Cand sa montezi aplice si cand nu? Si cum alegi corect o aplica de perete? Cati s-au gandit la aceste aspecte cand au cumparat aplicele de perete? Si totusi, aplicele sunt corpuri de iluminat utilizate in aproape orice casa, mai ales pentru aspectul functional, dar si decorativ.
A trebuit sa gasesc recent raspunsuri acestor intrebari si altora asemanatoare. Mi-am dat seama ca am ales aplice fara sa stiu ce-mi trebuie si ca sunt cateva elemente importante de luat in calcul, de unde si articolul de fata.
Dar stai sa-ti explic…
Acum zece ani, cand m-am mutat in casa nou construita, am ales sa montez in dormitor doua aplice, in stanga si in dreapta patului, in locul unor veioze care sa-mi asigure iluminatul fiecarei noptiere. Sunt montate aplice si la intrarea in casa, atat in cladire, cat si la iesirea spre curte si ma bucur sa vad ca functioneaza la fel si dupa atata vreme de la instalare.
Intr-un dormitor, spre exemplu, ai avantaje cand decizi sa montezi aplice: salvezi spatiu de pe noptiera, nu te mai incurci cu firul de bagat in priza si nu risti sa lovesti veioza si sa o dai pe jos. Sunt si dezavantaje insa: trebuie sa ai circuit tras prin perete si nu poti schimba pozitia patului ori, daca este alta incapere, trebuie sa iei in calcul aplica daca muti mobilierul. In cazul aplicelor exterioare, vad numai avantaje, pentru mine fiind mai usor de utilizat decat o instalatie conectata la priza, pe care o vad utilizata mai degraba pe timpul verii.
Cu cat este mai mare incaperea, cu atat este mai necesara o alta sursa de lumina sau poate chiar mai multe, pentru un iluminat suficient si comfortabil. Vezi cel mai bine acest lucru in cladirile publice ori in cele cu valoare artistica, unde aplicele au rtol esential in valorizarea arhitecturii.
Cum orientezi lumina
Sa spunem insa ca ai ales sa montezi aplice, asa ca iti ramane doar sa alegi modelul, in raport de modul de utilizare si stilul casei tale. Mai exact, aplicele pentru interior genereaza o lumina directionata (vezi AICI, in articolul despre sursele de lumina), care contribuie la crearea unei atmosfere placute, calde in orice incapere. In functie de scopul pe care il are aplica, alegi modul in care este orientata lumina, prin forma si abajurul ei, iar exemplele le vezi mai jos (sunt disponibile in SHOP!, daca te intereseaza una anume). In acelasi context, vei decide si daca aplica trebuie sa aiba un brat, doua sau mai multe.
- Lumina orientata in sus, spre tavan, va amplifica senzatia de spatiu larg, de aceea este de preferat in livinguri si in zone de socializare.
- Lumina orientata in jos creeaza atmosera calda si comfortabila. Este de preferat in dormitoare, in zona noptierelor, dar si in locurile pentru citit. Mai pot fi instalate punctual, deasupra unor tablouri, opere de arta, plante ori acvarii, pentru a pune in evidenta o anume piesa din decor.
- Lumina directionata in sus si in jos pune in evidenta zona in care este amplasata aplica si se potriveste pe peretii de accent ori intre piesele de arta amplasate pe pereti, dar si in zonele de trecere.
- Lumina stil lumanare (candelabru) este adesea mai mult decorativa decat functionala, pentru ca becurile stil lumanare au, de obicei, putere mica, iar lumina degajata nu este suficienta de una singura.
- Lumina globulara / rotunda provine de la spoturi sau de la becuri care nu sunt acoperite ori al caror abajur difuzeaza uniform lumina. Sunt potrivite pentru baie ori pentru zone intunecoase si unde aplica este signura sursa de lumina.
La ce inaltime montezi aplica
Asa cum vezi, cantitatea de lumina necesara este legata de zona in care instalezi aplica si de utilizarea ei – iluminarea unei zone ori punerea in valoare a unei portiuni din incapere sau a unei piese anume. Ea este influentata insa si de pozitia aplicelor pe perete si, respectiv, de inaltimea la care sunt ele plasate.
In spatiile largi, in care ai doua sau mai multe aplice, lasa intre ele o distanta de 1,2 m – 1,5 m si centreaza-le in raport de mijlocul peretelui, ca sa nu fie inghesuite. Ca inaltime, nu le monta mai jos de 1,8 m distanta de podea, ca sa nu te lovesti in ele din greseala.
In bai, plaseaza-le in stanga si dreapta oglinzii, la o inaltime de 1,7 m – 1,8 m, in functie de inaltimea celor care folosesc baia. Pe scurt, becul trebuie sa fie putin mai sus de linia ochilor, pentru ca lumina sa nu deranjeze. Daca ai baie cu doua chiuvete, monteaza trei aplice: cate una pe lateral si o alta in mijloc, intre chiuvete.
In dormitoare, pozitia aplicelor se raporteaza la cel care sta in pat, astfel ca ele se monteaza la inaltime mai mica, respectiv 75 cm – 90 cm inaltime de la salteaua patului si la cca 30 cm distanta de marginea patului.
Trucuri pe care sa le tii minte
Aplica din dormitor de la care a pornit acest articol s-a stricat dupa ce am lovit-o din greseala si i-am stricat o piesa din interior. Inainte de asta, a trebuit sa ii schimb abajururile pentru ca, tot din greseala, am lovit-o si s-a spart. De aici, am invatat un lucru: o aplica de dormitor trebuie sa fie cu brat scurt ori flexibil / reglabil, daca spatiul este mic. Asta inseamna o lungime a bratului de maximum 20 cm, adica mai putin de jumatate din adancimea noptierei. O aplica al carei brat iese mult in afara va fi mai usor lovita, fiind la o inaltime atat de mica.
Alege un abajur care permite luminii sa treaca, in zonele in care aplica este utilizata. Abajururile din metal ori din tesatura groasa obtureaza lumina si ii reduc din potential.
Respecta tipul de bec recomandat pentru fiecare aplica. Desi epoca becurilor incandescente a trecut si becurile moderne nu se mai incalzesc la fel de tare sau chiar deloc, producatorii recomanda inca anumite tipuri de becuri pentru fiecare corp de iluminat. Respecta recomandarea!
Atentie la soclul in care se monteaza becul. Becurile folosite la cele mai multe corpuri de iluminat au fasung mare, soclul fiind de tip E27, adica are diametrul de 27 mm. corpurile de iluminat mai mici, cum ar fi aplicele si veiozele, au de obicei soclu de tip E14 (14 mm), adica este mai mic, dar cu aceleasi caracteristici. Asadar, ai nevoie de becuri cu fasung mic. Poti face trecerea de la E27 la E14 si montand un adaptor in care pui un bec cu fasung mic.
Foloseste un intrerupator dimabil, iti va fi de folos ca sa transformi aplicele in surse de lumina de accent. Este cel care te ajuta sa diminezi intensitatea luminii dupa cum doresti.
In cazul aplicelor exterioare, cauta materiale rezistente la intemperii sau care sunt tratate in acest scop.
Stii alte trucuri de folos in alegerea aplicelor de perete? Spune-le si altora, intr-un comentariu mai jos. Iar daca articolul ti-a fost de folos, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de sfaturi!
Buna, Gabi!
Foarte frumos si util articolul tau!
Am renovat de curand apartamentul si am ajuns pe blogul tau cautand sfaturi despre cum sa alegi corect sursele de iluminat.
Mi-a placut foarte mult aplica din imaginea de sus a articolului, imi poti spune te rog de unde as putea cumpar acest model?
Multumesc frumos!
Salutare! Aplicele sunt cumparate de la Mobexpert, la sfarsitul anului trecut. Nu stiu daca le mai au pe stoc, eu le-am gasit doar online. Iar pretul a fost super ok, nu mai stiu exact cat, dar erau mai putin de 200 lei bucata.