Ne-am centrat atentia pe coronavirus si am golit magazinele de dezinfectanti si solutii de curatare. Speram ca asa sa nu ne infectam, dar nu inseamna ca si ramanem sanatosi. Abundenta de dezinfectanti si spalarea insistenta au costul lor: maini cu piele aproape distrusa si case mirosind a clor si alcool, nu a curatenie.
Cum putem scapa de efectele adverse? Cum facem ca binele si siguranta pe care le cautam sa nu genereze alti inamici la adresa sanatatii noastre? Si ce inamici din propria casa sa nu pierdem din vedere cata vreme suntem ocupati sa ne ferim de coronavirus?
Clorul si alcoolul sunt principalele substante pe care ne bazam pentru dezinfectare. Nu le putem inlocui cu nimic eficienta, momentan cel putin, asa ca va trebui sa le toleram in continuare. Ce putem face insa este sa fim putin atenti si la alte amenintari din jur. Stii ce zic: ne ferim de o boala si dam in alta altfel. Iata cateva exemple de probleme care pot sa apara intr-o casa – unele chiar generate de situatia actuala – si care ne pot face la fel de mult rau.
Mucegaiul din baie
Baia este locul in care apare cel mai des, dar il intalnim si in balcoane ori in camerele cu doi sau trei pereti exteriori si care nu sunt bine termoizolate. Apare mai ales la imbinarea placilor de faianta si de gresie, in jurul cazii, pe pereti si chiar pe perdeaua de la dus. Perpetuarea lui in timp este periculoasa pentru sanatate, favorizand aparitia astmului bronsic. Prevenim aparitia lui aerisind frecvent si indepartand umezeala adunata pe pereti si in jurul cazii, la baie.
Odata aparut si lasat sa se extinda, este foarte greu de indepartat si doar o zugraveala cu reparatii in profunzime (uneori chiar cu inlocuirea gletului). Daca nu ai ajuns in faza asta, iti recomand sa folosesti Savo Antimucegai, solutie care mi se pare cea mai eficienta din tot ceea ce gasesti pe piata.
Mazga portocalie din baie
Este o pelicula portocaliu – rozacee, cleioasa, care apare pe capatul de dus, la imbinarile placilor de faianta ori la capatul de jos al perdelei de dus. Este, de fapt, un depozit al unei bacterii periculoase pentru sanatate – Serratia, care poate provoca probleme respiratorii pe termen lung. O astfel de bacterie a capatat copilul meu in maternitate, motiv pentru care a fost tratat cu antibiotice la doua zile de la nastere si ni s-a prelungit cu o saptamana sederea in spital. Am fost surprinsa sa aflu ca bacteria asta nu traieste doar in spitale, ci si in casele noastre uneori.
Poate nu ai vazut-o in baia proprie, dar poti da de ea in baile mai aglomerate si este bine sa stii de ce sa te feresti. Scapi de ea pastrand curatenia si dezinfectand periodic faianta, dusul si obiectele sanitare.
Odorizantele de camera
Ca sa acoperim mirosurile neplacute, apelam adesea la odorizante, fara sa stim ori fara sa ne pese cat sunt ele de toxice. Multe dintre odorizante contin formaldehida sau benzen, substante toxice care determina, in timp aparitia cancerului.
Inlocuieste-le cu aerisirea temeinica a camerei (mirosul de clor nu poate fi ascuns) si cu sprayuri facute in casa, pe baza de uleiuri esentiale. Sau aprinde o lumanare din ceara de albine si picura langa fitil cateva picaturi de ulei esential. Sau poti folosi un purificator de aer, care detecteaza cam toate mirosurile deranjante si le elimina destul de repede.
Balsamul de rufe
L-am folosit multa vreme, pana cand alergiile de care sufar m-au facut sa reduc drastic chimicalele folosite in casa. Il utilizez acum doar ocazional, tocmai pentru ca balsamul de rufe accentueaza alergiile acolo unde ele exista. Folosesc in loc otet si, ocazional, ulei esential de lemongrass si lamaie (mai ales pentru textilele de decor), in proportie de 20-25 de picaturi la litrul de apa. Agit bine solutia inainte de a o pune in masina de spalat, ca sa amestec cat de cat uleiul esential si otetul. Otetul este sanatos si pentru masina de spalat, prevenind aparitia depunerilor de calcar.
Solutiile de curatat
Este adevarat ca avem acum mai mare nevoie de dezinfectanti decat inainte, pentru a indeparta microbii de pe suprafete precum pardoseala, clantele usilor sau masa si blatul din bucatarie. Dar poti inlocui ale solutii cu un continut ridicat de chimicale precum cele pentru curatat plita sau cuptorul, solutiile de desfundat tevile ori de curatat vasul toaletei.
Te poti orienta spre curatarea cuptorului cu microunde folosind apa si otet: o cana de apa in care ai pus cateva linguri de otet, le lasi in cuptor timp de 4-5 minute sau pana incep sa fiarba. Stergi apoi interiorul cu o carpa curata.
Cat despre tevi, pune cateva linguri zdravene de bicarbonat pe scurgere si toarna apoi incet o cana de otet. Reactia chimica aparuta va curata scurgerea, iar cand bulbucii s-au calmat, lasa apa fierbinte sa curga in chiuveta.
In loc de solutie anticalcar, folosesc o combinatie de otet si ulei esential de portocale, amestecand un litru de otet si 30 de picaturi de ulei esential de portocale. Se poate prepara aceeasi solutie si folosind coaja de portocala, situatie in care trebuie sa lasi la macerat solutia timp de macar o saptamana.
Gelurile antibacteriene
Le folosesc daca nu am incotro, atunci cand nu am acces la apa si sapun. Altfel, fiind acasa, tot spalatul pe maini este baza. Desi sunt eficiente prin continutul mare de alcool (peste 60%, ceea ce le recomanda inclusiv impotriva COVID-19), gelurile au efect de uscare a pielii, in cazul utilizarii frecvente si mai ales in cazul celor care au pielea sensibila. Si nu stiu cum va descurcati voi, dar mainile mele deja cer ajutor de urgenta.
Mi-am facut crema acasa (retea este AICI), dar situatia de fata ma determina sa caut si alte solutii, asa ca am ajuns sa testez orice am prin bucatarie si are provenienta naturala, de la unt si smantana si pana la binecunoscutul ulei de masline. Nu este momentul sa plec la plimbare prin farmacii, este clar.
Stii si alte solutii naturale, mult mai putin agresive pentru rezolvarea acestor probleme? Lasa-le intr-un comentariu, ca sa fie si altora de folos.
Iar daca articolul ti-a fost util, te rog sa il distribui in social media si prietenilor despre care stii ca au nevoie de astfel de informatii.