Sfaturile de mai jos, despre cum sa-ti reziste florile pe canicula, iti vor fi de folos desi vara asta a fost atipica: canicula aproape de loc, multe ploi si racoare timp de aproape doua luni.
O vorba din batrani spune ca vara se cam duce dupa 15 august, dar mi-e teama ca, la cat sunt de date peste cap lucrurile, ne-ar putea chinui canicula abia in septembrie.
In aceste conditii, florile tale crescute in ghiveci vor avea nevoie de ajutor ca sa reziste. Vezi mai jos ce poti face pentru ele.
1. Foloseste vase masca pentru protejarea ghivecelor
Plantele nu se simt bine daca radacinile lor sunt expuse la caldura excesiva, pentru ca se usuca si chiar si atrofierea minora a radacinilor afecteaza modul in care floarea se dezvolta. De aceea, radacinile trebuie protejate.
Probabil stii ca cele mai bune ghivece pentru flori sunt cele din lut, pentru ca materialul este poros (permitand radacinilor sa respire) si nu se incalzeste atat de tare precum plasticul. Din pacate, ghivecele acestea fie nu se mai gasesc atat de usor ca altadata, fie sunt mult mai scumpe decat cele din plastic.
Rezolvi problema plasand ghiveciul din plastic intr-un vas masca din lut ori ceramica ori inventand o bariera in calea caldurii: pui ghiveciul cu floare intr-un vas mai mare, tot din plastic, iar intre cele doua strecori pietre de diferite masuri. Piatra se incalzeste mai greu, astfel ca pamantul se va incalzi mai greu si va mentine apa mai mult timp.
2. Asigura lumina filtrata pentru florile tale
Daca tii florile pe pervaz in ideea ca acolo vor avea lumina, sa stii ca soarele le poate arde, daca va bate in ele in miezul zilei. Ca idee, lumina directa a soarelui la amiaza poate face rau celor mai multe dintre flori, de aceea iti recomand sa le asiguri lumina filtrata, fie printr-o perdea ori draperie, fie prin vegetatie (umbra unui copac ori a plantelor agatatoare).
Conteaza ce flori ai si spre ce punct cardinal este orientata fereastra. De exemplu, orhideele mele se simt perfect pe pervaz, la fereastra orientata spre est.
La ferestrele orientate spre sud, chiar si cactusii pot avea probleme daca sunt tinuti pe pervaz, in casa, daca soarele bate direct si tot timpul zilei.
3. Acopera pamantul cu scoarta decorativa sau pietre
Probabil ai vazut prin parcuri zone acoperite cu scoarta decorativa – resturi din lemn, adesea colorate, care se imprastie la radacinile plantelor si in jurul lor, creand un covor diferit de cel verde al ierbii. Aceasta protejeaza pamantul de uscare si reduce consumul de apa.
Daca nu ai scoarta decorativa, poti acoperi pamantul din ghiveci cu pietricele.
Tine cont insa de faptul ca aceste solutii de acoperire pot face mai mult rau decat bine in perioadele ploioase ori cand umiditatea din aer este foarte mare, pentru ca previn evaporarea apei si pot duce la mucegairea radacinilor. De aceea, nu acoperi integral pamantul, ci lasa spatii prin care acesta sa poata respira ori indeparteaza-le daca solul contine multa apa.
4. Atentie la modul in care uzi florile
In perioadele caniculare, marea problema care apare nu este atat temperatura, cat nivelul crescut al umiditatii din aer, care reduce considerabil evaporarea apei. Acest lucru ne impiedica sa transpiram si ne da senzatia de sufocare. ceva asemanator simt si plantele, de aceea udarea nu este neaparat solutia pentru a le face sa se simta mai bine.
In zilele cu umiditate crescuta, devine si mai important ca plantele sa nu stea „cu picioarele in apa”, adica sa nu aiba apa adunata in farfurioara. Verifica prin apasare cu degetul daca pamantul este umed si nu le uda, in situatia in care suprafata lui nu este inca uscata.
Daca nu avem probleme cu umiditatea si trebuie sa uzi florile, tine cont de cateva lucruri:
- uda florile dimineata si / sau seara, nu in timpul zilei, cand bate soarele puternic,
- nu uda florile cu apa luata direct de la robinet, ci lasa apa sa stea in bidon o vreme. Clorul si faptul ca apa este rece fac rau radacinilor.
- nu uda frunzele florilor cand bate soarele in ele, altfel vor pali,
- toarna apa usor, nu in jet puternic, astfel incat pamantul sa aiba timp sa o absoarba.
Este de preferat sa uzi florile dimineata seara tarziu, dupa ce s-a ma linistit caldura si dimineata devreme, inainte sa inceapa sa bata soarele. Dupa udatul de seara, florile au timp sa isi revina dupa efortul de peste zi, iar udatul de dimineata le ajuta sa adune rezerve pentru orele urmatoare. Tine cont de temperaturi si de nivelul de umiditate cand le uzi, verifica pamantul si ia in calcul cata apa „bea” fiecare floare. Cactusii si muscatele urasc apa in exces, in timp ce hortensiile tind sa se ofileasca in miezul zilei chiar daca sunt udate suficient.
5. Rezervor la purtator
In cazul ghivecelor mari, pot apela la o solutie care permite plantei sa utilizeze atata apa cata are nevoie: o sticla de plastic intoarsa cu fundul in sus in infipta in pamant, in marginea ghiveciului.
Este o solutie potrivita mai ales atunci cand lipsesti de acasa cateva zile, pentru ca acest rezervor poate alimenta planta fara probleme.
Stii alte trucuri prin care sa ajuti florile sa reziste in perioadele foarte calduroase? spune-mi care sunt, intr-un comentariu si distribuie acest articol, daca ti-a placut!