camera va mari vizual spatiul.

6. Cate culori folosim si cum?

In primul rand, avem nevoie de alb, care functioneaza precum o zona de relaxare pentru ochi si, totodata, pune in valoare celelalte culori. Foloseste-l pentru tavan (casele noastre nu sunt oricum destul de inalte ca sa folosesti alta culoare acolo) si, eventual, plintele de la pardoseala si ramele usilor. Curajosii pot inlocui alb cu negru, care merge in casele in stil industrial, cu structura diferita de cea a blocurilor noastre.

Mai ai nevoie de o culoare neutra suportabila pe suprafete mari – pereti si pardoseala: gri, bej, ivoar, grej sau chiar o alta culoare, dar desaturate, stearsa. Pot fi doua nuante ale aceleiasi culori, important este sa fie in acelasi ton (acel pigment care diferentiaza nuantele cand lumina si intensitatea sunt la fel). Daca alegi gri petrol pentru pereti, mergi cu gri petrol si pentru pardoseala, intr-o nuanta usor mai inchisa, nu cu un gri apropiat de bej.

Mai departe, ai nevoie de accente, unde poti folosi una, doua sau trei culori puternice, iar aici apare cu adevarat provocarea. Aici iti este utila imaginea de la care ai plecat si unde regasesti culorile care iti plac. Accentele inseamna textile, un perete de accent, accesorii, mobilier chiar. Este ceea ce denumim generic “pata de culoare”, pe care avem deseori tendinta de a o intinde prea mult.

Nu numara cate culori am folosit aici, pentru ca vei vedea ca sunt mai putine decat crezi: in realitate doar 2-3 culori folosim, pentru ca nu luam in calcul albul si negrul.

Dining room, interior color, color palette #livingroomcolorschemeideas Dining room, interior color, color palette

Pentru a pastra o proportie ok pentru confortul nostru, se spune ca 60% din suprafetele pe care le coloram ar trebui sa fie albe, negre, 30% intr-o culoare neutra ori desaturata si usor de suportat, iar restul de 10% culoare puternica, de accent.

Daca sa aduci mai mult de o culoare puternica ti se pare prea mult, icnearca un truc: alege imprimeuri colorate si foloseste-le putin, in perne ori in tapiteria unui singur fotoliu sau a unui scaun, in combinatie cu textile intr-o singura culoare, puternica.

7. Ia in calcul elementele fixe

Usi, calorifere, rame ale ferestrelor, chiuvete, obiecte sanitare – in general orice obiect vine intr-o culoare data ori pe care nu o poti schimba usor. include-le in schema ta de culori.

Nu te sfii sa le colorezi, daca asa simti ca vrei sa aplici schema de culori. Important este sa nu le lasi in afara schemei, pentru ca iti vor dezechilibra vizual ceea ce vrei sa construiesti acolo.

In final, mai am un sfat: testeaza, testeaza, testeaza. Pentru baza de nuantare SPOR de la Policolor, poti cumpara o cantitate mica – 500 ml, pentru a testa pe cativa metri patrati, ca sa vezi cum arata pe perete exact in zona in care vei zugravi. Esantioanele din carton pe care le poti vedea in magazine te ajuta doar partial, pentru ca orice vopsea va arata putin diferit pe suportul pe care vor fi aplicate si in lumina naturala din camera respectiva.

Mai bine strici o portiune de perete colorand-o pentru test, decat sa ajungi la final, dupa ce ai vopsit patru pereti, sa spui ca nu-ti place deloc.

Tot despre alegerea culorilor am vorbit, pe pagina de facebook Gabi Ralea DIY & Decor, intr-unul din live-urile din seria #AmTreabaAcasa, pe care il poti urmari AICI.

Daca ti se par utile informatiile din acest articol, atunci m-ar ajuta sa il distribui in social media si sa-l trimiti prietenilor care au nevoie de el.

Eu iti doresc succes in toate proiectele si inspiratie in alegerea culorilor!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like