Cei 5 pasi simpli ca sa fii mai fericit acasa

Fiecare dintre noi vede altfel fericirea: unii isi doresc un statut anume, altii o familie, o gradina sau timp pentru propriile pasiuni. Desi investim in ea, casa in care locuim nu este scopul nostru in viata. Fericirea noastra depinde insa in mare masura tocmai de ea: este al doilea factor care determina fericirea, dupa sanatatea mintii.

Cum si de ce se intampla asa explica cercetatorii de la Institutul de Cercetare a Fericirii, in raportul GoodHome – studiu realizat de ei in parteneriat cu grupul Kingfisher (care destine Brico Depot), pe baza raspunsurilor a 13.000 de persoane din zece tari europene, inclusiv Romania.

Citeste pana la final acest articol si afla cum sa fii si tu mai fericit la tine acasa!

De ce esti fericit acasa

Oamenii sunt diferiti, locuintele lor sunt diferite, dar un lucru este valabil in cazul tuturor, releva raportul Good Home realizat de expertii danezi, in parteneriat cu Brico Depot. Casa in care stai vorbeste despre tine si despre emotiile tale, pentru ca ea reflecta nevoia de confort, siguranta si control. Aceleasi cinci emotii – strans legate de nevoile afective de baza ale oamenilor – determina gradul de fericire pe care il simti acasa.

  • Siguranta conteaza cel mai mult, 86% din oameni au indicat-o pe primul loc in topul factorilor care determina fericirea legata de locuinta. In propria casa, te simti aparat de vreme si de vremuri.
  • Confortul este al doilea cel mai important factor (85%). Oricat de grea ti-e ziua, simti usurare cand ajungi acasa. Este locul in care te poti relaxa, uitand de grijile zilei.
  • Controlul conteaza pentru ca locuinta este propriul tau regat, in care ai puterea de a decide in toate privintele. Adesea, acest sentiment compenseaza frustrarea de a nu putea prea multe in lumea din jur, de unde si nevoia de a te retrage acasa, acolo unde nimeni nu sta in calea hotararilor pe care le iei. 73% din respondenti il plaseaza pe locul trei in topul factorilor care determina fericirea legata de casa.
  • Mandria o constientizam mai putin (64%), dar este foarte importanta. Vrei sa te simti mandru cand cineva iti trece pragul si ramane frumos impresionat de casa in care locuiesti. Aprecierea fata de casa o simti ca apreciere la adresa ta personal.
  • Identitatea – Casa este extensia propriei personalitati, astfel ca iti doresti o casa care sa te reprezinte. Constient sau inconstient, locuinta ajunge sa iti exprime personalitatea.

Aceste emotii determina cum te simti in propria casa si fac ca locuinta sa fie al doilea factor important (15%) – dupa sanatatea mintala (17%) – care iti determina fericirea. Desi poate n-ai crede, intre motivele de fericire, casa conteaza mai mult decat sanatatea fizica (14%), veniturile (6%), locul de munca (3%) ori starea civila (3%).

O alta concluzie surprinzatoare este ca nu conteaza foarte mult daca esti proprietarul casei si nici cat de spatioasa este aceasta, cata vreme ai o minima libertate de actiune. Esential este ca locuinta in care stai sa poata fi adaptata: asta permite sa aplici solutii personalizate pentru a rezolva singur probleme aparute. Cu alte cuvinte, poti sa decizi cum pui amprenta identitatii tale asupra casei, prin solutii care sporesc confortul si siguranta si de a caror aplicare poti sa fii apoi mandru.

Cinci pasi spre o casa mai fericita

Ti-am spus toate astea ca sa intelegi mai usor de ce urmatorii cinci pasi determina fericirea pe care locuinta ti-o aduce. Probleme legate de locuinta avem toti: 20% indica lipsa spatiului, 16% temperatura nesatisfacatoare, lipsa luminii naturale (13%), umiditatea (14%), lipsa spatiilor verzi (10%), calitatea slaba a aerului (10%) sau a instalatiilor sanitare (9%). In rezolvarea lor devine insa importanta posiblitatea de a aduce adaptari casei, atat pentru a rezolva aceste probleme, cat si pentru a se potrivit cu diferitele etape ale vietii. Este vorba, de fapt, despre cum poate casa in care stam sa evolueze odata cu noi.

Acum ca stii caror probleme trebuie sa le faci fata, vei vedea cat de putin este necesar uneori ca sa ajungi sa fii mandru de ceea ce ai. Iar daca ai nevoie de sprijin din partea specialistilor in reamenajare, Brico Depot te poate ajuta prin abordarea integrata a proiectelor de imbunatatire a casei, lansata odata cu aparitia pe piata a noului sau brand – Good Home (despre care ti-am povestit si eu aici).

1. Reorganizeaza-ti spatiul de locuit

Spatiul ridica cele mai multe probleme intr-o locuinta, DAR nu dimensiunea lui este in discutie, ci senzatia pe care o creeaza. Spre exemplu, primele trei tari in topul celor mai fericite camine sunt Olanda, Germania si Danemarca, unde casele sunt mai degraba mici decat spatioase.

Casele mari nu sunt intotdeauna mai bune. Tii minte cu, imediat dupa caderea comunismului, primele case construite erau, de fapt, niste palate golase si dificil de intretinut? Nevoia de spatiu se refera la cum raspunde acesta nevoilor noastre de zi cu zi, nu la expresia unui statut social, intr-un loc in care avem nevoie sa fim noi insine.

Ceea ce ne trebuie este sa folosim eficient spatiul, sa il optimizam, actionand in doua directii: reconfigurarea spatiului de locuit si depozitare si, respectiv, debarasarea de acele lucruri care iti ocupa loc inutil. Adu-ti aminte ca locuinta ta este expresia modului tau de a fi si ca simplificarea ei te va ajuta sa ai o gandire mai clara si sa te simti mai liber. Eu in mod clar ma simt mai libera, dupa ce mi-am facut ordine in dulap!

Pentru ca ti-am povestit de multe ori despre debarasare si organizare, iti amintesc doar pe scurt cateva trucuri:

  • Triaza periodic toate lucrurile pe care le ai si pastreaza doar ceea ce iti este efectiv de folos. Scapa de ce nu ai folosit in ultimul an, ce nu iti place ori nu functioneaza cum trebuie.
  • Identifica acele culori si croieli care te avantajeaza si scapa de hainele care nu se incadreaza aici, precum si de dubluri. Doneaza-le pe cele pe care nu le mai porti si preda pentru reclare textilele care nu mai pot fi purtate.
  • Opteaza pentru facturi online si inlocuieste, pe cat posibil, documentele in format hartie.
  • Depoziteaza obiectele grupate pe categorii, alocand fiecareia un spatiu maxim, pe care sa nu il depasesti. aplica regula „one in, one out” si, atunci cand cumperi un obiect nou, renunta la unul vechi din aceeasi categorie.
  • Foloseste la maximum spatiul si depoziteaza si pe verticala, stocand la inaltime obiectele folosite rar sau doar sezonier.
  • Foloseste mobilier multifunctional, ca sa imbini utilul cu placutul.
  • Pastreaza ordinea in lucruri, ca sa eviti disconfortul emotional pe care il determina lucrurile aruncate aiurea. Ca exemplu, analizeaza putin cele doua imagini de mai jos, ale sertarului meu cu tacamuri, inainte si dupa debarasare.

2. Fa-ti timp sa transformi casa cum iti place

Pare un sfat pentru pasionatii de bricolaj, dar este mai mult decat atat: este un indemn pentru oricine isi doreste o locuinta care sa-l reprezinte. Orice mic proiect prin care iti imbunatatesti locuinta iti sporeste sentimentul de mandrie si de identitate.

3. Personalizeaza, personalizeaza, personalizeaza

Nu traim o viata de serie, asa ca nu vad de ce am locui in case decorate in serie. Pune-ti amprenta asupra casei prin ceea ce iti place si te face sa te simti bine. Aici iti pot da o multime de exemple: de la proiecte simple de amenajare, in care cumperi perdele si perne noi, pana la cele mai complexe cum ar fi vopsitul mobilei, zugravitul sau crearea unor decoratiuni cu materiale noi sau reciclate.

Daca inca nu ai curaj, te sfatuiesc sa pornesti cu proiecte mici si sa testezi materiale si tehnici. Testeaza vopseaua pe spatele usilor de la mobila pe care vrei sa o reconditionezi. Cumpara testere de vopsea si vezi, pe un colt de perete, cum arata culoarea pe care ti-o doresti in dormitor. Usile mobilei mele de bucatarie erau pline de mostre de vopsea, pe care le-am analizat indelung pana sa o aleg pe cea alba.

Construieste decoratiuni intai din materiale reciclate, ca sa vezi ce inseamna prelucrarea lor. cumpara o panza si vopsea si picteaza propria opera de arta, pe care sa o expui apoi pe un perete, in casa (asa am facut eu cu tablourile din hol). Incet incet, vei prinde experienta sa treci la proiecte mai ample, ca sa faci parte din cei 76% din oameni, care sunt mandri de reusita proiectelor lor.

4. Invita prietenii la tine

Cand ai casa plina ori vin prietenii des in vizita, ai ocazia sa le arati ce ai mai facut prin casa, ce proiect ti-a iesit si ce planuri mai ai pentru viitor. Casa este un subiect inepuizabil de discutie si, mai ales, de mandrie pentru tine.

Functioneaza, crede-ma. Cand imi vin prietenii in vizita, primele intrebari se leaga de ce am mai mesterit prin casa. Parerile lor ma inspira si nu o data mi s-a intamplat sa descopar ca si ei au proiecte in pregatire ori materiale si obiecte pe care mi le-ar dona bucurosi, daca imi doresc sa fac ceva cu ele.

5. Gradinareste!

Recunosc ca sunt o fericita ca am suta mea de metri patrati de verde, in inima unui oras. Nu-i mult, dar nici putin nu este: cresc acolo trandafiri in multe culori, muscate, dar si mure, zmeura si coacaze rosii. Suficient cat sa am unde sa ma bucur de paharul meu zilnic de vin rosu, cu care imi tratez tensiunea de pisica.

Faptul ca stai la bloc nu e un motiv sa renunti la gradinarit: un balcon cu latimea de un metru devine colt de rai daca pui in el doua jardiniere si un scaun de bar, unde sa iti savurezi cafea de dimineata. Sunt usor de crescut si in balcon plantele aromatice, rosiile si ardeii, daca ai suficient soare. In zilele toride, pune in fiecare ghiveci o sticla din plastic plina cu apa, introdusa cu gatul in pamant. Plantele isi vor lua apa cat au nevoie, fara teama ca se vor usca.

Faptul ca ai o punga de pamant si o planta de ingrijit iti da un fenomenal sentiment de satisfactie, cand se deschid bobocii si simti mirosul proaspat al petalelor ei. Este usor, este la indemana, este un grozav mod de a te destresa si este mult mai ieftin decat mersul la psiholog.

Sa-ti mai spun un secret, un al saselea pas a carui indeplinire te poate face mai fericit: sa nu-ti pese ce spun si ce fac vecinii. Nu iti compara locuinta cu ce au ei, asa cum nu-ti compari nici viata cu ce traiesc altii. Fericirea nu sta in a fi mai bun decat cel de langa tine, ci in a te gasi pe tine mai bun decat ai fost ieri.

Tu cat esti de fericit acasa?

Scorul mediu al fericirii acasa este de 7,2 si este dat de raspunsul la intrebarea „Pe o scara de la 1 la 10, tu cat de fericit esti in casa ta?”. Acesta pare sa creasca odata cu varsta: cei mai fericiti sunt oamenii in varsta de peste 70 de ani, al caror sentiment de „acasa” este foarte bine consolidat si care sunt foarte legati de casa in care stau. La polul opus, sunt cei cu varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani si care sunt, probabil aceia care isi doresc independenta, sa nu stea cu parintii ori care nu reusesc sa locuiasca singuri inca.

Noi, romanii, suntem pe locul sapte in topul fericirii, dupa Olanda, Germania, Danemarca, Marea Britanie, Spania si Franta. In urma noastra sunt Italia, Polonia si Rusia.

Dar raspunsul la fericirea ta acasa nu sta neaparat intr-o statistica, fie ea si realizata temeinic, prin interviuri si sondaje, la nivel european. Casa, gradina, mandria si controlul asupra lor sunt ale tale.

De aceea, vin si te intreb pe tine, cititorule: pe o scara de la 1 la 10, tu cat esti de fericit in casa ta? Si apoi spune-mi, te rog, tie ce-ti lipseste pentru a fi mai fericit?

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top