Comunitatea are un cartier general: Cartier Hub

Cand oamenii vor sa miste lucrurile impreuna, formeaza mai intai o comunitate, care are nevoie de un cartier general. Le trebuie un spatiu in care sa interactioneze si sa construiasca proiecte de interes comun, un hub pentru socializare, creativitate si inovatie in interes local.

Din 15 martie, un astfel de hub destinat unei comunitati locale s-a deschis in centrul comercial Drumul Taberelor, in sectorul 6 din Bucuresti, pentru prima oara intr-un centru comercial privat.

Te invit sa descoperi, in continuare, ce are de oferit Cartier Hub si, daca esti din zona, sa te implici si tu in activitatile sale!

Care-i treaba cu comunitatea?

Primul lucru care imi vine in minte, cand ma gandesc la copilarie, sunt joaca afara si serile petrecute afara, cu ceilalti copii. Imi placea cum stateau oamenii de vorba asezati pe banci, in fata blocurilor si sentimentul de siguranta pe care-l aveam in mijlocul lor. Asta insemna comunitatea pentru mine, copil fiind.

M-am mutat, de-a lungul timpului, in diferite cartiere din Bucuresti, dar nu am mai intalnit acelasi sentiment. Oamenii vin si pleaca, generatii cresc ori dispar, in blocurile din jur. In parcare apar si dispar masini noi si nu mai vad copii jucandu-se cum ne jucam noi. Terenuri libere pe care sa joace fotbal nu sunt, trotuarele sunt ocupate cu masini si nu-i loc de creta pe asfalt.

Vecinii – cand vorbesc unul cu altul – au de impartit locuri de parcare si nu unelte pentru ingrijit gradina blocului. Copiii din acelasi bloc abia se cunosc in viata reala, chiar daca se confrunta in battle-urile din Fortnite si GTA. Spiritul comunitatii nu se mai simte.

Oameni care impart acelasi cartier nu au nimic in comun in afara aceluiasi traseu spre metrou ori spre centru. Pentru ca in centru se intampla totul, nu? Intalniri de afaceri, negocieri cu partenerii de business, viata sociala, spectacole, workhopuri – toate sunt atrase de centrul orasului precum musca de flacara care o arde.

De unde poate veni o schimbare?

In sectorul 6, unde stau eu, oameni care nu au mai putut rabda au pornit grupuri civice ca sa rezolve probleme punctuale din cartier. Asa au aparut miscari precum Initiativa Prelungirea Ghencea sau Initiativa Favorit, un fel de #șîeu mai mic, la nivel de sector.

Ca lucrurile sa se lege mai bine, era nevoie de un loc in care ideile si oamenii sa se intalneasca mai usor si mai repede. Asa a aparut,
in centrul comercial Drumul Taberelor (str. Brasov, nr.25, in sectorul 6), Cartier Hub – primul spatiu pentru evenimente si co-working pentru comunitatea de cartier inaugurat intr-un centru comercial privat. Initiativa a fost implementata de Ceetrus (dezvoltator imobiliar de proiecte mixte) si Nod Makerspace (primul centru comunitar creativ de dimensiuni mari din Romania).

In cartierul general al comunitatii

Parcul Moghioros este una din cele mai frumoase zone, un plaman verde la fel de important pentru sector precum Central Park pentru orasul New York. In weekend, e plin de oameni. La fel centrul comercial Drumul Taberelor, aflat peste drum de parc. Stiu ce spun: la atelierul de pictura pe pietre tinut de mine acolo, in noiembrie, s-au ocupat 30 din cele 10 locuri disponibile. Da, ai citit bine!

Oamenii sunt deja aici, astfel ca apare de la sine ideea ca locul este cartierul general al comunitatii. Era natural ca aici sa apara un spatiu in care cei din cartier sa petreaca timp impreuna si sa se cunoasca, exact ceea ce Cartier Hub isi propune sa faca.

Decizia infiintarii lui nu a fost luata intuitiv, ci dupa un sondaj realizat in cartierul Drumul Taberei, dar si in randul ONG-urilor. Locuitorii din cartier isi doreau un spatiu pentru evenimente culturale, socializare si in care sa poata lucra in afara biroului, iar ONG-urile o zona de conferinte, intalniri si dezbateri publice.

Cartier Hub si-a deschis portile in 15 martie, cu doua zile de spectacole de teatru, ateliere de reciclare creativa si dezvoltare artistica si intalniri civice. A fost inceputul unei povesti dedicate comunitatii si care va continua la fel de frumos.

Vor fi organizate ateliere educative si de dezvoltare personala pentru copii, adulti si seniori pentru care participantii platesc o taxa, dar si cursuri gratuite de educatie civica, reciclare creativa ori dezvoltarea simtului artistic. Programul complet si actualizat al activitatilor il gasesti pe pagina de Facebook a Cartier Hub.

Ce ofera Cartier Hub?

Cartier Hub a fost amenajat, la mezaninul complexului comercial Drumul Taberelor, cu o investitie de 120.000 de euro si 50.000 de euro alocati pentru primul an de functionare, ca raspuns la asteptarile locuitorilor, freelancerilor, antreprenorilor si organizatiilor civice din zona.

Sunt 317 mp, din care 40-45% sunt ocupati de o sala multifunctionala, in care pot fi organizate conferinte, evenimente ori cursuri de dans. Cam un sfert din spatiul Cartier Hub poate fi utilizat drept zona de co-working, locul fiind dotat cu mese si scaune, acces la retelele wi-fi si imprimanta.

Mai sunt doua sali pentru intalniri sau cursuri, precum si spatii pentru relaxare, plus un depozit si o chicineta. Sunt si doua leagane pentru copii de toate varstele, in sala multifunctionala. Le-am testat, functioneaza!

Dealtfel, la blogger de bricolaj si decor, recunosc ca m-a impresionat modul de amenajare. Culorile sunt luminoase si bine echilibrate, zonele de depozitare sunt ascunse si nu deranjeaza vizual, iar spatiul din zona multifunctionala poate fi partajat cu usurinta prin mutarea dulapurilor. Si mi-a placut si tabloul dintr-una din salile mici, realizat prin tehnica string art.

Sala de conferinte din Cartier Hub este disponibila gratuit pentru aceia care doresc sa organizeze actiuni gratuite, in interesul comunitatii locale. Pentru alte tipuri de activitati, tarifele sunt mai mult decat rezonabile: 5 lei / ora pentru co-working, 30 de lei pe zi, 250 de lei pentru 10 zile, 400 de lei pentru 20 de zile ori 600 de lei pe luna. Iar o sala de curs poate fi inchiriata cu 100 de lei pentru doua ore. Tarifele le gasesti si AICI, alaturi de alte informatii despre oferta Cartier Hub.

Practic, pentru cineva care lucreaza in Pipera, ar putea fi mai simplu sa lucreze ocazional dintr-un spatiu precum Cartier Hub in loc sa piarda aproape trei ore din zi pe drum, pana la birou si inapoi. Dupa doi ani in care am facut drumul pana in Pipera de doua ori pe zi, spun cu toata convingerea ca as prefera sa platesc un abonament la Cartier Hub decat sa merg zilnic la birou…

Daca vrei sa ii contactezi, cauta-i la una din urmatoarele adrese de e-mail, in functie de natura proiectului tau. Echipa este tanara si foarte deschisa spre proiecte si colaborari, astfel ca sigur veti gasi o varianta potrivita de colaborare.

Daca ai drum prin Bucuresti, fa-ti timp sa ajungi la Cartier Hub, pentru o doza de inspiratie, iar daca esti bucurestean, sa mergi si tu acolo, intr-o zi. Da, stiu, ti-am tot spus in articol ca este destinat comunitatii din sectorul 6, dar Bucurestiul este si el tot o comunitate, ceva mai mare doar.

Iar daca nu mergi tu, poate ai un prieten sau o ruda care ar vrea sa stie despre Cartier Hub. Trimite-i articolul si, daca ti-a fost de folos, distribuie-l si in social media!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top