Cinci concluzii dupa „Die Presse SCHAU” de la Viena

Am fugit intr-un city break la Viena, iar o parte din cele doua zile petrecute in oras mi-am consumat-o la o expozitie de design care a reunit producatori de bijuterii, ceasuri, mobila si de alte produse pentru casa. Intr-o perioada in care reuniunile pe orice tema sunt mult mai rare, o expozitie despre orice are legatura cu designul, mai ales in strainatate, a fost o bucurie pentru mine.

Desi sunt evenimente de design interior mult mai importante decat „Die Presse SCHAU”, expozitia a fost un bun prilej sa vad care sunt tendintele prin alte parti si ce lucruri noi mai apar. Iti povestesc si tie mai jos ce am vazut si mi-a placut si cu ce concluzii m-am intors acasa.

Pisicile pot sta in copaci si in casa

Am vazut multe accesorii pentru pisici, dar nu m-am gandit ca un copac in casa ar fi cea mai simpla varianta sa ii dai de lucru pisicii: va avea nu doar loc de dormit, ci si de catarat si de ascutit ghearele. Nu am vazut asa ceva la noi si, din pacate, producatorul nu le livreaza momentan in afara Austriei, dar poti arunca un ochi pe pagina lor AICI, daca vrei sa construiesti singur un astfel de suport.

Niciun „copac” nu seamana cu altul, toate suporturile fiind realizate din material natural, tratat cu lacuri si vopsele certificate si total sigure pentru animale si oameni. Iarba pe care o vezi nu este naturala insa, iar explicatia este una cat se poate de simpla, potrivit celui care le fabrica: „daca am avea pamant si iarba in locul stratului artificial, pisica le-ar transforma rapid in litiera”. Cu asa argument, cred ca oricine ar prefera iarba artificiala in acel loc, nu?

Pentru bai ori bucatarii deosebite, alegi baterii de lux

Nu stiu daca orice poate intra in zona luxului, dar bateriile de baie si bucatarie pe care le-am vazut la targ sigur sunt acolo.

Bateriile pe care le vezi mai sus sunt ale producatorului german Dornbracht, multe dintre modelele sale fiind premiate la diferite competitii de design incepand din 1996. Sunt produse premium, pe care le gasesti la noi in tara in editii limitate ori deloc (vezi lista de distribuitori aici sau distribuitorul de aici), iar cand gasesti preturile pornesc de la 2.000 de lei in sus. Daca te intereseaza ceva din ce am vazut la expozitie, iti recomand sa le cauti direct pe site-ul producatorului aici.

Acasa se poarta verdele

Asa cum am mai spus si aici, verdele se regaseste tot mai des in amenajarile interioare, in ultima vreme. Am sesizat si la expozitia de la Viena faptul ca verdele, in diferite nuante, apare mai ales in accesoriile textile – covoare, cuverturi, draperii, asternuturi.

Designeri diferiti, la standuri diferite, vin cu elemente comune: verde in diferite nuante, evidentiat pe fondul combinatiei in principal cu nonculori. Nuantele sunt diferite, variind de la verde sage si pana la cel profund, de smarald, dar ideea este aceeasi: verdele este mereu prezent.

Culorile si texturile naturale sunt mereu in trend

Pe langa verde, un alt element pe care l-am regasit peste tot a fost naturalul, fie ca era vorba despre textile nevopsite ori lemn.

Se poarta elementele din rafie si ratan, decoratiunile brute din lemn cioplit, lana, casmirul si bumbacul, toate nevopsite, in culorile lor de baza, ca expresie a unui design sustenabil, nepoluant. Si, chiar daca vezi mai sus o patura imblanita, sa stii ca niciun animal nu a murit pentru ea, fiind dintr-un material textil care imita foarte bine blana naturala, fara sa includa compusi poluanti.

Unele din exponatele de mai sus s-ar putea sa le gasesti si in Romania in forme apropiate, in magazinele cu specific scandinav. Dar practic, daca alegi materiale neprelucrate si accente simple de culoare – verde sau albastru – nu ai cum sa gresesti, indiferent de unde iti cumperi ceea ce iti trebuie pentru casa.

Ceasurile de orice fel pot fi o opera de arta

Am descoperit cativa producatori de ceasuri care aveau la expozitie creatii extraordinare. Recunosc ca nu ma pasioneaza orologeria, dar creatii precum cele pe care ti le arat mai jos iti fura ochii indiferent cat de profan ai fi.

Unul dintre ei este Alexander Shorokhoff, a carui colectie dedicata lui Gustav Klimt este construita in jurul acestui concept de „ochi” avangardisti, in culorile regasite de regula in cele mai cunoscute tablouri ale pictorului austriac. In afara colectiei dedicate lui Klimt, la targ am gasit si alte creatii ale aceluiasi producator, premiate la gale de design.

Vezi mai jos cateva modele, dar iti recomand mai degraba sa te uiti putin pe site-ul producatorului AICI, unde vei vedea exponatele din cu totul alta perspectiva, in imagini de o cu totul alta calitate. Chiar daca nu iti vei cumpara vreunul din ceasurile de lux de acolo, te vei bucura sa vezi cat rafinament si cata arta pot fi inglobate intr-un obiect atat de mic.

Un alt producator de ceasuri care m-a impresionat a fost Meccaniche Orologi Milano, ale carui ceasuri de camera efectiv m-au lasat efectiv fara glas. Exponatele lor imbina designul inovativ si tehnologia moderna cu traditia orologeriei mecanice, preluand mecanismul ceasului elicicloidal proiectat de inginerul britanic William Strutt, in anii 1800.

In mare, este un sistem destul de complicat (poti vedea aici care este principiul), dar de foarte mare precizie si care presupune o structura fascinanta, care devine un obiect de design si o opera de arta in sine.

Unul dintre aceste ceasuri este Monza, premiat recent cu European Product Design Award, un ceas oarecum retro si totodata modern, inspirat de inventiile anilor ’70, care au depasit noi bariere ale stiintei atat in industria auto, cat si in cea aeronautica.

Este greu sa prinzi frumos in imagini astfel de piese cand in jur ai un milion de lumini care se reflecta, asa ca te invit mai degraba sa vezi imaginile de pe site-ul lor AICI. Nu gasesti la noi nici aceste ceasuri, ci doar la distribuitorii lor din Italia, Austria, Germania, Anglia ori Statele Unite. Cat despre pret, in Austria de exemplu le poti cumpara cu sume intre cca 20.000 si 39.000 de euro.

Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi. Iar in fiecare vineri dimineata, te astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top