Gradina de interior. Cum o intretii

Ai multe de facut cand ai o curte in jurul casei, motiv sa-ti faci de lucru cand esti obligat sa stai acasa. Ce sa faci cand stai la bloc, iar singurul petic de pamant este ghiveciul de pe pervaz? Cat gradinarit poti face intr-o casa de cateva zeci de metri patrati?

Cateva ghivece sunt suficiente ca sa-ti ocupi timpul pe termen lung. Daca alegi plantele de interior potrivite si urmezi cateva sfaturi de baza, obtii beneficii multiple de pe urma lor.

Uite cinci sfaturi care nu doar sa-ti ocupe timpul, ci sa te ajute sa transformi plantele de apartament intr-o adevarata gradina de interior.

Alege plante potrivite pentru ce poti sa oferi

Unul din principalele motive pentru care plantele mor este ca nu sunt potrivite pentru mediul in care sunt aduse ori cer mai multa ingrijire decat poate stapanul lor sa ofere.

Evalueaza temperatura, lumina si umiditatea din casa, pentru ca ele sunt esentiale pentru plantele tale. Unele plante nu suporta caldura (azaleea, poinsettia), altele au nevoie de multa umiditate (feriga). Vezi spre ce punct cardinal sunt orientate ferestrele, ca sa iti dai seama la cata lumina sa te astepti si pe ce durata a zilei, ca sa alegi plante in raport de nevoia lor de lumina. Alte plante sunt sensibile la mutarea dintr-un loc in altul (cactusul de Craciun sau Schlumbergera truncata) sau la curentii de aer (trandafirul japonez, azaleea), asa ca nu le poti tine iarna langa o fereastra pe care o deschizi prea des.

De exemplu, am de ani intregi aceste orhidee pe pervazul ferestrelor de la dormitor. Infloresc mereu in februarie – aprilie, iar banuiala mea este ca lumina dinspre este este principalul factor care favorizeaza acest comportament. (am vazut multe cazuri de orhidee care nu vor sa infloreasca ani intregi.) Le-am schimbat o singura data substratul (un pamant special, din resturi vegetale), asta toamna, moment in care a trebuit sa le tai din mustati. Asta s-a vazut in dimensiunea is numarul florilor de acum, in sensul ca sunt mai putine si pe tije mai scurte decat in anii trecuti. Toate au ghivece transparente, dar recunosc ca nu am reusit sa le insir in asa fel incat sa si aiba acces radacinile lor la lumina.

Nu la fel de pretentioase sunt muscatele, care traiesc bine merci in exterior si infloresc in orice loc insorit sau semiinsorit, de primavara devreme si pana la prima bruma. Inainte sa vina inghetul, le bag pe casa scarilor si le ud o data pe luna, pana la sfarsitul lui februarie. Le las sa infloreasca si si sa creasca dupa cum vor, iar in martie le tai drastic, ca sa le stimulez inflorirea. Mai multe despre cum imi ingrijesc muscatele ca sa arata asa gasesti in articolul de AICI.

Dincolo de lumina, umiditate ori lipsa curentilor de aer, plantele au nevoie de spatiu corelat cu ritmul lor de crestere. Intr-o casa mica, sunt de evitat plantele cu o crestere rapida si care formeaza coroana mare (ficus, filodendron, schefflera), dar te poti descurca in loc cu unele columnale (sansevieria, dracena) ori pe care sa le tii suspendate la inaltime (trandescantia, planta paianjen). Totodata, te poti orienta spre soiuri pitice ale unor plante precum trandescantia, orhideele sau catre planta de jad – pe care o poti mentine la dimensiuni reduse prin taiere – sau bonsai.

Toate elementele acestea reprezinta nevoile plantelor, iar daca le ai pe toate, dar nu ai timp si energie sa te ocupi de ele cum trebuie este degeaba. Trebuie sa te orientezi in loc spre plante care necesita foarte putina ingrijire, cum ar fi planta de jad, spatifilium, zamioculcas, bambusul, sansevieria sau planta paianjen.

Mai multe despre tipurile de plante si despre necesitatile lor poti gasi AICI.

Trateaza plantele diferit

Daca ai conditii suficiente, poti creste plante cu cerinte diferite, in masura in care te poti ocupa de ele diferentiat. Cea mai uzuala greseala tine de ritmul de udare, in sensul ca se intampla ca toate plantele sa fie udate in acelasi moment, indiferent ca au sau nu au nevoie.

Un trandafir japonez are nevoie de udare mai des decat un cactus. Totodata, trandafirul japonez are nevoie de un pamant mai gras, bogat in nutrienti, in timp ce cactusul are nevoie de cel putin o treime nisip. Orhideele cer un pamant special, pe care il gasesti in magazine drept substrat pentru orhidee. Iar bambusul si planta umbrela pot creste la fel de bine si in apa.

Apa si pamantul sunt la fel de importante precum hrana pentru oameni, iar daca respecti cerintele fiecarei plante, vei fi rasplatit cu flori si frunze minunate.

Apeleaza la solutii naturale

Putem sa cumparam mai putin, sa refolosim mai mult, sa fortam mai putin limitele naturii si sa consumam mai intelept tot ce ne ofera ea. Desi in comert sunt o multime de solutii pentru orice, nu mereu sunt accesibile (acum, de exemplu) ori reprezinta alegerea potrivita. Solutiile homemade sunt mereu la indemana si mai potrivite, mai ales cand gradina ta contine si legume ori plante aromatice.

Ingrasamantul este unul din exemple, pentru ca avem deja acasa solutii pe care nu le folosim. Zatul de la cafea, cojile de banana, cojile de la ou, pliculetele de ceai sunt toate materii prime care functioneaza pe post de ingrasamant, pentru a ajuta planta sa se hraneasca mai bine.

Eu zatul de la cafea (care contine cam 2% azot) in pun la radacina trandafirilor din gradina, iar din coji de banane (bogate in potasiu) tinute la macerat in apa am facut un alt ingrasamant pentru flori. La radacina vrejurilor de rosii am pus excremente de la iepuras, care au un continut mare de azot si fosfor. Dealtfel, balegarul de iepure este foarte cautat de cei care au culturi organice. Mai multe despre variantele de ingrasamant homemade gasesti AICI.

Cauta sa „prinzi” pui de la plantele care cresc deja in apartament, daca vrei sa iti extinzi „gradina”. Acelea sunt deja obisnuite cu traiul in apartament decat plantele cumparate din magazin si care sunt obisnuite cu mediul din sera ori din tarile din care au fost importate.

Combina utilul cu placutul

Poti creste o gradina in balcon, daca vrei, in care sa ai plante aromatice, rosii, fasole, ardei iuti, in functie de spatiul si lumina pe care le ai. Plantele aromatice sunt cel mai usor de crescut pentru ca au un aspect minunat si se obisnuiesc usor cu ce le poate oferi o pozitie pe pervaz. Daca vei combina rozmarinul sau menta si cimbrul in ghiveci cu plante cu flori, cum ar fi muscatele, obtii combinatia potrivita impotriva tantarilor.

Poti creste lamai in ghiveci si fasole catarata pe un spalier, ca planta ornamentala. Intr-o jardiniera de 50 cm, pe pervaz, poti creste usor ceapa verde si usturoi verde. Ai nevoie de spatiu ca sa cultivi cantitati care sa-ti asigure consumul, dar si in spatii mici pot fi o solutie, pentru situatii de urgenta.

O alta planta foarte utila este aloe vera, pe care o gasesti in mai multe soiuri, inclusiv unele pitice, pentru casele in care nu este suficient spatiu pentru plante mari. Este utila in cazul micilor accidente din casa, cand poti folosi gelul din frunze in locul unguentului cicatrizant. Daca ai ramas fara crema de maini, poti folosi gel de aloe si il poti folosi si intr-un dezinfectant pentru maini a carui reteta o gasesti AICI.

Nu renunta daca gresesti sau pierzi o floare

Am avut un cactus columnal de toata frumusetea, adus de tatal meu cu multi ani in urma. L-am ingrijit cu dragoste mult timp, mai ales ca era unul din putinele lucruri ramase de la tata, dupa ce el n-a mai fost. Cu toate eforturile mele, la un moment dat, cactusul a murit, o varsta pe care eu o estimez a fi 12-15 ani. Mi-am reprosat ca nu am avut suficienta grija, ca i-am pus fie prea multa apa, fie prea putina ori ca cine stie ce am mai gresit.

O a doua planta de la tata – o sansevieria – era cat pe ce sa se duca si ea. Si-a revenit indexplicabil, iar langa ea a aparut un pui. Nu stiu cat va mai trai batrana planta (care nu a inflorit vreodata la mine), dar vad in ea o fiinta batrana, care isi asteapta senina sfarsitul. Gandindu-ma si la cactusul de la tata, am ajuns sa cred ca si plantele pot muri de batranete.

Am avut nenumarate plante primite in dar si cred ca 75% dintre ele nu au supravietuit, indiferent cat am vrut sa le pastrez in viata. Cred ca tocmai lipsa de potrivite dintre mediul meu si cerintele lor le-a provocat moartea. Cand cineva iti aduce o planta in dar si tu nu-i gasesti formula care i se potriveste, n-as spune ca cel care o ingrijeste este de vina. Plantele sunt precum copiii si animalele de casa in acelasi timp: trebuie sa stii sa le cresti, dar sa le si alegi dupa ce ti se potriveste.

Asa ca nu face o tragedie din esecul pe care-l consideri a fi moartea unei plante. Cauta sa vezi, mai degraba, ce poate sa creasca in mediul pe care tu poti sa-l oferi. Ca orice lucru bun in viata, si florile cer un efort ca sa ajunga apoi sa te recompenseze prin evolutie.

Despre toate aceste trucuri am vorbit si in al doilea video din seria #AmTreabaAcasa, pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor:

Uita-te la plantele pe care le ai si vezi ce anume poti face mai bine in ingrijirea lor. Iar daca articolul ti-a placut, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de gradinarit.

4 thoughts on “Gradina de interior. Cum o intretii”

  1. Poti planta seminte pentru inceput in coji de ou, astfel le vei asigura ingrasaminte bogate in calciu. Poti realiza acest lucru foarte simplu. Taie un ou pe jumatate, fa o gaura de scurgere a apei, umple cu pamant si seamana semintele de flori sau legume preferate. Apoi, poti planta oul cu totul in pamant, cand planta este stabila pentru transplantare.

  2. Ana Maria Stoica

    Mi-a plăcut mult articolul. Este tare util și plin cu resurse. Cred că m-am decis și o să îmi achiziționez un ghiveci cu aloe! Îmbrățișări

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top