Ce faci cu bradul natural de Craciun dupa sarbatori

Ce faci cu bradul natural de Craciun dupa sarbatori? Stiai ca si brazii naturali se recicleaza? Fie ca ai avut brad natural in ghiveci sau unul taiat, abtine-te de la a-l arunca la gunoi odata ce au trecut sarbatorile. Exista alternative pentru el, pe care ti le expun mai jos. Merita sa faci acest efort pentru a salva un material natural care ne este de mare folos pe termen lung.

Ne-am obisnuit ca, dupa sarbatori, sa vedem aruncati pe strazi si in jurul ghenelor de gunoi brazii de Craciun, ca dupa un razboi pe care coniferele l-au pierdut fara drept de apel. Pe langa lipsa de civilizatie pe care o arata acest comportament, el inseamna risipa: brazii pot fi reciclati si redati circuitului natural.

De aceea, informatiile de mai jos cred ca sunt de mare folos. Desi solutiile de colectare a brazilor naturali se adreseaza mai ales bucurestenilor, sper ca aceste variante sa existe si in provincie. Daca nu esti din capitala, contacteaza primaria sau firma locala de salubrizare si vezi ce solutii ofera ei pentru colectarea si reciclarea brazilor naturali.

Leroy Merlin

Leroy Merlin a anuntat ca in perioada 5 – 15 ianuarie 2023, va prelua brazii uscati de la populatie indiferent de unde au fost acestia cumparati. Demersul face parte din campania de colectare si reutilizare a brazilor de Craciun, organizata de Leroy Merlin pentru al optulea an consecutiv. Cei care opteaza pentru returnarea bradului uscat in magazinele Leroy Merlin vor primi in schimb un voucher de cumparaturi in valoare de 25 lei.

Sectorul 2 – Bucuresti

In sectorul 2 din Bucuresti, primarul Radu Mihaiu a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca brazii vor fi stransi gratuit in urmatoarele doua weekenduri, cu masinile speciale pentru biodeseuri, din punctele de ridicare a fractiei uscate. Astfel, brazii vor fi ridicati in zilele de 7 si 8 ianuarie si, respectiv, 14 si 15 ianuarie, incepand cu ora 08:00. Brazii vor fi tocati si folositi in compost si ca ingrasamant natural pentru spatiile verzi din sector. „Vă rugăm să nu lăsați podoabe sau resturi de beteala/ornamente în brazi”, a completat primarul Mihaiu.

Sectorul 3 – Bucuresti

In sectorul 3, se procedeaza si in 2023 la fel ca in anii trecuti: populatia este rugata sa depoziteze brazii despodobiti in zona ghenelor de gunoi, iar oamenii de la directia de salubritate a primariei vor aduna aceste resturi vegetale. Exista si cateva numere de telefon unde cei interesati pot suna pentru a obtine informatii suplimentare: 0720.777.511, 0720.777.512, 0720.777.513, 0720.777.514 și 0720.777.515.

Sectorul 5 – Bucuresti

In sectorul 5, firma de salubrizare va ridica brazii din fata curtilor si din spatele blocurilor, pana in data de 16 ianuarie.

Sectorul 6 – Bucuresti

In sectorul 6, brazii despodobiti sunt ridicati gratuit de firma de salubrizare în fiecare weekend din luna ianuarie, in zilele de vineri si sambata, respectiv in zilele de 6 si 7 ianuarie, 13 si 14 ianuarie, 20 si 21 ianuarie și 27 si 28 ianuarie. Asociatiile de proprietari care se organizeaza si strang mai multi brazi pot cere colectarea din fata blocurilor si in alta zi, dar trebuie sa contacteze operatorul de salubritate pentru a stabili ziua si ora. Numarul de telefon lasat de primarie pentru contact este 0757.024.222.

Tot gratuit, brazii pot fi lasati la unul din cele 11 centre de colectare deschise non-stop.

Cartierul Drumul Taberei

  • Centrul nr. 1 – str. Valea Ialomiței intersecție cu str. Poarta Sărutului;
  • Centrul nr. 2 – str. Pasărea în Văzduh intersecție cu str. Pupăza cu Moț;
  • Centrul nr. 3 – str. 1 Mai nr.57-59 (parcare lateral Auchan);
  • Centrul nr. 6 – str. Valea Argeșului (capăt troleibuz);
  • Centrul nr. 7 -Bd. Timișoara nr. 35;
  • Centrul nr. 11 – Bd Drumul Taberei intersecție cu str. Târgul Neamț.

Cartierul Militari

  • Centrul nr. 5 – str. Fabricii intersecție cu str. Apeductului;
  • Centrul nr. 9 – str. Liniei intersecție cu str. Timonierului;
  • Centrul nr. 10 – str. Performanței nr 45.

Cartierele Crângași și Giulești

  • Centrul nr. 4 – str. Giulești vis-a-vis de Institutul Pasteur;
  • Centrul nr. 8 – Piața Crângași, în spate la TIP-TOP.

Cum replantam un brad din ghiveci

Un bradut de Craciun tinut in ghiveci are nevoie de ingrijire si pe durata mentinerii lui in casa, impodobit, pentru a rezista apoi afara. Astfel, are nevoie de racoare si de un loc cat mai departe de calorifer. In cazul incalzirii prin pardoseala, iti recomand sa nu asezi ghiveciul direct pe pardoseala, ci pe un suport cu picioare sau roti, de tipul celor cu care se deplaseaza ghivecele mari dintr-o zona in alta.

Bradutul are nevoie de sa fie udat si ar fi bine sa ii pulverizezi zilnic apa pe crengi, pentru a-si mentine umiditatea. Mai are nevoie de lumina naturala si de aerisire zilnica si, de asemenea, nu trebuie sa ii tai varful.

Pentru a-l replanta, dupa sarbatori, iti recomand sa urmezi sfaturile din clipul de mai jos, realizat de specialistii Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Pe scurt, lasi bradul afara cu ceva timp inainte de plantare, ca sa se aclimatizeze. Solul in care il plantezi nu trebuie sa fie inghetat. Se sapa o groapa mai adanca decat balotul ramas in jurul radacinilor si se pune bradul vertical, pe un prim strat de pamant afanat. Se completeaza cu pamant si se taseaza bine, ca sa nu ramana aer in jurul radacinilor. La final, se uda radacinile.

Daca informatiile ti-au fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care au nevoie de aceste sfaturi!


Descoperi si alte idei, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top