Ne petrecem un sfert din viata in bucatarie, iar modul in care ea este amenajata si echipata ne usureaza sarcinile ori, dimpotriva, ne face munca mai grea. Ce putem face ca, in bucatarie, sa ne miscam mai eficient, iar timpul sa fie consumat cu folos?
Iata cinci trucuri de care sa tii cont atunci cand iti proiectezi bucataria, dar le poti adapta si cand vrei doar o simpla amenajare in aceasta zona a casei.
Este de preferat ca bucataria sa fie din start proiectata astfel incat sa o poti amenaja si folosi in mod practic. Aceasta implica pozitionarea corecta a coloanelor de apa si canalizare si a circuitelor de gaz si curent electric, precum si dimensiuni ale camerei care sa poti amplasa mobila, dar sa iti ramana si spatiu de miscare. Mai exact, coloana de apa si canalizare sa nu fie fix langa cea de gaze, aragazul sa poata fi amplasat langa fereastra, sa ai un spatiu de depozitare / camara, orificiu de iesire pentru hota si o latime de macar doi metri a incaperii.
Pornind de aici, configuram mobilierul si sursele de lumina astfel incat sa obtinem maximum de confort, fara a neglija partea estetica. Sa vedem cum.
1. Organizarea zonelor de lucru
In orice bucatarie, derulam mai multe tipuri de activitati, de fiecare data cam dupa acelasi tipar: aducem alimente pe care trebuie sa le depozitam, le alegem / spalam pentru a fi pregatite si apoi gatite. Pentru fiecare pas, avem nevoie de o zona de lucru, iar noi ne miscam intre ele urmand un circuit care include frigiderul, chiuveta si plita, aragazul sau cuptorul.
De aceea, cele trei elemente trebuie amplasate in triunghi, urmand succesiunea frigider (unde depozitezi hrana) – chiuveta (unde speli alimentele) – aragaz (unde gatesti). Indiferent de modul in care ai amplasata mobila de bucatarie – in U, in L, in paralel, cu insula sau doar pe un singur rand – acest triunghi poate fi reprodus, ca sa iti fie munca mai usoara.
Mai ai nevoie de spatii pe blatul de lucru pentru manevrarea alimentelor intre frigider si chiuveta si, respectiv, intre chiuveta si aragaz / plita / cuptor. Fiecare spatiu de acest fel ar fi bine sa aiba macar 50 cm si este recomandat ca, din motive de igiena, cele doua spatii sa fie diferite. Intre frigider si chiuveta tii legumele pe care le cureti pentru mancare, deci este o zona in care umbli cu alimente care nu sunt curate inca. Intre chiveta si plita le tai si le pregatesti pentru gatire, deci vorbim despre o zona foarte curata, care are nevoie de chiuveta ca bariera in fata resturilor care raman pe primul blat.
2. Urmareste ergonomia
Un aspect esential priveste ergonomia zonelor de lucru, mai exact distantele din corpurile de mobila, inaltimea si adancimea lor, pentru o eficienta maxima a tot ce faci in bucatarie. Daca ar fi sa rezumam totul intr-o lista cu dimensiuni recomandate, ea ar arata asa:
- inaltimea dulapurilor de baza – cca 90 cm,
- adancimea dulapurilor de bucatarie – 60 cm,
- distanta dintre dulapurile de jos si cele de sus – 60 cm,
- inaltimea dulapurilor suspendate – 90 cm,
- adancimea dulapurilor suspendate – 35 cm,
- inaltimea la care amplasezi hota – 65 cm,
- distanta dintre dulap si masa/ scaun / alt dulap – min 85 cm.
Tine cont de faptul ca inaltimea dulapurilor si distantele verticale dintre ele se raporteaza la o persoana cu inaltime medie de 1,65 m si ca le poti adapta in raport de inaltimea ori de nevoile tale. In privinta hotei, desi inaltimea la care o montezi poate varia (inter 65 si 90 cm), este important ca ea sa acopere macar jumatate din randul exterior de ochiuri de aragaz, ca sa aiba eficienta.
In schimb, adancimea dulapurilor este de preferat sa nu fie modificata, pentru ca spatiile de depozitare sunt necesare in fiecare bucatarie. In cazul dulapurilor de baza, de exemplu, diferenta intre 55 cm si 50 cm adancime reprezinta trecerea de la un rand de farfurii pe raft la doua randuri.
Mai tine minte ca iti va fi de folos sa montezi mobila de bucatarie pe picioare de 10 cm.
2. Alege finisaje usor de intretinut
Una din cele mai mari temeri ale mele a fost ca o bucatarie alba va fi greu de intretinut. Dupa ce am vopsit mobila de bucatarie, pot sa-ti spun ca este si nu este asa: conteaza foarte mult cata suprafata alba ai, dar si unde este ea plasata si ce fel de consistenta are. Poti avea suprafete albe – usi de mobila vopsite in alb lucios – mai usor de intretinut decat cele care par rezistente la murdarire (piatra bej neslefuita sau caramida aparenta, de exemplu).
O suprafata foarte lucioasa (oglinda, sticla, MDF lacuit) va atrage lumina, dar si amprentele si praful. Cele rugoase (piatra neregulata, buretele, muschiul, mocheta, gresia ori faianta cu model in relief) se intretin greu si ele, avand crevase in care mizeria se depune usor.
La bucatarie, acestea se refera la gresie si faianta, fronturile mobilei (adica usile si fetele sertarelor), blatul de bucatarie si electrocasnice. Daca vrei sa le intretii usor, evita usile si blatul din MDF lacuit, mozaicul si sticla pe portiunea dintre blat si dulapurile suspendate, gresia si faianta lucioase, dar si blaturile din piatra neslefuita. De asemenea, caramida aparenta ori mozaicul retin mizeria si vei sta sa le cureti la nesfarsit, din cauza rosturilor pronuntate pe care le au.
Din punct de vedere al culorii, contrar aparentelor, negru este dificil de intretinut cand culoarea este solida (adica plina, fara model). Dealtfel, toate culorile solide au tendinta de a scoate in evidenta orice element strain aflat pe suprafata lor. La polul opus se afla suprafetele in stil ”sare si piper” sau cele care au degrade-uri ori amestec de culori si nuante.
Cele mai bune alegeri sunt blaturile care imita lemnul, cimentul sau piatra si care au striatii de culoare sau degradeuri. Cel mai bun exemplu pe care il am aici este propriul meu blat (imaginea de mai sus), vopsit de mine in diferite nuante de gri si bej.
Iti recomand sa alegi combinatii asemanatoare de culori pentru pardoseala, pereti, blat si zona dintre dulapurile de jos si cele de sus.
Si inca un sfat, de data asta legat de culoare. Oricat de mult ti-ai dori, limiteaza pata de culoare la 30% din totalul bucatariei – adica la blat ori la masa ori la un rand de usi ale dulapurilor de bucatarie – si alege o nuanta mai calma, apstelata. Mai poti avea 10% culoare puternica, de accent (pe care iti recomand sa o lasi pentru accesorii), dar in rest (gresie, faianta, pereti) mizeaza pe neutru – alb, gri, bej. Culoarea pe suprafete intinse devine obositoare in timp, iar elementele pe care le colorezi vor fi dificil de inlocuit daca sunt gresie, faianta ori mobilier greu.
3. Depoziteaza inteligent
Incep discutia despre depozitare cu imagini dintr-o bucatarie micuta de bloc, unde spatiile au fost bine compartimentate, pentru a fac loc tuturor obiectelor necesare intr-o bucatarie. Este un exemplu bun, pentru ca raspunde recomandarilor pe care le fac de obicei in aceasta privinta.
Depoziteaza pe verticala, ca sa folosesti la maximum spatiul existent in bucatarie. In partea de sus a dulapurilor, stocheaza obiectele pe care lew folosesti mai rar si care se regasesc in orice casa.
Configureaza spatii de depozitare in zonele atipice ori cu forme ciudate, chiar daca asta inseamna sa faci la comanda aceste piese de mobilier. Ikea are, de exemplu, o multime de corpuri de bucatarie in dimensiuni atipice, de la 20 cm latime si pana la 80 cm, cu adancimi care variaza de la 20-25 si pana la 60 cm, astfel ca ai la dispozitie destul de multe variante din care sa alegi.
Dealtfel, aceste de module sunt foarte utile cand ai de amenajat o buctarie in care sunt grinzi si colturi, asa cum este cea pe care eu ti-am aratat-o pe pagina de Facebook a blogului AICI.
5. Alege echipamentele potrivite
Dincolo de mobila de bucatarie, un alt aspect esential pentru cat de practica este bucataria ta priveste chiuveta, bateria aleasa si electrocasnicele.
Chiuveta si bateria sunt, practic, inima bucatariei tale, in jurul careia se invart toate activitatile tale de acolo. alegerea lor iti pot usura munca ori, dimpotriva, iti pot face viata grea. Ce urmarim in alegerea chiuvetei si a bateriei? Dar, mai intai, de ce vorbesc despre ele luate impreuna? Pentru ca ele impreuna creeaza un sistem in care elementele se potenteaza unul pe altul, in folosul tau. Vei intelege imediat de ce.
In privinta chiuvetei, primele intrebari privesc culoarea, finisajul si forma, vei spune. Adaug ca marimea este foarte importanta, pentru ca ai nevoie de spatiu pe blat, dar si de o chiuveta care sa se incadreze bine pe blatul de bucatarie. Dupa multi ani in care am avut chiuveta din fibra de sticla si apoi din inox, am decis sa aleg una din compozit de la FAT. Nu-ti vorbesc acum despre acest proiect, pentru ca ti-l voi prezenta intr-un articol separat.
Cand cauti o chiuveta noua, verifica atat gaura de montare, cat si latura exterioara, respectiv cea care ocupa efectiv spatiu pe blat. Pentru chiuvetele din compozit FAT, gasesti catalogul cu toate dimensiunile chiuvetelor AICI.
Daca nu alegi o chiuveta pentru masca, asa cum este aceasta, ai nevoie de un spatiu de cca 5 cm in jurul chiuvetei, astfel ca marimea chiuvetei va depinde de latimea blatului de bucatarie. Daca ai un blat de 58 cm, iti recomand o chiuveta cu latura exterioara de 46-49 cm, in timp ce la un blat de 62 cm iti permite sa alegi o chiuveta de 51 cm. Daca ai insula de bucatarie, poti monta chiuveta acolo si alege un model cat de mare iti doresti, pentru ca existe chiuvete si de 95 cm lungime.
Nu insist in privinta culorilor si a optiunilor cu o cuva / cu doua cuve ori cu spalator / fara spalator, pentru ca ti le explic pe toate in articolul de AICI. In privinta culorilor pentru chiuveta de bucatarie, iti vor fi mai clare lucrurile daca te inspiri din articolul de AICI.
Insist insa asupra legaturii dintre chiuveta si baterie. Forma si marimea chiuvetei nu conteaza, adancimea ei da, mai ales daca o corelezi cu dimensiunea bateriei. Cele mai multe chiuvete de pe piata au o adancime de 16-18 cm, cele mai adanci fiind cele de la FAT, care au 21 cm. Acesta si este unul din motivele pentru care am ales o chiuveta de la ei, dealtfel.
Pe scurt, trebuie ca punctul de intalnire intre jetul de apa si obiectul spalat sa fie sub linia chiuvetei, nu deasupra ei, pentru ca stropii de apa sa nu sara in jur. Pentru asta, ai nevoie de o chiuveta adanca si care sa iti arunce jetul de apa in mijlocul chiuvetei.
De aici, rezulta ca trebuie sa corelezi dimensiunea bateriei cu cea a chiuvetei, ca jetul de apa sa cada unde trebuie si sa nu stropeasca in jur. Asta inseamna ca bateria trebuie sa aiba o pipa care sa ajunga pana la centrul chiuvetei ori care sa arunce apa oblic pana acolo. Mai multe despre alegerea bateriei potrivite pentru chiuveta gasesti in articolul de AICI.
Alte echipamente care iti fac bucataria mai practica sunt electrocasnicele, iar in fiecare bucatarie ar trebui sa se afle – cred eu – frigider, hota, aragaz sau plita + cuptor si masina de spalat vase. Desi aici un criteriu esential pentru multi este pretul, mai sunt cateva aspecte de luat in calcul in selectia aparatelor de bucatarie.
Indiferent ce buget ai, pleaca de la ideea de a selecta electrocasnice cu optiuni adecvate obiceiurilor tale si nu alege ultimul model doar pentru ca ai convingerea ca acela este mai bun. Astfel, urmareste mai degraba consumul de energie, setarile de siguranta si durata garantiei decat optiuni superavansate pe care s-ar putea sa le nu le folosesti.
Sa fim sinceri: tot doua programe utilizezi in final la masina de spalat vase si tot cam atatea la cuptor, deci nu bloca banii in aparate costisitoare pe care le folosesti pe sfert. Mai degraba, alege aparatele astfel incat sa ai solutii atunci cand apar probleme in retelele de utilitati: de exemplu, cumpara plita pe gaz si cuptor electric sau invers.
Analizeaza-ti propriile nevoi si obiceiuri si porneste de la ele in proiectarea si amenajarea bucatariei. Urmareste intai functionalul si apoi cauta solutia estetica potrivita, ca bucataria ta sa fie una practica si frumoasa, asa cum iti doresti.
Sper ca aceste sfaturi sa iti fie de folos. Daca este asa, distribuie articolul in social media si trimite-l si prietenilor care cauta solutii practice pentru bucatariile lor! Iar in fiecare vineri dimineata, va astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!