5 trenduri in decoratiuni de Craciun in 2022

Anul acesta, de sarbatori, se poarta auriul si decoratiunile bogate in aplicatii, care amintesc de globurile usor casante pe care le aveam in copilarie. Dar nu este singura tendinta in privinta ornamentelor de Craciun pe care am descoperit-o la targul de accesorii si decoratiuni HOMI de la Milano la care am fost in septembrie, anul acesta.

Iti spun mai jos, in articol, ce am constatat ca se poarta anul acesta, ca sa iti poti adapta decorul de Craciun, daca vrei sa fii in trend.

Materiale naturale sau reciclate

Anul trecut a fost o nebunie peste tot in social media cu proiectele DIY de Craciun pe baza de hartie. Am facut si eu cateva, inclusiv stele mari precum cele de mai jos, le vezi in articolul de aici, daca vrei sa replici proiectul. Le poti scoate pe cele de anul trecut ori poti face altele, pentru ca se poarta in continuare, alaturi de cele din sfoara ori macrame.

Un alt element natural pe care il vedem de ceva timp in decorul de Craciun sunt conurile de brad. De fapt, orice provine dintr-un brad ori pin – conuri, ace, coaja, in toate formele si felurile de utilizare. Se completeaza cu lemnul si cu vegetatia din care se pot impleti coronite sau ghirlande, in scheme de culoare in care sunt asociate cu netreue si unde verdele si portocaliul sunt accente.

Am vazut la Milano, pentru prima oara, si fier reciclat utilizat ca materie prima pentru decoratiuni. Bradutii de mai jos erau fabricati din foaie de metal veche, curatata si taiata in diferite forme.

Decoratiuni in culori pastelate

Ne-am obisnuim sa asociem sarbatorilor de iarna culori precum rosu sa verde, dar ar trebui sa depasim acest obicei. Craciunul nu este doar verde sau rosu, ci, mai nou, poate fi si roz, turcoaz sau albastru, in texturi mate ori catifelate.

Cu alte cuvinte, decoratiunile pastelate sunt in trend iarna aceasta. Am intalnit accesorii roz in diferite nuante mai mult sau mai putin subtile, combinate cu auriu, bej, galben pal.

Asocierile de culoare sunt astfel facute incat pastelul sa iasa in evidenta, pe langa alte nuante deschise si neutre, rareori cu un accent mai inchis.

Incarcat si sclipitor

Cea mai expresiva tendinta de anul acesta mi se pare insa inaorcerea la auriu si la decoratiuni incarcate. Este, daca vrei, cea mai buna concretizare a expresiei „incarcat ca un pom de Craciun”, mai ales ca ne intoarcem cumva in timp, la vremea globurilor din sticla, pictate de mana, cu aplicatii si tone de sclipici. Acum sunt doar putin mai stilizate, mai elegante, cu linii ceva mai fine decat acum 20 sau 30 de ani.

Am vazut la targul de la Milano globuri cu aplicatii din sclipici si margele, trend pe care l-am regasit zilele trecute si la noi, in magazine precum Mobexpert, in zona decoratiunilor de iarna. Se folosesc insa si alte elemente stralucitoare, precum firele aurii, metalul sau elementele vegetale aurii, pe care le-am regasit mai ales in aranjarea meselor de sarbatori.

Stil nordic si simplu

Stilul simplu, aproape minimalist al nordicilor cred ca se va pastra mult timp de acum incolo, fiind o alternativa relaxanta la abundenta de detalii si la maximalismul trendului anterior.

Culorile sunt mai calme, mai temperate, desaturate, chiar daca printre ele se regasesc traditionalele rosu si verde. Se adauga albul, griurile si bejurile, incalzite prin lumina galbena nelipsita din orice decor hygge.

Materialele folosite sunt cele pe care le stim deja din orice decor cu influenta scandinava: lemn, sfoara, tesaturi din in si canepa, lana si orice altceva se mai poate folosi din natura, dar si hartie reciclata.

Multe figurine

Personal, asociez acest trend tot cu stilul scandinav, desi reprezentari ale personajelor de Craciun am folosit si noi, de multa vreme. De data asta insa, vorbim despre pitici, reni si alte animale, dar si de magi, elfi si spiridusi, din materiale simple si care nu sunt decorate excesiv.

Aceste figurine sunt mai degraba decoratiuni de iarna, nu doar de sarbatori. Asta ne permite sa le pastram in casa si dupa ce vine noul an, mai ales ca sunt inca doua luni de iarna care ar fi anoste fara niciun pic de decor sezonier.

Tendintele se schimba cel putin partial de la un an la altul si nu cred ca trebuie sa inlocuim mereu tot ce avem drept decoratiune. Cu un pic de imaginatie, putem transforma ceea ce avem deja astfel incat sa ne apropiem de ceea ce se poarta. Despre ce metoda ai la indemana in acest sens iti povestesc insa in curand.


Descoperi idei de amenajare, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top