Chiar daca vremea joaca feste si mai ninge pe alocuri la inceput de aprilie, este primavara. Este perioada marilor planuri si a proiectelor abia incepute, care cer energia pe care n-o prea avem dupa atatea luni de iarna.
Am cinci sfaturi pentru tine care sa te ajute sa dai un refresh casei, garderobei si tie personal. Le-am testat personal, ca sa iti pot spune ca functioneaza.
Citeste-le cu atentie si incerca sa le urmezi, macar in parte, pentru o primavara asa cum iti doresti!
Da un impuls florilor tale, dupa lunile de iarna
Poate ai scos deja florile de la iernat si te pregatesti pentru iesirea in aer liber. Este momentul sa le cureti de crengute uscate si sa le tunzi, pentru a le spori inflorirea si a le da un impuls in aceasta perioada de crestere.
Pe cele mai rezistente (cu sunt muscatele si leandrul) le poti scoate afara cand sunt deja cateva zile la rand cu temperaturi peste 5 grade si nu se mai anunta bruma. La nevoie, poti avea pregatita o folie din plastic transparenta cu care sa le acoperi, peste noapte, in cazul in care mai apare un val de frig.
Schimba-le pamantul acum (inainte sa le apara boboci si sa inceapa inflorirea) si muta-le in ghivece mai incapatoare, daca s-au dezvoltat excesiv. In momentul mutarii, curata radacinile de resturile uscate si poti taia putin din lungimea lor, daca sunt excesiv de lungi si de rasfirate. Ai grija sa nu le rupi insa, pentru ca asta va afecta sanatatea plantei.
Dupa stagnarea din lunile de iarna, pamantul proaspat le va asigura rezerve noi de vitamine, iar ele vor creste repede si frumos. Tine minte insa ca un ghiveci prea mare le va accentua cresterea radacinilor, in loc sa isi dezvolte frunzisul ori sa infloreasca.
Adu primavara in casa prin flori noi
Eu nu simt ca e primavara daca nu am narcise, lalele ori zambile in casa Desi prefer florile in ghiveci, accept cu bucurie orice fir care are culoare si miros de primavara.
Fa la fel si umple macar o vaza care sa-ti umple casa de primavara. Adu-ti aminte sa le schimbi apa la doua zile macar. Ca sa stea proaspete mai mult timp, adauga jumatate de aspirina ori o lingurita de zahar in apa florilor: acest supliment le va creste durata de viata.
Poti opta si pentru plante in ghiveci ori plante cu radacini in apa, pe care sa le tii pe un pervaz luminos. Bulbii de primavara rezista si in apa in loc de pamant, daca sunt scufundate doar mustatile, de obicei in vase tip clepsidra, care tin bulbul la suprafata si il feresc de putrezire.
Debaraseaza. Scapa de tot ce nu-ti trebuie
Spun intr-una si am sa repet: noua, romanilor, nu ni se potriveste minimalismul, dar doua operatiuni majore de triere si aruncare tot trebuie sa facem, de doua ori pe an. Asta inseamna sa fim mai selectivi cu ce pastram si sa avem permanent o parte din spatiu gol. Asta reduce sentimentul de presiune pe care unii il simt inclusiv acasa si face mai usoara curatenia.
Pe scurt, aloca-ti timp sa treci prin toate incaperile si ia-le pe rand si ocupa-te de ele temeinic: dulap cu dulap si camera cu camera. Scoate totul si grupeaza pe categorii, ca sa iti dai seama cate obiecte ai din fiecare fel. Vei constatat ca te sufoca dublurile!
Scapa de ce nu ai purtat in ultimul an, ce nu iti vine, nu ai folosit ori iti provoaca amintiri neplacute. Scapa de ambalaje, facturi vechi, documente perimate, obiecte defecte, farfurii si pahare ciobite si de dublurile care iti ocupa spatiul inutil. Impacheteaza-le si scoate-le din casa inainte de a apuca sa te razgandesti. Nu le vei simti lipsa, ci vei avea in loc un sentiment de usurare.
Reevalueaza-ti garderoba si combina in alt mod hainele
Oricat am vrea, garderoba nu o putem schimba integral in fiecare sezon. Ideal ar fi sa avem piese de baza pe care sa le purtam prin rotatie, combinandu-le cu altele sezoniere, colorate.
Uite un truc care sa te ajute sa combini inteligent piesele din sifonier si sa creez tinute noi, la care nu te-ai gandit inca. Leaga o funda pe bara de haine din dulap, care sa functioneze ca separator intre ce ai imbracat si ce nu. Odata ce ai purtat o tinuta, o pui in dreapta fundei. alegi haine doar din cele nepurtate pana le epuizezi pe toate, inainte de a lua ceva din ce ai mai folosit.
Instinctiv, alegi mai intai hainele care iti fac placere, iar in final raman nepurtate cele de care trebuie sa scapi. Pe mine acest truc m-a ajutat sa fac o selectie riguroasa a hainelor din sifonier si sa pastrez doar ceea ce imi este cu adevarat util.
Asigura-ti un aport de energie, cu un supliment de vitamina B12
Ti-am facut pana aici o lista cu lucruri de facut si probabil ca ai si tu prioritatile tale. Este greu sa faci fata tuturor, dupa cateva luni cu lumina putina si fara prea mult aer liber, asa ca un aport de energie iti este de mare folos. Dealtfel, la intrarea in primavara, multe dintre noi se simt extenuate si au metabolismul slabit.
O vizita la medic si un set anual de analize iti pot confirma deficitul de vitamina B12 din organism. Este vitamina de care corpul are nevoie pentru a produce globulele rosii si care nu poate fi generata de catre organism, ci trebuie adusa din afara lui. Cam asa cum se intampla si cu plantele care au nevoie de pamant proaspat primavara…
Problema apare mai ales la persoanele mai in varsta si la cei care refuza alimentele de origine animala, consumand in loc doar legume si fructe (care nu contin aceasta vitamina). Astfel se ajunge in situatia in care unele persoane au deficit din aceasta vitamina, in timp ce altii nu o asimileaza suficient. De aici si starile de anemie, oboseala, slabiciune, dificultatile in gandire si memoria slabita sau ametelile.
Pe de alta parte, in perioadele stresante, corpul consuma mai multa de vitamina B12, pentru productia hormonilor precum serotonina sau adrenalina. Sistemului nervos i se „ard circuitele”, iar comparatia nu este exagerata: caile nervoase raman fara invelisul de protectie, nervii sunt expusi si mor mai repede, ceea ce determina probleme de memorie si de concentrare. Prin aceste semne, organismul isi arata deficitul de vitamina B12 si are nevoie de ajutor pentru a-l acoperi.
Acest deficit in organism este problema pe care o rezolva suplimentul alimentar B12 Vital, produs de compania germana WÖRWAG Pharma, prezenta de 20 de ani pe piata din Romania. Este aceeasi companie care produce si Magnerot – un supliment cu magneziu, care are si el o istorie lunga de utilizare in familia mea.
In esenta, B12 Vital iti asigura aportul esential de vitamina pentru buna functionare a sistemului nervos si pentru mentinerea sanatatii psihice. Ajuta la regenerarea nervilor afectati de stres si la mentinerea metabolismului la parametri normali, ca sa scapi de starea de sfarseala pe care multi dintre noi o simt.
Ti-as putea spune mai multe, dar poti afla chiar tu restul din prospectul de aici. Vei gasi suplimentul B12 Vital in principalele lanturi de farmacii din tara, iar pretul este foarte accesibil – in jur de 20 de lei cutia cu 50 de comprimate.
O primavara fresh iti doresc, cu flori multe si cati mai putini nervi ucisi de situatiile stresante!
Multumim pentru ideile minunate si chiar o sa incerc sa ajung zilele astea la farmacie sa iau vit b12 …chiar am nevoie ..
Multumesc pentru feedback-ul pozitiv. 🙂 Eu am mare incredere in compania germana si ma bucur sa ii pot recomanda. Este bine sa verificati insa si cu medicul ori farmacistul, ca sa va asigurati ca lipsa de B12 este cauza problemelor. Multa sanatate si sa ne gasim cu bine pe blog si cu alte ocazii!