Mi-a ajuns din nou un scaun de birou pe mana si a trebuit sa ii refac tapiteria. Este mai ieftin asa decat sa cumperi unul nou, atunci cand mecanismul de sustinere este unul bun.
Sa faci o husa din blugi pentru scaunul de birou este o solutie accesibila si sutenabila: blugii fie ii ai deja, fie ii cumperi dintr-un magazin second hand cu bani putini. Am facut deja asta de trei ori, crede-ma!
Vezi mai jos, inclusiv in clipul video, de ce trebuie sa tii cont cand faci acest proiect.
Cat material?
Porneste cu 2-4 perechi de blugi (in functie de marimea si croiala blugilor, dar si de modelul scaunului) care sa fie asemanatoare. Asta inseamna sa aiba nuante apropiate si sa fie cam aceeasi grosime si elasticitate. Altfel se vor intinde diferit, cele din material rigid pot ceda in timp si nu va arata prea bine produsul final.
Ca sa poti croi, pregateste blugii in felul urmator: tai cracii cat mai de sus possibil, evitand zonele foarte uzate, apoi decupezi cusaturile cum vezi in clipul de mai jos. Trebuie sa ai bucati de blugi fara tighel, pastrand din cusaturile doar pe acelea care sunt simple si trec usor cand cosi la masina de cusut. Aceste cusaturi simple sunt rezistente si le poti lasa acolo unde ai nevoie sa croiesti din bucati mari (pe sezut, de exemplu) si care se combina frumos, din punct de vedere al culorii.
Cum croiesc?
Mergi pe ideea de a croi forme simple, pentru ca o husa nu se va intinde pe toate rotunjimile scaaunului asa cum face tapiteria originala. La scaunul de aici, de exemplu, am fost tentata initial sa croiesc o husa care sa urmeze linia originala, dar mi s-a confirmat pe parcurs ca tot varianta „sac” se aseaza mai bine. In functie de cat este de gros spatarul si de forma pe care o are, ai putea avea nevoie sa adaugi, pe lateralele sacului, o fasie rotunjita in partea de sus, ca sa se muleze bine husa pe zona unde rezemi capul.
Cel mai usor este sa creezi o husa de tip „sac” pentru spatar si alta separata pentru sezut, care sa poaataa da jos la nevoie, pentru a fi spalate. Partea de jos trebuie sa aacopere sezutul, lateralele lui si inca 4-5 centimetri pe dedesubt.
Cum prind husa?
Prinderea husei depinde mult de modul in care este construit scaunul. Daca poti demonta scaunul in bucati – brate, spatar, sezut, atunci vei avea huse pe care le poti inchide cu arici sau fermoar pentru spatar si cu siret pentru sezut. Vezi ACEST SCAUN imbracat in huse prinse asa, pentru ca partile s-au putut desprinde una de alta.
Daca bucatile sunt prinse una de alta si desfacerea inseamna demontarea integrala a scaunului, cauta un alt sistem de prindere pentru spatar. Eu am ales sa leg husa cu benzi prinse in doua locuri, in stanga si in dreapta elementului central care face legatura intre spatar si sezut.
Inclusiv pernutele de brate pot fi imbracate: au suruburi pe dedesubt de unde se desfac pernutele, pe care le invelesi in material pe care il prinzi cu un capsator. ele nu vor putea fi scoase totusi pentru spalare.
Cum cos?
Trebuie sa cosi la masina husa, pentru ca este nevoie de cusaturi rezistente. Pentru asta, iti recomand ace pentru masina cu grosimea de 100, iar ata sa fie mai rezistenta, speciala pentru materiale groase. Dubleaza cusaturile acolo unde materialul este supus tensiunii, cum ar fi sezutul ori marginile verticale ale spatarului.
Vezi mai exact pasii in clipul de mai jos, unde am inclus si alte sfaturi ca sa iti iaasa bine proiectul.
Sper ca proiectul acesta sa te inspire, sa iti dea idei sa salvezi singur scaunele a caror tapiterie arata rau. Daca este asa, te rog distribuie acest articol in social media si prietenilor pasionati de bricolaj.
Descoperi si alte informatii si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!