7+1 obiecte utile in depozitarea ornamentelor de Craciun

Agrafe de birou, sticle de plastic, umerase, cofraje pentru oua – obiecte comune care nu te gandesti ca au legatura cu pomul de Craciun. Ele iti pot insa fi de mare folos dupa ce au trecut sarbatorile de iarna si cauti solutii de depozitare a ornamentelor de Craciun.

Indiferent cand despodobesti pomul, sfaturile din acest articol iti vor fi de folos. Vei descoperi solutii destepte de organizare si depozitare a ornamentelor, ca sa iti fie usor sa le scoti la iveala la Craciunul viitor.

Nu stiu ce planuri au altii, dar eu nu-s pregatita inca sa renunt la pomul de Craciun. Nu-l voi tine in casa pana in aprilie, asa cum au facut niste prieteni, cu multi ani in urma. Dar este un obicei la noi in familie sa-l lasam in pace macar pana la Sfantul Ion si poate si putin dupa.

Cum nu toata lumea gandeste la fel, multi brazi de Craciun ies din circuit inclusiv zilele astea. Daca ai si tu in plan sa il desfaci, iata ce poti refolosi pentru punerea globurilor in siguranta, pana la Craciunul viitor.

sigur salvam deja cutiile din carton de la pantofi si cizme, dar si cutiile originale ale globurilor. Ce nu-mi place mie insa la cutiile originale este ca cele mai multe sunt dintr-o folie de plastic nu foarte rezistenta, care cedeaza dupa un an – doi de la cumparare.

Dar hai sa vedem la ce putem apela sa rezolvam problema depozitarii.

1. Cartoanele pentru oua

Sunt deja configurate sa protejeze ceea ce pui inauntru, astfel ca sunt perfecte pentru globuri, mai ales pentru acelea din sticla ori care au aplicatii delicate. Eu depozitez asa inclusiv globurile cu sclipici si pe cele ornament (casute, ingeri, clopotei) care se strica pe la colturi daca le depozitez la gramada cu altele.

Exista cofraje cu capac care au 4, 6 sau 10 alveole, dar si cele clasice, pentru 30 de oua, astfel ca le poti umple in raport de tipul sau modelul de glob pe care il ai de depozitat. Eu le prefer totusi pe cele cu capac, pe care le securizez infasurandu-le la final cu un elastic pentru bani.

Grupeaza globurile pe culori si scrie apoi pe fiecare cofraj ce anume contine, ca sa le identifici usor data viitoare. Poate vei folosi doar o parte din ele, daca schimbi culoarea decoratiunilor, la craciunul urmator.

2. Pungile ramase de la cadouri

Sunt relativ inguste, iar multe sunt destul de inalte, avand forma perfecta pentru a tine in ele cofrajele umplute cu globuri, fara sa se rastoarne. Probabil ca le folosesti deja, dar ce poti face in plus este sa grupezi si aici pe culori ceea ce stochezi in ele, astfel incat sa scoti, data viitoare, doar sacosa cu instalatie, globuri si beteala albe, daca vrei un Craciun decorat in alb. Nu uita sa scrii pe ambalaj ce culoare se afla inauntru!

3. Sticlele mici din plastic

Pot fi utilizate pentru a depozita siragurile de margele agatate in brad. Vezi usor ce este in fiecare sticla, unde margelele stau in siguranta si fara sa se incurce. Ca sa poti scoate apoi usor siragul din sticla, trage un capat in afara, acopera sticla cu folie din plastic si fixeaz-o peste capatul siragului, cu un elastic. Iti arat in imaginile de mai jos cum trebuie sa arate in final sticla ta cu margele acoperita si gata pentru depozitat.

3. Cutiile transparente de la orice

Sunt de baza pentru orice tip de depozitare, inclusiv pentru globuri si alte ornamente, pentru ca vezi cu usurinta ca ei pus in fiecare. Eu le refolosesc pe cele ramase de la legume, in cazul de fata pentru ornamentele delicate, precum stelutele din cristal sau ingerasii pictati manual.

4. Resturile de hartie

Vezi ornamentele delicate de mai sus? Ca sa fiu sigura ca nu se sparg, le-am pus intr-o cutie in care am completat spatiul liber cu hartie de cadou veche, pe care am taiat-o fasiute. Resturile de hartie au rolul de proteja obiectele, impedicandu-le sa se loveasca de peretii recipientului de depozitare. Solutia aceasta functioneaza inclusiv in cazul globurilor din sticla, pe care le poti strange intr-o cutie din carton umpluta cu astfel de resturi din hartie.

Este un truc la care apelez des, inclusiv cand ambalez cadouri in cutii in care ramane spatiu liber. Resturile de hartie – mai ales de la hartia creponata colorata – imbraca frumos orice cadou si ii dau o nota eleganta, pretioasa.

5. Agrafele de birou

Eu le folosesc pentru a prinde capetele sirurilor de beteala, dupa ce le infasor pe foi de carton (ocupa mai putin spatiu decat facute ghem ori infasurate pe suluri de carton). Evit sa ascund capatul sirului sub beteala deja infasurata, pentru ca este posibil sa nu o gasesc si sa rup beteala incercand sa o descalcesc ulterior.

6. Umerasele

Le poti folosi pentru a infasura pe ele instalatiile pentru pom, astfel incat sa nu se incurce si sa le poti agata de o bara, daca spatiul iti permite asta. Sau, in combinatie cu o punga maieu, ajuta la depozitarea coronitelor pe care – tot asa – le tii agatate in timpul depozitarii.

Daca spatiul iti permite, instaleaza o bara pentru haine in debara, aproape de tavan, ca sa agati de ea o parte din ornamentele pentru Craciun, depozitate in diferite forme. Este oricum o zona in care ajungi cu dificultate si unde vei avea nevoie sa umbli doar o data pe an.

7. Asternuturile vechi sau fetele de masa

Daca ai un brad artificial, atunci stii ce inseamna montarea si demontarea lui. Sa faci operatiunea asta in fiecare an iti consuma timp, iar piesele se degradeaza mai repede, montandu-le si demontandu-le mereu.

Ce iti propun este sa lasi bradul nedemontat si sa il infasori cu totul intr-un cearsaf vechi, pe care il legi de jur imprejur cu sfoara ori scoci, apoi sa il depozitezi pana la Craciunul urmator. Va dura mai putin pregatirea lui pentru impodobire, ocupand spatiul mai eficient, mai mult pe verticala decat pe orizontala.

Este primul an in care mi-am propus si eu sa las bradul intreg si sa-l infasor spre depozitare, pana data viitoare cand am nevoie de el.

Ori folosesti fata de masa pentru a strange usor si fara sa se incurce instalatia de tip perdea.

Bonus: Folia din plastic pentru orice

Daca ai suficienta rabdare, poti inveli in folie din plastic aproape orice decoratiune, inclusiv instalatiile pentru pomul de Craciun. Sau poti recurge la solutia extrema de depozitare, daca stii sigur ca anul viitor vei dori exact acelasi stil de impodobire a bradului. Varianta rapida de strangere a bradului o vezi in clipul de mai jos.

Ai alte idei de utilizare a obiectelor comune pentru a-ti usura munca atunci cand despodobesti bradul? Imparte-le cu ceilalti cititori, lasand un comentariu mai jos.

Iar daca acest articol iti este de folos, distribuie-l in social media, ca sa-i ajutam si pe altii sa gaseasca cele mai bune solutii de depozitare a ornamentelor de Craciun!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top