Cum repari blugii uzati

Toti avem o haina preferata, pe care am purta-o la nesfarsit, daca se poate. Pentru mine – si sigur nu sunt singura – haina preferata sunt blugii si, mai ales, o anume pereche. Un model clasic (five pockets), ingusti fara sa fie stramti, drepti fara sa fie demodati si uzati fara sa para insa jerpeliti.

S-au uzat, s-au rarit si s-au rupt, asa cum se intampla cu multe perechi de blugi, in timp. Desi in rest sunt perfect purtabili, gaura provocata de uzura ma impiedica sa ii mai imbrac, asa ca i-am reparat pentru a-i repune in circuit.

Iata cum se face aceasta reparatie, esential de stiut de catre oricine are o pereche buna si foarte buna de blugi pe care nu vrea sa o arunce pentru o simpla gaura.

De ce tin sa repar acesti blugi

Sunt o pereche de blugi ca oricare altii, dar ma simt in ei ca si cum mi-ar fi crescut pe piele. Un model „five pockets” de la Guess, cu o croiala perfecta, cum nu am mai gasit pe nicaieri. I-am purtat cand mergeam la birou, i-am purtat in calatoriile peste ocean, i-am purtat cand am filmat pentru blog, cand am tinut workshopuri si apoi cand am vopsit si am mutat mobila in atelier. 

I-am luat dintr-un SH acum cativa ani, deci nici macar n-au fost noi. Habar nu am cine si cat i-a purtat inainte, dar si-au facut treaba excelent. Dupa ani in folosinta mea, s-au uzat in cateva puncte si a trebuit sa-i repar.

Nu sunt ticnita doar pentru ca am facut o pasiune pentru o pereche de blugi. Sunt exact asa cum imi doresc sa fie o haina: rezistenta, versatila, confortabila, dar si sa puna in valoare corpul. Daca as putea sa o aleg o haina pe care sa o port la nesfarsit fara sa se uzeze, i-as alege pe ei.

Si mai mai am un motiv: stiati ca pentru a fabrica o singura pereche de blugi se consuma peste 7.500 de litri de apa? Mai mult decat ai nevoie pentru o tona de ciment sau cat consuma o familie cu doi copii in 30 de ani.

Anual sunt fabricate in lume peste sase miliarde de perechi de blugi, mare parte dintre acestea in fabricile din China, Bangladesh si India. In acelasi timp, 70% din apele din Asia sunt poluate din cauza reziduurilor deversate de fabricile textile din zona. 

Mai par eu ticnita doar pentru ca am facut o pasiune pentru o pereche de blugi?

Cum repari asa ceva?

Aceasta reparatie nu este complicat de facut, dar este mai dificila in lipsa unei masini de cusut. Ata si acul masinii de cusut trebuie sa nu fie subtiri, deci nu de felul celor folosite pentru perdele ori pentru matase, ci de grosime potrivita. In lipsa masinii de cusut, se poate coase de mana, insa ai nevoie de rabdare si de un degetar, care sa iti protejeze degetul cu care impingi acul in material.

Pe langa perechea de blugi rupta, mai ai nevoie de o bucatica de material rezistent (panza ori tot blugi, in niciun caz material elastic) pentru dublura si de ace cu gamalie, pentru fixarea lui pe pozitie. Cauta un material care sa fie suficient de rezistent incat sa inlocuiasca tesatura rupta. Trebuie sa nu fie gros insa, ca sa il poti coase cu usurinta si sa nu te jeneze cand porti blugii. Eu am folosit o bucata din asa numita testatura netesuta, un material subtire si rezistent, folosit pentru tapiterii si chiar echipamente medicale. Din pacate, nu am avut o culoare deschisa, care sa fie perfect invizibila pe fata blugilor.

Din materialul mentionat, tai un petic suficient de mare incat sa acoperi zona uzata si il prinzi cu acele de gamalie pe dosul pantalonilor.

Odata fixat peticul pe material, tragi cusaturi la masina pe fata materialului, mai intai in zig zag mare, ca sa faci o prima fixare a dublurii. Ai grija ca, atunci cand cosi la masina, peticul de pe spate sa nu se miste si sa ramana perfect drept pe dosul materialului, la fel de intins precum blugii. In caz contrar, vor aparea cute care te vor jena atunci cand imbraci blugii.

Dupa ce ai facut prima cusatura in zig zag, continui sa tragi cusaturi pe lungimea materialului, la cativa milimetri distanta una de alta, pana acoperi toata zona uzata. Faci asta lasand acul in material, ridicand talpita si rasucind la 180 de grade materialul in masina de cusut, fara sa scoti acul. Asa obtii cusatura continua, fara sa ramana ate in urma.

Schimbi apoi orientarea materialului si cosi de-a latul materialului, pana obtii cusaturi care se aseamana cu o tesatura. Exista si o talpita speciala la masina de cusut pentru aceasta operatiune (care se numeste stopare), dar o poti face si cu o talpita normala, daca nu ai echipamente profesionale ori accesorii speciale pentru masina de cusut.

Un truc pentru coaserea la masina: daca ai un pic de dexteritate, poti face cusaturile tragand materialul inapoi si lasandu-l sa curga inainte, fara sa ridici piciorusul si sa rasucesti tot materialul in masina de cusut. Daca vei seta pe pozitie mai joasa zimtii de sub ac, poti face usor aceasta operatiune inainte – inapoi tragand usor, fara sa fortezi acul (care se poate rupe) sau materialul. Nu insista daca setarile masinii nu-ti permit sa tragi materialul in sens invers miscarii ei naturale, pentru ca poti strica suveica ori alte piese ale masinii de cusut.

In functie de cat de grava este uzura, poti avea nevoie sa tragi cusaturile mai apropiate ori mai departate una de alta. Ideea este sa refaci tesatura prin aceste cusaturi, care fixeaza materialul de dublura. Tine minte insa ca, atunci cand cusaturile sunt prea dese, portiunea respectiva se intareste si devine scortoasa, fiind nesuferita la atingere, mai ales pe zonele mai sensibile ale corpului. In final, tai surplusul de material din jurul cusaturii.

In final, rezulta un material rezistent, drept si bine finisat. In functie de ce folosesti ca dublura si culoarea atei de la suprafata, zona reparata poate fi mai mult sau mai putin vizibila.

Iar unele din aceste reparatii pot fi ascunse intr-un mod foarte creativ, asa cum am facut eu mai departe, folosind ceea ce se numeste „Japanese mending”, o metoda traditionala japoneza de a „carpi” in mod vizibil si creativ zonele care au nevoie de reparatii.

Dar las acest detaliu pentru alt articol, iar acum te invit sa prinzi curaj si sa repari gaurile carora nu le dadeai de cap pana acum. Si stii mai departe: distribuie articolul in social media in cazul in care ti-a fost de folos si sa-l trimiti prietenilor care stii ca au nevoie de acest sfat. Poti trimite linkul automat inclusiv prin WhatsApp, folosind unul din butoanele de mai jos.

Spor la reparat si la orice alte proiecte mai ai, in perioada aceasta!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top