Unul din beneficiile calatoriilor mele in SUA este ca am descoperit materiale de bricolaj diferite de ce avem noi. Printre ele, o vopsea pe baza de apape care mi-am dorit sa o folosesc, dar era inaccesibila in Romania. Se numeste Fusion Mineral Paint, este produsa in Canada, se distribuie in 20 de tari si are milioane de fani peste tot in lume. Am acceptat cu bucurie sa o folosesc cand distribuitorul in Europa al acestui brand mi-a propus sa fac un test de vopsea Fusion Mineral Paint. Asa ca am testat-o si, dupa un prim proiect, iti spun cum se foloseste si ce impresii mi-a lasat. Un al doilea proiect – in care vopsesc alt tip de suprafata, mult mai lucioasa – este acum in lucru si va fi gata curand.
Despre Fusion Mineral Paint
Fusion Mineral Paint este o vopsea premium, acrilica, putin diferita de ce gasim de regula pe piata noastra, prin compusii minerali pe care se bazeaza. Nu este toxica, nu contine plumb, formaldehida ori amoniac, nu degaja compusi organici volatili si nu are miros mai deloc. Din acest motiv, este o vopsea potrivita pentru mobila copiilor ori pentru jucarii, producatorii lansand dealtfel, la un moment dat, o colectie scurta scurta de 6 culori fix pentru bebelusi – Tones for Totes.
Finisajul ramas in urma este mat, dar usor satinat, fiind ceea ce numesc americanii „coaja de ou” (egshell). Este exact acel finisaj usor de intretinut datorita datorita lipsei luciului, dar elegant prin modul in care reflecta totusi lumina. Vazand atat de multe tipuri de vopsea pana acum, as spune ca fix acest aspect de „coaja de ou” deosebeste vopseaua Fusion Mineral Paint de alte produse de pe piata. Este un finisaj foarte potrivit, spre exemplu, pentru dulapurile din bucatarie, vopseaua rezistand si in mediul umed.
Dealtfel, desi este folosita mai ales in interior, Fusion Mineral Paint se potriveste si pentru exterior, cu conditia ca suprafata de vopsit sa fie pregatita corect.
Un alt lucru important este ca vopseaua nu are nevoie de sigilare, avand o componenta care asigura protectia culorii si a stratului de vopsea, odata ce aceasta se usuca. Si daca tot a venit vorba despre culoare, iti mai spun ca sunt in jur de 50 de culori in gama lor, atat pasteluri, cat si nuante vibrante de rosu, portocaliu, galben sau albastru sau cateva metalizate.
Si inca ceva: vopseaua este ambalata in recipiente din plastic de 500 ml si 37 ml, astfel ca poti comanda atat pentru proiecte mare, cat si pentru unele mai mici. O cutie de 500 ml iti ajunge pentru a acoperi 7 mp, uneori fiind suficient un singur strat, in functie de culoarea aleasa. Partea faina este ca, fiind din plastic, cutiile se inchid etans, asa ca riscurile ca vopseaua sa se usuce sunt mai mici.
De curand, aceasta vopsea se vinde si in Romania, existand momentan un singur distribuitor – Milos Home Decor, unde poti comanda online oriunde esti in tara.
Vopsea Fusion Mineral Paint: cum se aplica
Aceasta vopsea prinde cam pe toate tipurile de suprafete, cu putina pregatire, in raport de ce anume vrei sa vopsesti. Ca orice vopsea, suprafata trebuie sa fie excelent curatata, pentru ca asta influenteaza esential aderenta vopselei.
O usoara slefuire ajuta la cresterea aderentei indiferent ce vrei sa vopsesti. Pentru asta, foloseste un smirghel cu granulatie 150 – 200 pentru a rupe bariera pe care orice suprafata de vopsit o are. Dealtfel, daca urmaresti in mod constant proiectele despre care scriu aici, pe site, probabil stii ca recomand aceasta slefuire usoara – sau matuire – ori de cate ori ai ceva de vopsit.
In cazul suprafetelor foarte lucioase – lemn lacuit, MDF, furnir, metal, sticla – se recomanda aplicarea unui strat de Ultra Grip, respectiv o amorsa produsa tot de Fusion Mineral Paint, care ajuta la fixarea vopselei atunci cand obiectul de vopsit este foarte alunecos.
Cum am facut eu un test de vopsea Fusion Mineral Paint
Ca intotdeauna atunci cand testez un produs nou, o fac pe suprafete mici ori pe obiecte de care ma pot lipsi in cazul unui esec. Sigur ca nu era cazul unui esec acum, dar am dorit sa fac ceva surprinzator pornind de la resursele pe care le aveam deja prin atelier. Asa ca am pornit cu un scaun vechi din lemn, pentru care nu am gasit pana acum solutia de reconditionare care sa ma multumeasca.
Suprinzator am spus, da? Ei bine, asta trebuia sa rezulte din culorile alese: Azure si Coral, doua nuante pe care – asa cum comenta cineva la o postare cu fotografia Fusion Mineral Paint Azure – iti vine sa le mananci. Le-am ales ca sa imaginez un element marin, in care sa imbin coralii si apa azurie de la tropice.
Scaunul in discutie era o ruina, la care am muncit putin sa-l repar si sa-l stabilizez. Dupa cateva cfuie inlocuite cu suruburi, parti demontate apoi montate la loc si straturi de chit pentru lemn, scaunul meu si-a venit in fire. doar vopseaua mai era necesara.
Stratul de baza am decis sa fie Azure, peste care sa vin cu detaliile in culoarea coralilor. Am slefuit scaunul atat pentru ca erau portiunile chituite si pe care trebuia sa le nivelez, dar si pentru ca am vrut sa curat astfel suprafata, lemnul fiind vechi si prafuit. Am folosit pentru asta smirghel cu granulatia de 180, iar praful l-am curatat cu o pensula mare, apoi am sters cu alcool tehnic. Asa cum stii probabil, acesta este ritualul meu de pregatire cand vopsesc ceva, orice. 🙂
Apoi am trecut la vopsit, folosind o pensula Old Red Barn subtire (cam 1 cm, adica la jumatate din pensulele obisnuite), ca sa nu las vopsea in exces pe suprafata.
Pot sa-ti spun ca este o placere sa vopsesti cu Fusion Mineral Paint, iar culoarea pe care am ales-o este de-a dreptul superba! Vopseaua are o consistenta potrivita, nu curge, iar textura este matasoasa si placuta, lasand in urma un luciu potolit, pe care-l remarci doar de la mica distanta. Am aplicat un strat, care a acoperit impecabil. As fi putut sa ma lipsesc de al doilea strat, dar am ajuns la concluzia asta dupa ce deja l-am aplicat.
Desi se recomanda sa astepti cateva ore de la un strat la altul, eu mers mai repede cu procesul pentru ca am aplicat vopseaua pe suprafata mica, la o temperatura de aproape 30 de grade si in conditii de umiditate redusa, ceea ce a grabit uscarea.
Urmatorul pas a fost sa decorez cu a doua culoare, iar aici era ascunsa provocarea: cat de bine acopera portocaliul acest albastru peste care vreau sa pictez?? Am desenat coralii cu un creion si am trecut la pictat, cu o pensula rotunda si mult mai mica. Coral a acoperit Azure fara probleme, asa cum vezi mai jos. Iarasi, am aplicat al doilea strat doar pentru ca am vrut sa fac corecturi pe alocuri, dar diferenta nu era majora fata de primul strat.
Am adaugat cativa corali si pe picioarele scaunului, dar modelul principal tot cel de pe tablie ramane.
De uscat, s-a uscat repede. In jumatatate de ora, am luat fara probleme scaunul complet uscat sa-l mut dintr-un loc in altul. A doua zi, deja am putut sterge fara teama tablia, desi uscarea in profunzime apare mult mai tarziu, ca la orice vopsea pe baza de apa. In cazul Fusion Mineral Paint, aceasta uscare in profunzime apare in trei saptamani de la vopsire.
Daca vrei sa vezi exact cum se itninde vopseaua asta, te invita sa urmaresti vide-ul de mai jos, respectiv un live pe pagina Gabi Ralea DIY & Decor despre aceasta vopsea. (Concursul despre care vorbesc in live s-a incheiat, dar toate celelalte informatii raman valabile.)
Cred ca exista piese de mobilier si proiecte care starnesc imaginatia, dar si vopsele care fac acelasi lucru. Sunt foarte incantata ca am putut lucra cu Fusion Mineral Paint si ma bucur enorm ca poate fi comandata acum si in Romania. Asa cum am spus, este o vopsea premium, ceea ce inseamna ca este, din toate punctele de vedere, peste media existenta pe piata vopselelor de la noi. O poti comanda si tu online de la Milos Home Decor si chiar sunt curioasa care dintre culorile existente te incanta mai mult.
Sper ca acest articol sa te inspire. Daca ti-a placut, distribuie-l mai departe in social media si prietenilor pasionati de bricolaj.
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube.