3 combinatii de culori in trend, in 2024

In fiecare an apar noi tendinte, in toate domeniile designului, de la moda si pana la industria auto sau webdesign. Cum trendurile sunt ciclice, ce noi credem a fi nou este, de fapt, revenirea unor forme, linii ori tendinte vechi. Pentru ca lucrurile bune rezista mai mult, unele culori raman in circulatie mai mult sau devin clasice si pot fi utilizate oricand. Asa sunt urmatoarele trei combinatii de culori in trend pe care le poti folosi fara teama in casa ta, in 2024. Desi au reaparut pe val anul acesta, le consider atemporale prin succesul pe care l-au avut in epoci diferite.

Albastru deschis + rosu intens

Este o combinatie proaspata, care aminteste de pastelurile anilor ’50, care se regaseau atat in designul interior, cat si moda si in designul masinilor. Alaturi de rosul imperial, albastru deschis a devenit o culoare clasica: se regaseste inca in industria auto sau a electrocasnicelor. Fiat a fabricat multa vreme modelul minuscul 500 in acest albastru iconic, dar si rosu. Smeg – cunoscutul brand de electrocasnice – este inca recunoscut si petnru culorile pastelate pe care produsele lor retro le au.

Pentru designul interior, ideal este sa fie in combinatie si o a treia culoare, neutra, de preferat un alb mai calm, nu foarte stralucitor, ca fundal pentru celelalte doua. Rosul poate fi potrivit de deschis sau apropiat de grena, dar important este sa fie intens, pentru a produce contrastul care face aceasta combinatie sa iasa in evidenta.

Albastrul deschis functioneaza ca element cu intensitate medie, fiind potrivit partial pentru pereti, ferestre si usi sau elemente de mobilier. Rosul va fi accent si, in raport de stilul de design interior, se poate gasi in piese cu o culoare solida sau in dungi ori cu alte motive geometrice.

Daca te gandesti sa aplici aceasta combinatie in casa ta, uite ce fel de vopsea poti folosi:

  • Annie Sloan: Original (alb cald) + Louis Blue (albastru)+ Emperor’s Silk (rosu)
  • Ressource: Creme Cafe S118 (alb cald) + (albastru) + Faust NR05 (rosu)
  • Fusion Mineral Paint: Little Whale + Fort York (rosu intens) sau Cranberry (rosu grena).

Ce-mi place la aceasta combinatie este ca poate fi utilizata perfect si in camera copiilor. Iar daca rosul ti se pare prea intens pentru aceasat zona, il poti tempera putin si merge spre nuante mai deschise ori mai desaturate, asa cum vezi in imaginile de mai jos:

Iar pentru inspiratie, iata si cateva imagini cu acest combo de culoare, in galeria de mai jos:

Verde natural + caramiziu

Este o combinatie asociata mai ales caselor care al caror design se orinteaza spre elemente naturale, in principal in stil boho sau minimalist. Se integreaza perfect aici toate tesaturile naturale – precum inul, canepa ori panza topita – si covoarele din sisal, pe pardoseala din lemn ori piatra naturala.

Verdele poate fi in nuante care variaza de la oliv si pana la verde feriga, evidential de albul laptos care functioneaza ca element neutru. Accentul este dat de caramiziu, care variaza de la nuanta argilei si pana la culoarea intensa a lemnului lacuti ori nuanta calda a fotoliilor si scaunelor imbracate in piele naturala.

Un astfel de interior trebuie completat cu multe plante, urmand tendinta designului biofilic, respectiv ideea de aduce in interior cat mai mult din elementele intalnite de regula in exteriorul casei.

Cat priveste optiunile legate de vopsea, iata ce gasesti la noi:

  • Annie Sloan: Original (alb cald) + Olive Green sau (albastru)+ Emperor’s Silk (rosu)
  • Ressource: Creme Cafe S118 (alb cald) + verde in diferite variante: AB08 Samoa, B708 Le Buisson, VSC02 Viscri Green, R625 La Frondaison samd

Daca ai nevoie de inspiratie, iata cateva imagini care sa te ajute cu privire la cum poti combina aceste culori, in diferite zone ale casei:

Maro ciocolata si bej / alb murdar

In anii ’70, interioarele maro erau la moda. A aparut atunci ca expresie a cresterii interesului pentru mediu si a apropierii de tot ce este natural, sub influenta miscarii hippie.

Dupa ani in care a fost oarecum uitata, aceasta culoare revine acum, ca sa ia locul nuantelor de gri care au invadat casele in ultimii ani. Explicatia revenirii pare simpla, daca ne gandim ce a adus-o in atenie in anii ’70: acum, ca si atunci, exista o inclinatie mai mare spre natura si sustenabilitate, spre simplitate si minimalism.

Poti folosi nuante de maro ciocolata – de la tenta inchisa a ciocolatei negre si pana la cea mai deschisa, stil caramel, pentru placari cu faianta ori mozaic, in diferite zone ale casei. Nu doar baia si bucataria sunt destinate placarilor cermice (noi le spunem faianta, dar sunt mai multe tipuri), ci si holul ori un perete de accent in living pot fi acoperite astfel. Poti opta pentru canapele sau fotolii din catifea ori pentru draperii din acelasi material, carora culoarea le confera o intensitate care, prin asociere cu ciocolata, devine de-a dreptul delicioasa.

Mobila in nuante inchise de maro este iarasi o optiune, dar atentie la nuanta: evita tenta rosiatica si rece pe care o are mobilierul wenge, alegand in loc nuantele calde de nuc, mango, acaccia ori chiar mahon.

Iata si exemplele pe care ti le dau pentru inspiratie, daca iti doresti sa folosesti cumva aceasta culoare in casa ta:

Mai multe imagini care sa iti serveaza drept inspiratie poti vedea in albumul incarcat pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Living AICI.

Sper ca acest articol sa te inspire sa faci in casa ta schimbarile de care ai nevoie ca sa iti imbunatatesti viata acasa. daca informatiile ti-au fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor pasionati de amenajare interioara!

P.S. Cele trei galerii cu imagini pentru inspiratie sunt generate de AI (inteligenta artificiala), pe baza cerintelor mele privind configurarea designului interior. Prin urmare, sunt case care nu exista, dar care pot fi amenajate in acest fel. De ce am apelat ca aceasta varianta? Pentru ca posibilitatile de a gasi imagini cu locuinte reale in combinatiile de culori pe care le cautam sunt foarte mici, iar daca exista sunt insotite de probleme legate de dreptul de autor. Vei vedea mereu precizata sursa AI in articolele mele, acolo unde nu gasesc imagini reale care sa reflecte intocmai ceea ce vreau sa ilustrez.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top