Ce trebuie sa stii cand amenajezi camera copilului

Pentru fiecare parinte, aparitia copilului este un moment special. Odata cu marirea familei apare si provocarea alocarii unui spatiu pentru camera copilului. Si spun provocare pentru ca nevoile celui mic se schimba in timp si, odata cu ele, si locul in care el creste, se joaca si doarme. Iar daca noi, parintii, ne multumim si cu mai putin decat ne trebuie, pentru copii cautam mereu cele mai bune solutii.

Iata ce trebuie sa avem in vedere cand amenajam camera copilului ori spatiul in care el va locui si se va dezvolta nu doar in primele luni de viata, ci si mai tarziu.

Hai sa vedem insa care ar fi cele mai importante lucruri de tinut minte in acest context.

Gandeste camera copilului in perspectiva

Fie ca ii aloci copilului o camera intreaga ori doar o parte din alta incapere, important este sa nu pierzi din vedere faptul ca el va creste si ca va trebui sa adaptezi permanent locul la dimensiunile si nevoile lui, pana ajunge la stadiul de aproape adult. De aceea, iti recomand sa gandesti sustenabil si sa iti protejezi bugetul prin alegerile pe care le faci in materie de mobilier si decoratiuni. Gandind pe termen lung, iti va fi mai usor sa faci adaptarile necesare, iar acestea te vor costa mai putin.

Un exemplu este mobilierul cu durata scurta de utilizare, cum ar fi mesele de infasat ori patuturile de lungime medie. O masa pentru infasat – denumire care nu-i mai reflecta utilizarea de cand scutecele textile au fost inlocuite cu cele de unica folosinta – costa cateva sute de lei pentru a fi utilizata cata vreme copilul poarta scutece. Ce faci cu ea cand nu-ti mai trebuie? Eu m-am orientat in loc spre o saltea pentru infasat pe care o poti lua cu tine unde ai nevoie.

Cat priveste spatiul pentru dormit, noi am trecut de la patutul de bebelus direct la cel de adult, in care cel mic a dormit mereu singur, fara probleme. Nu am vazut rostul unui pat de marime intermediara, mai ales ca mobilierul si saltelele pe dimensiuni customizate costa mult mai mult decat cele standard.

La fel am gandit si in privinta decoratiunilor sau altor obiecte cu durata de utilizare prea scurta raportat la pret. Copiii cresc rapid si nu nici nu-ti dai seama cand le raman mici leaganul, ansamblurile de joaca si alte obiecte de decor ori jucarii mari si scumpe cu care nu apuca sa se joace indeajuns. Iar cand este un singur copil in familie si toate acestea nu trec la un frate mai mic, este si mai evident ca a cumpara tot felul de lucruri prea putin folosite nu este o decizie buna.

Recomandarea mea este sa se orientezi catre piese versatile, pe care le poti adapta usor in timp, pe masura ce creste copilul. Daca vrei masa de infasat, cauta una care sa se poata transforma usor in spatiu inteligent de depozitare. Mobilierul pentru cel mic gandeste-l astfel incat sa nu fie nevoie inlocuirea lui in doar cativa ani. Asa am facut noi cu patul despre care spuneam si despre care poti citi mai multe in articolul de aici.

Construieste un loc sigur

Siguranta celui mic este esentiala. Ea se leaga de modul in care sunt asezate obiectele in camera, cat si de forma si structura lor. Trebuie sa te asiguri ca cel mic nu are cum sa se catere si sa cada de pe piesele de mobilier, de aceea iti recomand ca orice spatiu de depozitare sa aiba usi, pe care sa le inchizi cu sisteme de siguranta speciale pentru copii. Depozitarea poate fi in rafturi deschise la inaltime, la care copilul ar vrea sa ajunga, dar ii este imposibil cata vreme este prea mic.

Cauta ca mobilierul sa nu aiba marginile in unghi perfect drept, ci usor rotunjite. La mobila facuta la comanda, insista asupra canturilor ABS, care rotunjesc cu 1,5 mm marginea oricarei suprafete drepte. Alege piese masive pentru camera copilului, sub care cel mic sa nu se strecoare si pe care sa nu le poata rasturna. Evita mobila pe rotile in camera lui si ancoreaza in perete orice piesa are peste 70-80 cm.

Atentie la ce materiale folosesti in camera copilului si la cum se intretin. Cauta ca lavabila sa fie antialergica si antibacteriana, iar vopseaua pentru mobila sa aiba nivel de compusi organici volatili (VOC) cat mai aproape de zero.

Tine minte ca textilele pufoase retin praf, care favorizeaza aparitia alergiilor. Evita in camera copilului mocheta cu par lung, catifeaua si numarul mare de plusuri si orienteaza-te in loc spre covoare cu par scurt, tesaturi plate (bumbac, in) si jucarii din materiale sigure pentru sanatatea copiilor, precum lemnul. Alegerea corecta a materialelor te va ajuta sa mentii mai usor curatenia in camera celui mic si sa ii asiguri un mediu mult mai sanatos.

Urmareste simplitatea

Lucrurile simple sunt mai usor de gestionat, iar ideea se aplica si in camera copilului, unde simplitatea inseamna fara mobila, culori si decoruri in exces, ordine in dulapuri si sertare si depozitare bine structurata, ca sa ai totul la indemana. nu-i este de folos copilului sa aiba un numar mare de jucarii la dispozitie, ci mai degraba lasa-i doar cateva pe care sa i le inlocuiesti periodic.

In functie de varsta, invata-l pe copil sa isi aseze singur lucrurile la loc si sa mentina ordinea in camera, lucru mai usor de facut cand incaperea nu este supraaglomerata. Daca il obisnuiesti de mic, inclinatia spre ordine se va regasi mai tarziu si in alte aspecte ale vietii sale si-l va ajuta sa tina lucrurile sub control.

Spune o poveste

Este copil, ii plac povestile, iar asta se regaseste in si camera lui. Nu te baza pe faptul ca are nevoie de culoare numai ca sa ii stimuleze imaginatia, ci cauta un concept, o idee de urmat in amenajarea acelui loc. Astfel, decorul camerei lui va fi unitar, iar lucrurile vor avea legatura intre ele. Daca poti, implica-l pe copil in alegerea temei si in amenajarea camerei, lasandu-i posibilitatea de a alege obiecte din randul celor care se potrivesc in decor. Isi va iubi camera si va fi mai motivat sa o ingrijeasca, sa o tina ordonata, atunci cand ea reflecta si alegerile lui.

Tine minte ca, desi este camera unui copil si culoarea este binevenita, nu trebuie sa exagerezi. Lasa 60% din spatiu alb ori in culori neutre si doar restul de 40% acopera-l in culoare. Alege 1 – 2 elemente foarte colorate (covorul sau perdeaua), ca sa nu transformi camera intr-un spatiu obositor. Camera trebuie sa ii stimuleze copilului imaginatia, dar el trebuie sa se si poata odihni in liniste acolo.

Pentru mobila, alege fie o culoare neutra (alb, bej sau lemn), fie un pastel, dar gandeste-te si cum se va simti in cativa ani copilul tau inconjurat de piesele respective. Personal, am ales mobila cu aspect de lemn, accentele de culoare fiind aduse prin alte piese.

Autocolantele pentru pereti sunt o solutie foarte accesibila si care se poate indeparta usor mai tarziu, cand copiii vor o schimbare. Le poti inlocui cu altele si schimba complet tema camerei, daca isi va dori copilul tau altceva mai tarziu.

Structureaza camera copilului pe zone

Cat este foarte mic, somnul este principala ocupatie, apoi vor aparea joaca si studiul. Pentru fiecare activitate si nevoie din viata lui trebuie alocat un spatiu, fie ca este vorba despre somn, invatat, depozitat haine sau jucarii ori citit.

Aceste nevoi de spatiu se schimba odata cu varsta copilului, iar cea mai mare provocare apare la varsta scolara, cand trebuie asigurat un loc pentru birou. Este de preferat ca acesta sa aiba lumina naturala, dar daca aceasta nu este suficienta (camera este spre nord ori ferestrele sub umbrite de alte cladiri ori de copaci) se poate asigura o lumina artificiala permanent.

Sursa: Pixabay.com

Important este ca zona de dormit sa fie ferita de curenti de aer (deci mai departe de usa, daca se poate) si de frig (de evitat peretii exteriori). Pentru studiu, sa existe loc de scris si eventual pentru un laptop, dar si acces la rafturile cu carti ori la depozitarea specifica pentru scoala.

Departajarea zonelor se poate face si prin culoare – culori mai reci si pastelate pentru zona de somn, culori puternice si calde pentru cea de studiu.

Daca ti-a placut articolul si ti-a fost de folos, trimite-l prietenilor care au nevoie de astfel de informatii si distribuie-l in social media!


Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top