Cum alegi corect bateria pentru bucatarie

Una din problemele de rezolvat intr-o bucatarie este bateria pentru chiuveta, pe care multi o alegem urmarind mai intai finisajul. Dincolo de aspectul estetic sunt insa alte elemente importante, care fac diferenta intre o baterie pe care o schimbi dupa sase luni si una care te tine pana te plictisesti.

Alegerea este mai usoara cand stii ce sa urmaresti, asa ca ai mai jos cateva intrebari de pus cand cauti o baterie pentru bucatarie. Raspunsurile te vor ajuta in luarea unei decizii cu efect benefic pe termen lung.

Unde montezi bateria?

Ca si la baie, bateriile de bucatarie pot fi montate in perete sau pe blat ori chiuveta. Diferenta de montaj intre plan vertical si plan orizontal influenteaza forma bateriei si lungimea pipei. Personal, evit montarea in perete din cauza problemelor care pot aparea in cazul defectiunilor, astfel ca eu am optat pentru montajul pe plan orizontal.

De obicei, la noi, bateriile sunt montate pe blat, astfel ca vei gasi cu usurinta modele daca mergi pe aceasta varianta. Aici intrebarea este insa daca e de preferat sa fie pe chiuveta ori direct, pe blatul de bucatarie si care din cele doua variante este mai potrivita.

Cu bateria montata pe chiuveta, eviti scurgerile de apa care pot deteriora in timp blatul (se intampla daca nu este bine facut montajul) si poti avea si un spatiu in care sa tii ustensilele de spalat vase. In schimb, spatiul ramas pe blat ar fi ceva mai mic, pentru ca o chiuveta cu sapuniera ocupa mai mult loc, ceea ce ar putea fi o problema intr-o bucatarie minuscula. Poti opta si pentru combinatia baterie pe blat + chiuveta montata sub blat, ca sa nu ai locuri in care se aduna apa si sa obtii un aspect simplu si ingrijit.

Vezi mai jos cele doua variante, pe chiuvete din compozit FAT. Daca te intereseaza, sa stii ca modelul de chiuveta cu sapuniera (stanga) este AICI, iar chiuveta montata sub blat (dreapta) este cea de AICI.

Tine minte insa ca, indiferent unde alegi sa montezi bateria, trebuie sa ai suficient spatiu sa stergi in jurul ei cu usurinta.

Care este dimensiunea potrivita?

Pentru cea mai buna utilizare, ia in calcul mai multe elemente care tin de dimensiunea bateriei, mai exact ale pipei – gatul prin care trece apa care se scurge in chiuveta.

Inaltimea pipei este importanta ca sa poti spala cu usurinta vase de dimensiuni mari. Daca bateria este insa prea inalta, apa venita cu presiune va stropi totul in jur atunci cand punctul de intalnire cu mainile / obiectul spalat este prea sus, aproape de baterie. Ca sa nu stropesti, spalatul trebuie sa se intample cat mai jos, aproape de fundul chiuvetei.

De aceea, trebuie sa corelezi bateria cu tipul de chiuveta pe care il ai. Cea mai buna adancime este de 21-24 cm (chiuvetele din compozit FAT au 21 cm, de exemplu), dar cele de pe piata au in general 15-18 cm. Asta face ca punctul de spalare sa fie adesea peste linia blatului si sa stropesti totul in jur.

In al doilea rand, apa trebuie sa cada in centrul chiuvetei sau foarte aproape de el, astfel ca trebuie sa corelezi lungimea pipei cu dimensiunea chiuvetei. Masoara distanta de la centru si pana la marginea chiuvetei pe partea pe care montezi bateria si vei vedea care este lungimea aproximativa a pipei necesare. Ai un exemplu mai jos. Daca iti place modelul de mai jos, sa stii ca il gasesti AICI, iar chiuveta cu care este combinat este ACEASTA.

Daca ai o chiuveta mica, va trebui sa alegi si o baterie pe masura, eventual una cu pipa oblica, care te va impiedica sa ridici vasul prea sus si sa stropesti astfel totul in jur. Acest tip de baterie – gasesti AICI modelul de mai jos – „arunca” jetul de apa cu o inclinatie de circa 15 grade si iti ofera un spatiu de manevra cat mai jos in chiuveta.

Cu alte cuvinte, daca stropesti totul in jur cand speli vase, nu inseamna ca este bateria proasta, ci , mai degraba, ca iti trebuie una adecvata chiuvetei sau o chiuveta mai adanca.

Pipa fixa, rotativa sau dus?

Daca tot am vorbit despre pipa, sa stii ca un alt element important este capacitatea ei de a se adapta nevoilor tale punctuale de miscare. Iti recomand sa alegi o baterie cu pipa rotativa, adica cea care se poate roti spre stanga sau dreapta, dupa cum ai nevoie, chiar si cu 180 de grade. Spre deosebire de acestea, pipele fixe raman pe pozitie si te incurca la spalatul vaselor mari.

O varianta si mai buna este cea in care bateria are la capat un dus extractibil, pe care il poti folosi oricum vrei.

Ce tip de comanda?

Cele mai multe din bateriile de pe piata au monocomanda, adica au un singur robinet / maner pentru apa calda si rece. Este mai simplu astfel si nu ai nevoie sa potrivesti manual debitul de apa calda si, respectiv, rece, pentru a obtine temperatura optima.

Exista insa si varianta in care bateria are doi robineti – unul pentru apa calda si unul pentru apa rece. Cel mai adesea vezi acest tip de baterie in bucatariile vintage ori retro.

Ia in calcul aici si numarul gaurilor din chiuveta, pentru ca, mai ales in cazul bateriilor cu dubla comanda, exista doua intrari diferite pentru apa calda si, respectiv, apa rece. Daca ai o chiuveta cu doua sau trei orificii si vrei sa treci la monocomanda, va trebui sa cauti dopuri de protectie pentru acoperirea gaurilor ramase. Exista aceasta solutie si este de preferat sa o achizitionezi in acelasi moment in care cumperi bateria, nu doar din motive de aspect (potrivire de culoare si nuanta cu bateria), ci si din ratiuni functionale (prin gaurile neacoperite se va scurge usor apa care sare).

O optiune moderna sunt bateriile cu senzor, care nu mai au comanda prin robinet, ci pornesc automat, cand ai plasat mainile sau un vas in chiuveta, sub pipa bateriei. Acestea sunt si mai eficiente din punct de vedere al consumului de apa.

Are cartus ceramic?

Cartusul se refera la sistemul din interiorul bateriei care regleaza debitul si permite combinarea apei calde si a celei reci, pentru a obtine temperatura dorita. Desi sunt mai multe tipuri de materiale folosite pentru fabricarea acestei piese, cel mai rezistent si mai eficient impotriva picurarii este ceramica.

Care sunt dimensiunile pentru montare si conectare?

Fiecare baterie trebuie sa aiba atasate racordurile de conectare la reteaua de apa (rece si calda, separat) si garniturile aferente, precum si accesoriile pentru montare pe chiuveta sau pe blat. Verifica in cutie, la momentul cumpararii, daca aceste piese exista, pentru ca nu vei putea folosi bateria fara ele.

Trebuie sa stii si daca racordurile au acelasi diametru precum tevile tale de apa, altfel va trebui sa cumperi adaptoare potrivite.

Tot legat de dimensiuni, verifica diametrul orificiului de montare, respectiv cat de mare este spatiul in care trebuie introdusa bateria in chiuveta. Cel mai probabil, aceasta va fi si dimensiunea dopurilor pe care trebuie sa le cumperi, daca montezi o baterie cu monocomanda pe o chiuveta care are mai multe orificii de montare pe care trebuie sa le acoperi.

Care este cel mai bun finisaj?

Aici este vorba atat de aspect, cat si de durabilitate, pentru ca fiecare tip de finisaj are particularitatile lui. Gasesti pe piata baterii din inox (cel mai ieftin finisaj), cat si variante premium, din crom, bronz sau chiar compozit, cum sunt cele de mai jos, pe care le poti comanda online de la FAT, cei care produc si chiuvetele din compozit cu acelasi nume.

Desi nu se integreaza mereu in amenajarea pe ansamblu a bucatariei, bateriile din inox sunt cele mai accesibile. Fiind un metal patinat, se vad insa foarte bine picaturile de apa si mai ales petele de calcar, precum si zgarieturile. Se pot intretine usor daca le stergi periodic cu o solutie de apa si otet.

Bateriile cromate – argintii, aurii sau alama – au un aspect satinat, dar si aici sunt vizibile usor petele de apa si calcar, dar micile zgarieturi nu mai sunt atat de vizibile. Cele din bronz se integreaza intr-un decor vintage, dar, daca metalul nu este bine tratat, in timp se poate deteriora si duce la aparitia unor pete verzi pe baterie. Totodata, aceste metale sunt mai puitn rezistente in timp si se zgarie mai usor.

Exista inclusiv baterii din compozit (le vezi in imaginile de mai sus), pe care le poti avea in mai multe variante de culoare, ca sa le integrezi cat mai bine in amenajarea bucatariei tale.

Ultimul criteriu va fi pretul, dar aici vei decide singur, in raport de bugetul pe care il ai si de raspunsurile la intrebarile de mai sus. Cand vrei sa cumperi o baterie pentru bucatarie, gandeste-te ca faci o investitie in confortul tau, cata vreme o baterie buna are o durata de viata de pana la zece ani.

Oricare ti-ar fi alegerea, sper ca aceste sfaturi sa iti fie de folos. Trimite-le si prietenilor care stii ca au nevoie de ajutor in alegerea bateriei pentru bucatarie si distribuie articolul in social media, ca sa le fie si altora de folos! Il poti trimite inclusiv prin WhatsApp, folosind butonul verde de mai jos.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top