Ai prin casa lucruri care ti-ar fi placut mai mult daca ar fi avut alta culoare? Cum ar fi decoratiuni cumparate dintr-un impuls, dar cazute in dizgratie pentru ca ceva din aspectul lor nu-ti mai place? Cum ar fi barcuta asta la care mie nu mi-a placut culoarea desi restul era simpatic?
Ti-am mai spus: cel mai simplu mod de a reconditiona o decoratiune este sa ii schimbi culoarea. Ca sa iti iasa bine, trebuie sa stii insa trei lucruri de baza.
Hai sa iti arat cum am transformat barcuta ruginita intr-un vaporas simpatic, tinand cont de cele 3 lucruri despre care ti-am spus.
1. Foloseste vopseaua potrivita
Ai mai multe variante de colorare la care poti apela, pentru un orice proiect de reconditionare a decoratiunilor. In afara vopselei spray, despre care ti-am povestiti AICI, poti folosi pentru reconditionare vopsea acrilica (prinde pe aproape orice suprafata, mai ales metal, hartie si lemn) si markere in diferite culori.
Este de preferat sa folosesti vopseaua acrilica ori vopsea pe baza de apa (cum ar fi cele de la Annie Sloan ori Ressource) intrucat acestea sunt mai rezistente decat acuarelele ori tempera si se usuca mai usor decat vopselele alchidice.
Markerele sunt de folos cand ai de colorat detalii ori de adaugat accente – linii, puncte, scris.
2. Foloseste tehnici diferite de aplicare a vopselei
Nu te limita la clasica pensula. Obtii un efect texturat aplicand vopseaua cu un burete ori cu o carpa. Mai poti folosi stampile din pluta sau orice suprafata care are o textura deosebita, pentru a imprima un aspect diferit decoratiuni tale.
3. Curata bine obiectul inainte de vopsire
Da, suna prostesc, dar n-ai idee in ce hal ti se poate strica totul din cauza urmelor de rugine si praf ori a scamelor care se aduna in colturi. Vor reduce aderenta vopselei, iar zonele in care s-au adunat scame raman neacoperite.
Slefuieste usor cu un smirghel fin (granulatie 240, precum cel folosit pentru slefuirea peretilor) daca suprafata are urme de rugina ori asperitati. Trage praful cu un aspirator si sterge obiectul cu alcool tehnic inainte de a te apuca de lucru.
Acum, ca stii toate lucrurile astea, sa iti arat cum le-am aplicat eu. Decoratiunea mea era barcuta cu aspect ruginit, insa nu avea rugina care sa necesite slefuirea.
Am sters-o bine si am aplicat un strat de vopsea acrilica alba peste panza si pe doua treimi din carena. Am adaugat albastru si rosu pe stegulete si inca un strat de alb pe panza. Primul strat de pe panza si de pe stegulete a fost aplicat cu pensula, dar apoi am apelat la burete pentru toate zonele si culorile.
Am adaugat usor, cu un burete, o umbra de albastru pe margine a panzei, ca sa dai profunzime suprafetei si sa las impresia ca se umfla in vant. Am adaugat o umbra de alb pe margini celor doua stegulete, ca sa accentuez aspectul texturat pe care il are vaporasul si o umbra aurie pe marginea de sus a carenei.
Cu un marker auriu, am colorat apoi detaliile care trebuia sa ramana metalice, dar si cateva din santurile carenei.
Un ultim strat – de data asta tot cu pensula – a fost aplicat pe partea superioara a carenei, respectiv suprafata in care era prins catargul.
In final, am schimbat cu totul aspectul barcutei mele. Este mult mai vesela acum si nu mai arata a vas de pirati.
Poti reconditiona la fel de usor si alte decoratiuni de interior. Pentru decoratiunile de exterior, iti recomand sa aplici la final un strat de lac, fie spray, fie cu pensula, pentru a proteja vopseaua de intemperii.
Ti-a placut articolul? Aboneaza-te pentru mai multe astfel de idei!
[mc4wp_form id=”604″]