5 solutii DIY impotriva puricilor de pe plante

Sunt multi oameni care prefera solutiile facute in casa celor din comert, bazate pe chimicale. Sprayurile impotriva daunatorilor plantelor sunt unul din produsele care contin adesea foarte multe chimicale, toxice pentru animalele de casa si copii, dar si pentru noi.

De aceea, iti propun sa le inlocuim cu solutii facute in casa impotriva afidelor. Ai mai jos cinci variante de spray homemade pe care sa le folosesti impotriva musculitelor care iti invadeaza florile de apartament, balcon sau gradina.

Afidele sunt musculite care ataca in principal plantele cu flori si care formeaza colonii pe dosul frunzelor, sugand seva florilor. Plantele mari – precum copacii – sunt mai putin afectate decat cele mici, desi urmele lasate de afide se vad si in acest caz (stropii lipiciosi ramasi pe caroserie, daca ai parcat masina sub un copac atacat de afide).

Trandafirii, trandafirii japonezi si alte plante cu flori sunt mai predispuse la aparitia acestor colonii de afide care, in timp, afecteaza dezvoltarea florilor. Cand ai in jur copii mici ori animale de casa, folosirea substantelor chimice pentru indepartarea afidelor poate deveni periculoasa, asa ce mai bine te indrepti spre alternative mai prietenoase cu natura.

Ai mai jos cincisolutii pe care le poti face usor si care nu sunt toxice pentru copii si nici pentru micile animale precum pisicile, iepurii sau cainii.

Pe baza de spirt

Este solutia pe care eu o folosesc frecvent si pe care o prepar amestecand o lingurita de spirt, o lingurita de sapun lichid si un litru de apa. Agit bine, pun intr-un pulverizator si apoi tratez planta atacata de afide.

Pe baza de usturoi

Am descoperit de curand reteta si imi propun sa o folosesc cat de curand, imediat ca detectez afide ori alti daunatori pe vreuna din plantele mele.

Ingredientele sunt doua cani cu apa, cativa catei de usutori bine zdrobiti, 4 linguri de ulei vegetal, o lingurita de detergent de vase. Se zdrobeste usutoriul si se lasa la infuzat in ulei, pentru 24 de ore. Apoi se strecoara, iar lichidul obtinut de mixeaza cu apa si cu detergentul de vaze. Se foloseste un pulverizator pentru aplicarea solutiei pe plantele afectate.

Pe baza de bicarbonat

Nici aceasta solutie nu este testata de mine,d ar o am dintr-o sursa in care am incredere. Asadar, se amesteca doi litri de apa cu o lingurita de bicarbonat si doua lingurite de ulei de rapita. Se amesteca bine si se pulverizeaza pe plantele afectate.

Pe baza de tutun

Fumatul ucide, iar principiul acesta il putem aplica pentru a scapa de afide. Singura utilizare benefica a tigarilor va fi aceea ca, transformand continutul lor intr-un ceai concentrat, vom obtine o solutie care face afidele sa dispara. Eu am fiert tutunul din trei tigari cu o cana si jumatate de apa si am obtinut un ceai inchis la culoare, pe care il pulverizez pe plantele care sunt atacate de daunatori.

Am mai observat ca, odata turnata in borcan (de unde imi voi pune in pulverizator cat imi trebuie), solutia asta a eliberat niste particule care s-au depus pe peretii recipinetului. Este o substanta prafoasa si cu miros de tutun, miros care nu-mi place deloc, dar care este important sa fie eficient.

Pe baza de lapte dulce

O alta varianta accesibila de solutie antiafide se prepara din 4 litri de apa si jumatate de litru de lapte dulce. Facand calculul, vorbim despre o proportie de o parte lapte si opt parti apa, daca vrei sa replici aceasta reteta la o scara mai mica.

Tine minte!

Aceste solutii pot fi la fel de eficiente precum cele cumparate, daca tii cont de cateva lucruri:

  • Nu pulveriza pe plantele aflate in plin soare, pentru ca lumina puternica le va arde frunzele acoperite cu apa.
  • Nu pulpveriza atunci cand ploua sau cand urmeaza sa ploua si evita sa stropezi cu apa plantele astfel tratate.
  • Nu pulveriza pe radacina ori pe pamant, ci doar pe partea aeriana a plantei. Combinatia de substante poate dauna radacinilor.
  • Repeta tratamentul cateva zile la rand si urmareste rezultatele, ca sa te asiguri ca dispar cu totul daunatorii.
  • Cand folosesti substante care conti uleiuri, desurubeaza si curata bine cu apa si sapun partea cu pulverizator. Uleiul se poate depune pe interiorul acestuia si duce, in timp, la infundarea orificiului de stropire.

Ssper ca sfaturile de mai sus sa iti fie de folos si sa te ajute sa iti mentii plantele sanatoase. Iar daca ai nevoie de mai multe sfaturi legate de plantele de apartament si de balcon, te invit sa urmarest materialele video despre gradina de interior si despre balcon, din seria de liveuri #AmTreabaAcasa de pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor.

Iar daca articolul ti-a fost de folos, te rog sa-l distribui in social media si sa-l trimiti si prietenilor pasionati de gradinarit si cresterea plantelor.

Mult succes iti doresc in toate proiectele!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top