5 unelte esentiale in orice casa

In sfarsit, ai casa ta! Iti faci planuri legate de mobila, perdele si covoare, culori, decoratiuni.

Stai, nu te grabi! Altceva trebuie sa cumperi mai intai. Iti spun in continuare despre ce fel de scule sunt esentiale in orice casa si cum sa le alegi uneltele din magazin. Iar dupa ce le cumperi, foloseste-le corect, ca sa nu te ranesti ori sa strici acel ceva pe care vrei sa il repari.

Nu sunt destule, dar te astept la atelierul meu de bricolaj sa afli mai mult. Participa la concurs si poti obtine locul gratuit la atelier sau macar o reducere consistenta!

Disclaimer: nu ai nevoie de ciocan cand umbli cu suruburile si nici de cheie franceza ca sa scoti cuie! Este doar o confuzie voita, care ar trebui sa atraga atentia asuopra faptul ca aceste unelte trebuie folosite corect.

Ciocanul

Este probabil prima unealta din viata oricui (chiar si copiii au astfel de jucarii), atat de simpla ca nu s-a schimbat prea mult in cei trei milioane de ani de cand il folosim. Te intrebi ce poate complica alegerea unui ciocan, cand poti folosi cam orice obiect foarte dur ca sa bati un cui ori sa spargi o nuca. Ei bine, cateva elemente exista.

Ciocanele vin in mai multe marimi si greutati si din materiale diferite. Cele clasice (care sunt si cele mai ieftine) au un maner din lemn dur si un cap din metal dens, cu un capat plat si altul mai ascutit, pentru scos cuie. Modelele mai noi au insa manerul din fibra de sticla ori chiar metal imbracat in cauciuc, pentru absorbirea vibratiilor si a socului, iar capul este din titan, bronz, fier sau otel, dar si din cauciuc ori piele, pentru lucrari speciale cum sunt montat gresia ori stantat pielea.

Daca folosesti ciocanul doar ocazional, iti este suficient unul de 500 de grame, cu un capat plat si altul eventual bifurcat, iar materialul nu este foarte important. Iti recomand totusi unul cu manerul imbracat in cauciuc, pentru o aderenta mai buna si ca sa nu faci bataturi daca trebuie sa il folosesti intens vreodata. Il gasesti in orice magazin de bricolaj, la preturi cuprinse intre 15 si 40 de lei.

Surubelnitele

Pe scurt, patru surubelnite ar trebui sa fie suficiente oricui, daca sunt doua mari (una plata si una in cruce) si doua mai mici (tot una plata si alta in cruce). Sunt multe alte forme de surubelnite (in stea, octogon etc), dar pentru cele mai uzuale suruburi ai nevoie de surubelnite fie in cruce, fie drepte.

Se aplica si aici ce spuneam mai sus despre manere: cauta sa fie imbricate in cauciuc ori silicon, ca sa nu iti alunece din mana cand lucrezi. Cat priveste capul surubelnitei, este bine sa fie magnetic, pentru ca te ajuta sa nu scapi suruburile si sa lucrezi fara sa le atingi.

Mai este important ca metalul din care este facuta surubelnita sa nu fie moale, ci din aliaj dur – crom-vanadiu, de preferat – incat sa nu isi strice forma cand surubul nu cedeaza usor.

Gasesti seturi de acest fel la 20-30 de lei, iar preturile cresc in functie de producator si de numarul si marimea surublenitelor incluse. Poti opta insa si pentru o surubelnita cu accesorii, care are un maner fix, la care adaugi diferite capete, cu marimi si forme diferite.

Patentul

Patentul este o unealta care te ajuta sa tai, sa extragi, sa indoi ori sa indrepti chestii, prin faptul ca amplifica forta mainilor si iti directioneaza efortul intr-un anume punct. Exista si aici o multime de forme si tipuri, dar ti-ar fi de folos unul fix, de marime medie (in jur de 20 de centimetri), care are si lame pentru taierea cablurilor si firelor.

Asa cum ai vazut deja, sunt de preferat si aici manerele imbricate in cauciuc ori silicon, care sunt antialunecare, iar metalul trebuie sa fie dur si rezistent. Gasesti un patent bunicel la un pret de 20-30 de lei, la magazinele de bricolaj.

Foarfeca

Croitorii nu isi cumpara foarfeci, ei investesc in ele, asa cum bucatarii dau o avere pe un set de cutite care noua nu ne spun nimic.

Nu este cazul sa faci credit la banca pentru o foarfeca, dar este de preferat sa ai una de calitate, destinata taierii mai multor tipuri de materiale – textil, hartie ori folii subtiri de plastic. O vei putea folosi pentru aproape toate proiectele tale, daca o alegi corect, ca sa iti concentrezi atentia asupra altor lucruri pe care le ai de facut.

Cauta o foarfeca din otel inoxidabil, cu manere imbracate in silicon (da, si aici este nevoie de comfort), de circa 20 de centimetri lungime.

Manerele cu inele inegale sunt mai comode, pentru ca iti permit sa treci doua degete printr-un inel, iar forta de taiere e mai mare si efortul mai mic. Foarfecile cu lama rotunjita (model de provenienta japoneza) au precizie mai mare si aluneca mai usor prin materialul de taiat, dar se gasesc mai greu.

O foarfeca buna trebuie cumparata dintr-o mercerie ori magazin de materiale pentru bricolaj, nu dintr-un supermarket si nici din librarii. Pretul este variabil – sub 10 lei pentru cele de birou si pana la 30-40 de lei, in timp ce foarfecile profesionale pot ajunge si la mai mult de 100 de lei.

Iar odata ce ai cumparat-o, trebuie sa o intretii, ca sa o poti folosi timp indelungat, in toate proiectele.

Ruleta

Ai nevoie de ruleta intr-o multime de situatii, chiar daca nu este amator de bricolaj. Muti mobila, cumperi perdele, vrei alt covor – in toate aceste situatii ai nevoie sa masori si nu o poti face cu o rigla ori cu metrul de croitorie (daca il ai si pe acela).

Alege o ruleta de 5 metri lungime, suficienta sa masori cam orice intr-o locuinta cum sunt ale noastre. Cauta sa aiba opritor, care te ajuta sa blochezi masuratoarea in punctul in care doresti. Deasemeni, vezi ca banda de masurat sa nu fie mai ingusta de 15 mm si sa aiba capat magnetic, pentru stabilitate. Este de preferat sa fie gradata pe ambele parti, ca sa iti fie usor sa vezi ce masori.

O ruleta cu specificatiile de mai sus costa 10-15 lei si o gasesti in magazinele online de bricolaj.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

2 thoughts on “5 unelte esentiale in orice casa”

  1. Despre masini de gaurit si insurubat electrice( cu burghie si chestii) de mici dimensiuni, speciale pentru lemn, plastic tare si articole de bricolaj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top