5 trucuri utile in proiectarea bucatariilor albe

Albul este poate cea mai folosită varianta pentru mobilierul de bucatarie, in ideea ca se potriveste cu orice. Si cam asa este, dar ce facem cu teama ca mobila alba se va intretine greu? Caci multi dintre cei care si-ar dori mobila alba in bucatarie isi pun aceasta intrebare: cat de greu se intretine mobila de bucatarie alba? Urmeaza aceste cinci sfaturi in proiectarea bucatariilor si alegerea mobilei albe de bucatarie si totul iti va fi mult mai simplu, in bucataria pe care ti-o doresti!

1. Alege finisaje satinate in loc de lucios sau mat

Evita foarte lucios sau mat. Suprafetele foarte lucioase – pe langa faptul ca nu mai sunt in trend – reflecta mai tare lumina si fac vizibile toate urmele si amprentele, astfel ca trebuie sterse frecvent. Cele mate au, de fapt, o suprafata plina de asperitati care reduc reflexia luminii, dar care aduna cu usurinta orice urma de murdarie. Drept urmare, se vor murdari mai usor si trebuie si ele intretinute cu insistenta.

Pe acelasi principiu, eu recomand evitarea riflajelor si a fronturilor excesiv frezate. Cu cat sunt mai multe canaluri si crevase, cu atat vor fi mai multe locuri in care sa se adune praf si alte mizerii.

Cele mai potrivite sunt finisajele satinate, precum coaja de ou, de unde si numele de „eggshell” pe care il vei regasi pentru acest tip de luciu in unele game de vopsele. Acest finisaj este usor lucios si mai permisiv din punct de vedere al contactului cu orice poate sa lase urme.

Exista solutii moderne pentru finisaje mate fara amprenta si pentru sisteme frezate usor de intretinut, prezentate la saloane internationale precum cel de la Milano, dar ele sunt inca la preturi mari si nu sunt mereu accesibile la noi.

2. Manere si butoni in locul sistemelor push-up sau al manerelor decupate

Sistem push-up inseamna ca trebuie sa impingi usa dulapului ca sa se deschida ori sa se inchida. Ghici ce ramane in urma? O amprenta. Daca asociezi acest sistem cu finisaj foarte lucios ori extra mat… iti faci de lucru. Daca adaugi si alb la fronturi, pe langa unul din cele doua finisaje, ai reteta perfecta pentru o treaba care sa iti dea dureri de cap si sa iti manance timp.

Dincolo de asta, manerele si butonii pot da personalitate mobilei albe, daca ti se pare ca este prea stearsa. Evident, este de preferat sa nu fie manere albe, iar daca vrei neaparat albe iti recomand portelanul, care este mai usor de intretinut. Un sfat: daca vrei sa pui manere negre, adauga inca o culoare ori elemente din lemn in bucatarie, pentru a evita contrastul alb-negru, care a iesit de ceva timp din trend.

Blat care rezista la murdarire

Blatul alb se intretine mai greu, daca este culoarea solida. Asta inseamna ca mai bine alegi ceva mai inchis ori aspect de sare si piper, care este printre cele mai rezistente. Ca si in cazul fronturilor, finisajul satinat este cea mai facila varianta.

Blatul cu aspect de piatra este iar o optiune, dar conteaza din ce material este facut. Compozitul si piatra naturala se pateaza, de aceea alegerea mea este mai degraba un blat laminat, pe care sa il schimbi o data la 8-10 ani.

Context colorat pentru contrast

Cand lucrurile sunt colorate in jur, mobila alba pare mereu mai alba si curata. Uite, de exemplu, imaginile de mai sus, in care contrablatul – sau backsplash, cum i se mai spune – este colorat. Prin contrast cu acesta, fronturile mobilei par automat mai deschise, iar eventualele urme de murdarire nu mai sunt la fel de vizibile.

Dulapuri superioare albe si colorate la baza

Pentru cine isi doreste mobila alba in bucatarie, dar nu poate mentine aspectul ei ingrijit, o varianta este si combinarea fronturilor mai inchise in partea de jos cu altele albe, la nivel superior.

Si inca ceva…

Inca un lucru important in alegerea mobilierului alb pentru bucatarie: atentie la calitatea fronturilor, la diferenta MDF vopsit vs. MDF infoliat. Cea mai ieftina solutie este PAL-ul, care are o rezistenta buna, dar are canturi vizibile, ceea ce il poate face sa para prea comun, sa zicem. MDF-ul este mai scump, dar nu neaparat extrem de rezistent: cel infoliat se poate desface in timp, mai ales in zona cuptorului, iar cel vopsit se poate ciobi daca nu este de calitate. Sau mergi pe varianta lemn vopsit (cum am facut eu), pe care il poti intretine printr-o completare periodica cu o mana de vopsea.

Este, intr-un fel, o loterie in privinta materialelor, daca nu alegi furnizori ale caror produse si-au dovedit rezistenta in timp. Dar asa-i cam in toate privintele, daca stai sa te gandesti putin.

Sper ca acest articol sa iti fie de folos. Daca este asa, distribuie-l in social media si trimite-l si prietenilor despre care stii ca au nevoie sa afle aceste sfaturi.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top