Tu cat timp petreci facand curat in casa? Oricat ar fi, sigur ai prefera sa fie si mai putin, ca sa ai vreme pentru ceea ce iti place si conteaza cu adevarat.
Stii ca poti reduce consumul de energie si efort cerut de curatenia casei? Daca alegi inteligent materialele pentru finisaje si gandesti inteligent modul de finisare si amenajare a casei, reduci considerabil acumularea de praf ori mizerie. Iti ramane doar curatatul in sine, mult mai usor cand folosesti solutii si mijloace potrivite.
Citeste pana la sfarsit, ca sa afli cum iti poti transforma casa intr-una foarte usor de curatat!
1. Monteaza gresie si faianta fara rosturi
Placile de gresie si faianta rectificate sunt acelea care au muchiile drepte si se monteaza cu rosturi de maximum 1 milimetru, ceea ce reduce acumularea mizeriei intre placi. In plus, acest tip de montaj creeaza impresia de continuitate si iluzia unui spatiu mai mare.
Chitul de rosturi este o substanta poroasa, in care se impregneaza usor mizeria, chiar daca aplici o solutie de sigilare. In bucatarie mai ales, asta inseamna depuneri de grasime, care duc la inchiderea la culoare a rosturilor si lasa impresia de imbacsit. Solutiile de curatare ataca cel mai adesea rosturile, astfel ca trebuie sa le completezi in timp, cu alt strat de chit.
Pe scurt, rosturile aproape invizibile te scapa de efort si de mizerie, ramanand numai gresia si faianta de curatat.
2. Evita suprafetele rugoase ori extrem de lucioase
Ti-am vorbit despre rosturi, hai sa iti spun si ce gresie / faianta sa eviti. Suprafetele extrem de lucioase – marmura patinata, sticla, oglinda – sunt un magnet pentru manute si pentru orice este lipicios, deci orice urma va fi vizibila pe ele. Este adevarat ca reflecta lumina si ajuta la crearea unei impresii de spatiu mai amplu, dar foloseste-le cu masura si pentru ca exista acest dezavantaj in ceea ce priveste curatenia.
Alege insa mobilier semilucios in bucatarie, pentru ca va fi mai usor de intretinut. Este asa numitul aspect satinat pe care toti producatorii de vopsea il recomanda pentru bucatarie, tocmai din acest motiv.
La polul opus, gasim suprafetele foarte rugoase, cum ar fi piatra, gresia mata sau tencuielile decorative in relief. Desi aspectul este foarte interesant, praful adunat in crevase se indeparteaza greu si ma deveni vizibil mai ales pe culori deschise.
Problema este si mai dificila in cazul gresiei, din cauza traficului. Este adevarat ca o gresie rugoasa este mai putin alunecoasa, dar cauta una fara prea multe asperitati si intr-o culoare „antijeg” daca vrei sa nu-ti sara in ochi fiecare strop de mizerie. Imitatia de piatra naturala in nuante de bej mediu, grej sau gri este o solutie, in acest caz. Contrar asteptarilor, pe o pardoseala neagra, se vad usor urmele de murdarie.
3. Instaleaza gresie si parchet in loc de covoare / mocheta
Fiind suprafete dure, gresia si parchetul atrag si mentin mai putin praf, ceea ce este bine nu doar din punct de vedere al curateniei, ci si mai sanatos. Multi dintre alergenii din casa isi gasesc locul in mocheta si in alte textile din casa, astfel ca eliminarea mochetei ajuta la reducerea cantitatii de alergeni.
Gandeste-te si ca mocheta si covoarele sunt mai greu de curatat cand versi lichide ori scapa copiii pe jos ciocolata. Te-am convins?
4. Lasa suprafetele libere, nu aglomera cu accesorii
Ti-am vorbit de mai multe ori despre debarasare – operatiunea pe care ar trebui sa o facem periodic, pentru a scapa de obiectele care ne aglomereaza casa. Intre debarasari, se aduna o multime de lucruri, multe pastrate la vedere, pe blatul din bucatarie, in baie, in biblioteca ori pe masuta pentru cafea.
Toate obiectele asezate pe aceste suprafete se transforma in depozite de praf si cer efort si timp pentru a fi curatate. Inseamna timp consumat pentru curatenia casei si energie investita in lucruri care nu au neaparat valoare pentru noi, pe langa sentimentul de aglomerare si presiune pe care il genereaza un decor incarcat.
Prinde curaj si sorteaza la sange totul, ca sa pastrezi doar ceea ce merita pastrat. Daca iti este greu ori nu stii de unde sa incepi, am eu AICI o lista care sa te ajute.
5. Proiecteaza inteligent spatiile de depozitare
Scapi de cele mai multe obiecte de pe suprafetele de la punctul 4 daca ai proiectat destept spatiile de depozitare. Poti face asta mergand pe verticala pana la tavan, instaland rafturi deasupra usilor ori folosind mobilier multifunctional. Solutii sunt si atunci cand ai de ocupat zone atipice, cum ar fi cele despre care iti povestesc in articolul de AICI.
6. Dulapuri cu usi de sticla, in locul rafturilor deschise
Am o multime de carti si cea mai mare teama a mea legata de ele a fost ca se vor umple de praf. Dar am gasit la Ikea biblioteci cu usi din sticla (precum cele din imaginea alaturata) si am rezolvat problema: cartile mele sunt depozitate la adapost de praf.
Dupa zece ani de la aceasta investitie, iti spun cu mare convingere ca merita sa alegi biblioteci cu usi din sticla in locul clasicelor rafturi deschise.
Obiectele depozitate in spatele usilor din sticla se prafuiesc mai putin si trebuie curatate mai rar. In plus, sticla este o suprafata reflectorizanta care ajuta la amplificarea spatiului, iar faptul ca in spatele ei este o bariera vizuala (rafturile) nu ridica probleme majore in ce priveste aparitia amprentelor sau a altor urme de sters.
7. Monteaza picioare mobilei
Mobilierul amplasate pe picioare de cel putin 10 cm (de preferat metalice) iti permite sa aspiri si sa stergi pe sub el, reducand depozitele de praf. Creeaza si impresia unui spatiu mai larg, prin faptul ca podeaua nu este ocupata cu obiecte masive. Nu in ultimul rand, in cazul unei inundatii casnice, pagubele sunt mai mici, pentru ca apa nu va patrunde la fel de usor precum in mobila asezata direct pe podea. Crede-ma, iti spun asta din experienta!
8. Foloseste huse pentru canapele si fotolii
Canapelele, saltelele si fotoliile absorb o cantitate de celule moarte si praf incredibila. Reduci acest proces folosind huse de protectie, fie croite pe masura, fie improvizate din cuverturi. Le poti da jos periodic pentru a le curata, fara un efort major. In plus, astfel poti schimba usor culoarea acestora, atunci cand vrei o modificare in decor fara sa cumperi canapele noi.
9. Foloseste covorase la intrare
Stiai ca un covoras instalat in fata usii reduce cu pana la 80% cantitatea de praf adusa in casa din exterior?
Covorasele de intrare actioneaza ca o bariera in calea prafului si a altor reziduuri aduse in incapere sau in casa, de aceea este de preferat sa le ai pe ambele parti ale usii.
10. Nu umbla incaltat prin casa
Probabil ai vazut prin filme cum strainii stau in casa cu aceeasi incaltaminte ca afara. Chiar si la ei, unde strazile sunt muuuult mai curate decat la noi, acest lucru accelereaza murdarirea pardoselii si acoperirea cu praf a obiectelor din casa.
Asadar, poarta papuci de casa si limiteaza spatiul in care intri incaltat. Pregateste papuci si pentru musafiri si, in situatiile in care preferi ca ei sa nu se descalte, foloseste folii de protectie care se trag peste incaltaminte, de tipul celor folosite de vizitatori in clinicile de ATI din spital. Ii gasesti in hypermarketuri si in magazinele de bricolaj, precum si in cele de tehnica medicala.
11. Mananca doar la masa
Pare un sfat cel putin ciudat, dar cei care au copii vor intelege rapid ce vreau sa spun. Tentatia de a rontai in diverse locuri din casa este mare pentru copii si adolescenti, dar obiceiul – pe langa faptul ca este nesanatos – este contraproductiv din punct de vedere al curateniei. Oricat s-ar sili ei sa nu dea pe jos, tot raman urme, iar resturile de mancare pot pata tesaturile ori pot fi „duse” pe picioare in alte locuri din casa.
12. Gel de dus / sapun lichid in locul sapunului solid
Probabil ai observat depunerile care apar pe marginea cazii ori a chiuvetei cand speli mainile cu sapun lichid. Ei bine, sapunul lichid nu lasa urme pe cada si chiuveta asa cum se intampla cu cel solid, astfel ca obiectele tale sanitare vor rezista curate mai mult timp.
13. Pastreaza filtrele curate la aparatele de aer conditionat
Nu toate aparatele de aer conditionat au functie de filtrare / purificare a aerului. Cele care au insa, trebuie sa aiba permanent filtrele curate pentru a impiedica intrarea in casa a particulelor de polen si de praf. Se aplica aceeasi idee si in cazul aparatelor de filtrare ori umidificare / dezumidificare a aerului care au astfel de optiuni.
14. Ingrijeste si educa animalele de casa
Un animal de casa devine o sursa de mizerie daca nu este bine ingrijit si educat. Gandeste-te la pisica urcata pe masa ori la cainele care se cocoata pe fotoliu cu murdare, dupa ce a fost afara. Chiar si un hamster sau un iepure tinuti in cusca pot murdari, daca nu le este schimbat la timp asternutul ori nu strange nimeni talasul aruncat in afara custii.
Mirosurile pe care animalele de casa le degaja sunt si ele sursa de disconfort si anuleaza aspectul curat al casei. Lucrurile se rezolva cu disciplina si cu grija fata de prietenii blanosi. Catelul dus afara trebuie curatat pe labe inainte de a umbla liber prin casa, pisica sa stie ca nu are voie in dulap, iar iepurele are nevoie de fan curat o data la doua-trei zile.
15. Alege inteligent produsele pentru curatat
Daca ai redus sursele de mizerie, atunci curatenia este mai usoara, mai ales daca ai mijloacele potrivite cand faci curat. Un mop care sa reduca efortul facut sau un aspirator pentru geamuri te ajuta foarte mult, iar acum ai sansa de a primi unul dintre ele gratuit.
Despre mopul rotativ de la Leifheit ti-am mai vorbit AICI, unde vei gasi si un video in care vezi cum functioneaza. Despre alte produse care iti fac mai usoara curatenia ti-am vorbit in articolul de aici.
Daca ti-a fost de folos articolul, te rog sa il distribui in social media.
Tu ce trucuri pentru o casa usor de intretinut cunosti?