Construieste singur un dulap cu rafturi deschise si blat

Acum aproape zece ani, cand m-am mutat in casa noua, am chemat un meserias sa imi masoare holul si bucataria si sa faca mobila potrivita. Dupa o privire in jur – vazand el casa noua, la curte si in oras – a aruncat din varful buzelor, fara sa masoare macar: „bucataria – 40 de milioane, dulapul – 15… nu, 20 de milioane (lei vechi – n.r.)…”. L-am intrerupt, ca o luase razna cu licitatia.

Am facut bucataria la Ikea si mi-am configurat-o cum am vrut, la jumatate de pretul cerut de meserias, pe care nu l-am mai cautat vreodata. Mai tarziu, am avut nevoie de inca un corp de bucatarie, dar nici Ikea si nici vreun meserias nu m-au mai ajutat, ci l-am facut singuri, acasa. E cu rafturi deschise, este galben si imi lumineaza bucataria.

Ce vreau sa spun de fapt? Ca una din problemele pe care le ai cand amenajezi este ca nu gasesti in magazine mobila exact pe dimensiunile dorite. Alternativa este sa faci pe comanda ori, si mai bine, sa iti faci singur. E mai greu cu un sifonier cat peretele, insa un dulap cu rafturi deschise, in stil etajera, poate fi construit intr-o dupa-amiaza. 

Daca sunt mai bune dulapurile deschise ori cele cu usi nu discutam acum – este o chestiune de preferinta si, mai ales, de utilitate. Cele deschise expun parca prea mult din ce ai prin casa si cer atentie la aranjarea obiectelor pe rafturi. In cazul acesta insa, am preferat utilitatea. Am construit, pana la urma, o casa in care sa gatim, sa ne bucuram, sa ne jucam si sa traim, nu un exponat.

Materialele

In cazul dulapului meu, am plecat de la o placa de 65 cm x 40 cm, mai exact o bucata ramasa din blatul de bucatarie, pe care am vrut sa o folosesc. In plus, aveam nevoie de un spatiu de depozitare care sa nu ocupe mai mult decat acea bucata de blat, asa ca ideea de a o folosi pentru un dulap a venit natural. Dimensiunile – 120 cm inaltime, 64 cm latime, 40 cm adancime. 

Am cumparat materialele de la Hornbach, unde am gasit rafturi din lemn de brad pe inaltimea si latimea dorite. Tine minte ca aceste calcule sunt facute pentru placi de lemn cu grosimea de 2 centimetri, dar pot fi folosite si pentru cel de 1,8 cm.

  • doua planse din lemn de 120 cm x 40 cm x 2 cm grosime, care au ramas intregi, pentru laterale,
  • doua planse de 120 cm x 40 cm x 2 cm grosime pentru rafturi, pe care le-am taiat (tot la Hornbach) ca sa avem in final trei bucati de 56 cm lungime si una de 60 cm lungime,
  • placaj de 120 cm x 60 cm de 1 cm grosime,
  • doua stinghii de 60 cm lungime si 8 cm latime, pe post de distantieri sub blat,
  • patru picioare metalice de mobila de 10 cm.
  • dibluri din lemn de 4 cm pentru imbinarea rafturilor – sunt profile din lemn dur,  ca niste dopuri, care se prind in laterale si sustin rafturile. Varianta asta permite scoaterea rafturilor, la nevoie, spre deosebire de prinderea lor cu suruburi, care le transforma in rafturi fixe.

O precizare: daca vrei sa faci un dulap simplu, fara blat deasupra, ai grija sa ai doua rafturi mai lungi in loc de unul. Acestea vor veni deasupra si dedesubt, fiind practic parti exterioare ale dulapului.

Sa ai la indemana si sculele necesare – o bormasina, o surubelnita (cu capat magnetic, daca se poate) si holsuruburi de mai multe dimensiuni, pentru ca vei avea nevoie de ele la montarea picioarelor si la prinderea bucatilor una de alta, iar apoi a blatului. 

Lemnul este crud, astfel ca are nevoie de un tratament – vopsea ori lac, dupa dorinta. Am ales vopseaua galbena, pe baza de apa despre care ti-am povestit si in proiectul de AICI

Si inca ceva despre materialele. Eu am ales rafturi din molid, care este un lemn moale, ceea ce inseamna ca se poate rupe ori sparge la socuri puternice si ca raman semne daca este lovit. Rafturile sunt potrivite pentru un dulap de bucatarie ori jucarii, dar nu pentru scule ori obiecte grele. Cauta un lemn mai dur daca vrei ceva mai rezistent, cum ar fi, de exemplu, lemnul de fag ori de stejar. Cum le recunosti? Lemnul de confiere (molid, pin) este moale cand apesi cu inghia si usor, spre deosebire de cel de fag ori stejar, care are este mai dur, mai inchis la culoare si mai greu. Si, avand in vedere toate acestea, are si un pret mai mare.

Cum construiesti cadrul

Lemnul taiat are margini neregulate, de aceea muchiile lui trebuie slefuite. Se rezolva usor, cu o bucata de smirghel de granulatie potrivita (180 sau 200).  

Ca sa poti prinde laturile una de alta si sa incapa apoi rafturile, trebuie ca unghiurile sa fie drepte. Te poti folosi de un obiect cu unghi drept ori de un echer pentru tamplarie. Pune lateralele paralel una cu alta si monteaza intre ele unul din rafturi, chiar la capat, urmarind ca unghiul sa fie drept, adica de 90 de grade.

Daca vrei sa faci un dulap la fel, plaseaza lateralele perpendicular pe raftul de jos, asa cum vezi in imaginea 1. Adica latimea totala a dulapului – cea catre trebuie sa intre sub blatul de 65 de centimetri – va fi determinata de lungimea rafturilor (60 cm) plus grosimea celor doua laterale (2 cm fiecare si 4 cm in total, in cazul de fata). Acum iti explici de ce trei dintre rafturi au lungimea de 56 de centimetri, iar al patrulea are 60 cm? 

Daca le vei amplasa altfel (toate rafturile pe interior), presiunea pe diblurile de imbinare va fi prea mare. Adica lateralele – cele care sustin rafturile) se vor sustine, la randul lor, doar pe diblurile cu care se imbina in partea de jos, nu cu toata suprafata, asa cum e in varianta pe care ti-am aratat-o eu.

Daca ai montat partea de jos, poti pune acum, la celalalt capat, cele doua stinghii de sustinere, ca sa construiesti cadrul. Ele vor ajuta la mentinerea formei dulapului, pe timpul lucrului, pana vine deasupra blatul de bucatarie. Ca sa iti fie mai usor cat construiesti cadrul, dar si ca lateralele sa ramana paralele, pune doua rafturi intre ele, ca si cum dulapul ar fi gata.

Daca faci dulap fara blat, in loc de stinghii montezi al doilea raft lung, la fel cum l-ai montat pe primul.

Cum montezi rafturile

Odata construit cadrul, treci la montarea rafturilor. Sa ai la indemana diblurile din lemn si bormasina cu burghiu pentru lemn pentru operatiunea asta.
Am avut trei rafturi, deci a trebui sa impart inaltimea in patru. Calculul acesta il facusem de la inceput, astfel ca stima ca voi avea cca 30 cm distanta intre rafturi, suficient sa pot umbla  usor pe fiecare din ele.

Odata stabilita inaltimea, trebuie vazut unde vin prinse diblurile – la 10 cm distanta de margine, atat in fata, cat si in spate. Daca decizi sa faci rafturile fixe, ai nevoie de holsuruburi de 4 centimetri, adica destul de lungi incat sa treaca prin laterala si sa intre in raft. Nu recomand insa aceasta varianta pentru ca lemnul de brad / pin / molid este moale si se poate sparge. Raftul va tine mai bine asezat pe aceste dibluri din lemn, care functioneaza ca niste console.

Ca sa iti fie mai usor cand dai gauri pentru dibluri, fa un semn pe burghiul bormasinii ca sa stii la ce adancime gauresti. Daca se intampla totusi sa ajunga burghiul pe partea cealalta a lemnului (sunt doar 2 cm totusi), nu te alarma: impingi usor diblul pana ajunge dincolo, ii acoperi capatul pe exterior cu chit de lemn si slefuiesti usor inainte de vopsire. 

Montajul picioarelor

Ai nevoie de picioare pentru ca e mai usor sa stergi pe sub dulap atunci cand el este ridicat de la sol. Pentru mine, motivul principal este insa ca am incalzire prin pardoseala, astfel ca tot ce am in casa are picioare de cel putin 5 cm. Alege picioare metalice pentru asta, pentru ca sunt mai rezistente si pentru ca le poti vopsi mai usor, daca nu iti place culoarea.

Picioarele vin montate pe placa de jos, lasand in jur 2 cm distanta fata de margini. Asta face ca ele sa nu fie foarte vizibile, iar la montare nu risti sa se sparga lemnul, fiind prea aproape de margine. Folosesti holsuruburi de 1-5 cm sa le prinzi, cu ajutorul bormasinii. 

Vopsitul

Alegi ce culoare vrei – vopsea ori lac, pe baza de apa ori alchidica. Daca nu stii ce sa alegi, gasesti AICI un articol care sa te ajute sa te decizi.

Indiferent cu ce vopsesti, fa-o inainte de a pune rafturile si capacul din spate. Asta va permite o uscare mai rapida si, in plus, sunt mai putine riscuri sa ramana zone neacoperite cu vopsea. Iar daca, la un moment dat, vrei sa ii schimbi culoarea, scoate rafturile si vopseste-le separat, tot pentru o acoperire mai buna.

Cum montezi blatul

Cand s-a uscat, trebuie montat blatul. Aceasta etapa nu mai apare atunci cand dulapul tau este cu un cadru simplu, facut doua doua parti egale. Daca insa pui blat, asa cum am facut eu, ai nevoie de holsuruburi suficient de lungi sa treaca prin stinghiile de sustinere si sa patrunda in blat, adica de 4-4,5 cm. 

Am montat blatul, acum mai trebuie doar aduse rafturile… 

Este o piesa de mobilier utila intr-o bucatarie in care spatiul trebuie utilizat in primul rand pe verticala. Trucul este insa, in acest caz, sa mergi pe verticala suficient de mult incat sa ai spatiu de depozitare, dar fara a avea o piesa instabila de mobilier. Sigur, o poti fixa in perete, pentru mai multa siguranta, dar e mai complicat sa faci asta cand ai faianta ori cand peretele este traversat de cabluri electrice. In plus, cati dintre noi se avanta rapid sa gaureasca peretii cu faianta?  

Acesta mi-e dulapul. Iti construiesti unul la fel? Da-mi de veste cum ti-a iesit ori spune-mi daca ai intrebari legate de constructia lui. Succes!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top