Pentru unii dintre noi, tapetul este o varianta demodata si nu suficient de versatila pentru decorarea peretilor. Pentru altii, este un element cu potential nelimitat in amenajare. Sunt si oameni care il considera doar practic, iar asta este suficient pentru a imbraca un perete sau mai multi cu el.
Indiferent din ce categorie faci parte, exista solutii de amenajare care sa imbine tendintele de anul acesta in decoratiuni cu partea practica. Iar modele de tapet care sa poata fi integrate usor gasesti cu usurinta si la noi, cum ar fi cele despre care iti povestesc mai jos.
Le-am descoperit in magazinele Hornbach si mi-a fost clar ca trebuie sa spun si altora. Intr-o colectie cu atat de multe imprimeuri si culori, este aproape imposibil sa nu gasesti ceea ce se potriveste gustului tau, dar si casei in care locuiesti.
Din atat de multe modele (peste 1.700 de feluri sunt disponibile in magazinul online) insa, poate fi greu sa alegi, asa ca hai sa iti spun care sunt tendintele in domeniu, anul acesta, ca sa poti face alegerile potrivite.
Ca pret, modelele de mai jos pleaca de la circa 15 lei / rola (aproape 3 lei/mp) si ajung si la 265 lei / rola (in jur de 30 lei/mp). O rola are 10 metri linirai de tapet, cu o latime de 53 de centimetri.
Industrial / rustic
Desi diferite, cele doua stiluri au in comun utilizarea materialelor naturale sau brute, cum ar fi piatra sau lemnul, dar si metalul cu aspect corodat, uzat.
Daca iti place stilul industrial, combina tapetul cu mobila – putina – din lemn natur, elemente din metal negru si metal, piele si, in principiu, cu orice sugereaza material brut, ramas neprelucrat, in forme simple, drepte. Se integreaza foarte bine vegetatia, care este singura pata de culoare in acest stil, caracterizat altfel prin combinatii de culori neutre si non-culori.
Daca vrei sa utilizezi tapet care imita caramida ori piatra naturala, fa-o pe un singur perete ori doar pe o portiune, ca sa nu aglomerezi prea mult spatiul.
Inca un lucru de tinut minte pentru modelele de tapet care imita caramida ori piatra este ca, daca vrei sa pastrezi stilul industrial, ele trebuie aplicate in spatii inalte, altfel vei avea sentimentul ca te afli intr-un beci. Daca insa ai o camera joasa, alege in loc un model care imita lemnul si unde scandurile sunt in pozitie verticala, pentru a nu lasa impresia ca tavanul este mai aproape de pardoseala decat in realitate.
Aceste modele pot fi integrate usor si intr-un decor rustic, in care mobila este in stil traditional. Eu as alege insa mobila intr-o nuanta de alb sau in nuante deschise de gri sau bej, asa cum vezi de obicei in stilul traditional american. Ti-am povestit despre el deja AICI si AICI.
Uite doua exemple de amenajari interioare in care gasesti modele de tapet in stil industrial sau rustic.
Texturi si forme
In ultimii doi ani, apar tot mai des in design peretii care arata precum marmura. Este mai usor sa aplici tapet decat sa reproduci altfel aparenta rocii, astfel ca au aparut o multime de modele care pun accent pe textura. Acestea atrag atentia prin suprafete atipice pe care le sugereaza si prin formele cel mai adesea abstracte cu care sunt imprimate. Asa cum vezi si mai jos, tapetul lasa impresia ca peretele este tencuit si doar prin atingere reusesti sa iti dai seama de diferenta.
Ce am vazut recent in magazinele noastre, dar si prin strainatate contine mai ales nuante metalice – argintiu, auriu, bronz si cupru, ultimul fiind printre tendintele din designul de interior in 2018. Dealtfel, elementele metalice se regasesc si in celelalte tipuri de tapet – florale, geometrice sau vintage.
Se integreaza intr-un stil bogat, opulent chiar, daca nu exista un echilibru cu restul elementelor din decor. Inchipuieste-ti un palat cu toti peretii aurii si mobila stil, poleita, ca sa intelegi mai bine la ce ma refer.
Aceste modele se potrivesc cu mobila din lemn scump (la Palatul Peles gasesti exemple), cu metalul lucios si cu textilele pretioase – catifea, matase, piele in culori tari, solide, asa cum vezi mai jos.
Daca vorbim despre un apartament obisnuit, astfel de tapet cu forme abstracte se potriveste in punctul focal al camerei, pentru ca atrage atentia asupra zonei in care este montat. De aceea multe astfel de modele si fac parte din combinatii in care o varianta este imprimata, iar alta este intr-o singura culoare, ca fond.
Regasim astfel de tapet de obicei in spatii mai ample, cum ar fi hoteluri sau restaurante.
Verdeata tropicala
A intrat in tendinte de un an-doi, preferinta confirmata si de alegerea de catre Pantone a unei nuante de verde crud – Greenery, drept culoare a anului 2017.
Orice aminteste despre tropice poti gasi transpus pe tapet: papagali, ananas, palmieri, cocotieri si altele, care iti amintesc in tot restul anului de vacanta.
Combina aceste modele cu mobila scheletica, simpla si culori solare, ca sa reproduci atmosfera de vara in casa ta, pe tot timpul anului, daca iti doresti acest stil. Foloseste ratan, sisal, bambus, fibre naturale, pentru a completa decorul. Iar daca aduci in amenajare catifea ori metal patinat, vei obtine un aspect luxos, cu amprenta de casa coloniala.
Acest trend se duce si in zona camerelor pentru copii, in sensul ca vei gasi chiar si pentru pitici un tapet cu aceeasi tema, reprodusa la alta scara.
Flori, fluturi si gradini
Motivele florale nu se vor demoda probabil niciodata pentru ca sunt printre cele mai versatile modele. Tapetul cu motive botanice este in tendinte de cativa ani si nu pare sa se renunte la el.
Gasesti usor flori in toate culorile si dimensiunile si stilurile – minimaliste pentru stilul scandinav, pastelate pentru shabby chic / romantic sau foarte colorate pentru curajosi. Culorile preferate par sa fie nuantele de gri si bej, dar apar si modele mai colorate, mai ales pentru interioarele in stil shabby chic ori boho / romantic.
Poti opta pentru aranjamente curajoase, in care tapetul cu motive florale este un un liant intre diferite culori. Foloseste piese de mobilier colorate si cu linii simple, pentru a nu aglomera incaperea excesiv. Din acelasi motiv, opteaza pentru tesaturi intr-o singura culoare, pentru ca imprimeul tapetului sa iasa in evidenta. Sunt combinatii potrivite pentru camerele fetitelor ori pentru bucatarii si camere de zi.
Sau mergi pe varianta calma, in care florile sunt un pretext pentru a creea un cadru romatic si care predispune la odihna sau relaxare. Creezi acest efect adaugand in incapere fotolii comfortabile, imbracate in materiale cu texturi moi sau mobila alba. Astfel de combinatii se potrivesc atunci cand iti doresti un decor calm, feminin si romantic.
As vrea sa vad insa si tapet (nu fototapet) cu flori supradimensionate, care nu au nimic in comun cu stilul clasic, aproape comun cu care ne-am obisnuit. Acestea implica un design mai curajos si dau o alta dimensiune camerei. Poate exista totusi, dar nu le-am descoperit eu inca.
Tapetul cauciucat pentru bucatarie
Am descoperit si doua modele de tapet speciale pentru bucatarii. Au la suprafata un strat subtire, cauciucat, care protejeaza hartia imprimata. asta ma face sa cred ca ar rezista binisor in mediul umed din bucatarie. Nu stiu insa cum rezista in timp, mai ales in zona aragazului, dar cred ca poate fi o solutie buna, daca ai si o hota puternica ori nu sar stropi in mod excesiv cand gatesti. (Noi, de exemplu, am rezolvat aproape integral problema asta cand am renuntat sa mai prajim in ulei chestii.)
Sa lasam deoparte ideea ca doar in baruri si restaurante se integreaza astfel de tapet si sa avem curajul de a monta asa ceva si in bucatariile noastre.
Alegerea mea este facuta – tapet pe o portiune de perete, ca accent, mai ales ca zona respectiva se murdareste usor, avand doua intrerupatoare. As imbina astfel designul cu aspectul practic. Trebuie doar sa ma decid la unul dintre modele, dar voi face si asta pana ma apuc de zugravit.
Tu ce ai alege din modelele de mai sus? In ce zona a casei ai pune tapet si ce probleme crezi ca ar ridica montarea lui? Lasa-mi intrebarile tale intr-un comentariu, mai jos!