12 mituri false despre reconditionarea mobilei ▶️

O multime de idei ciudate am auzit despre reconditionarea mobilei. Am primit sute de intrebari despre situatii diferite. Deseori a trebuit sa demontez credinte false si sa infirm practici si perceptii pe care unii le credeau corecte. Le-am pus cap la cap si am adunat 12 mituri false despre reconditionarea mobilei, pe care le desfiintez intr-un clip video postat pe canalul meu de YouTube.

12 mituri false despre reconditionarea mobilei

  • Doar profesionistii pot vopsi mobila. Nu-i asa: amatorii pot invata si ei, dovada ca si eu am facut-o. Cu atat de multe resurse din care poti invata, reconditionarea mobilei nu mai este rezervata doar profesionistilor. Gasesti la mine pe site o multime de articole despre reconditionare din care sa inveti si la fel pe celelalte canale ale mele.
  • Orice se poate vopsi ca sa arate mai bine. Orice se poate vopsi (lemn, pal, furnir, plastic, sticla), dar nu inseamna ca trebuie vopsit ori ca va arata mai bine. Unele piese chiar merita pastrate total sau partial in forma in care se afla.
  • Vopsitul mobilei este ireversibil. Oh, nici nu stiu cu ce sa incep aici. Sunt atat de multe metode acum prin care poti inlatura stratul vechi de lac sau vopsea de pe mobila, incat nu se mai poate spune ca vopsitul este ireversibil. fie ca alegi decaparea, slefuirea sau sablarea, poti reveni la aspectul de dinainte de vopsire daca iti doresti acest lucru.
  • Mobila vopsita isi pierde valoarea. Aici parerile sunt impartite si ar trebui sa plecam de la ce anume determina o piesa de mobilier drept valoroasa. Lasand deoparte piesele de epoca sau care sunt autentificate drept valoroase de catre specialisti, raman cele care au vechime, sunt bine lucrate ori care au fost transmise din generatie in generatie si capata astfel valoare sentimentala. Daca nu-ti mai foloseste in forma in care este ori iti doresti sa o porti altfel, vopseste-o, mai ales ca procesul este reversibil.
  • Nu merita sa vopsesti mobila din PAL. Pot sa contrazic asta cu o multime de exemple, de la dulapul mare din hol pe care l-am vopsit alb si pana la cel albastru cu transferuri sau la piesa ASTA, transformata miraculos prin vopsire.
  • Trebuie slefuit ca sa prinda vopseaua. Nu este obligatoriu in toate cazurile, dar ajuta la cresterea aderentei. Este obligatorie slefuirea cand lemnul a mai fost vopsit ori lacuit pentru ca straturile vechi risca sa se exfolieze si sa cada cu tot cu cele noi. La PAL si furnir, slefuirea usoara ajuta vopseaua sa prinda mai bine atunci cand nu este folosit grund.
  • Trebuie grund ca sa prinda vopseaua. Nu este obligatoriu in toate cazurile, dar si el ajuta. Exista pe piata vopsele care se aplica fara grund, insa exista si suprafete dificile care au nevoie de grund pentru a pastra vopseaua pe termen lung.
  • Vopseaua alchidica este buna, cea pe baza de apa nu. Vopseaua alchidica a fost mult timp singura optiune, dar piata a evoluat, aparand vopselele pe baza de apa, care au eliminat o parte din dezavantajele vopselei alchidice. Printre acestea – durata mare de uscare, mirosul, toxicitatea sau faptul ca, in timp, vopseaua alchidica se ingalbeneste. Sigur ca sunt si dezavantaje ale vopselei pe baza de apa, dar fiecare din cele doua tipuri performeaza in conditii diferite. Ceea ce ma duce cu gandul la urmatorul mit, care se refera la expresia…
  • …”Cea mai buna vopsea este”… Mai intai, este o abordare gresita, pentru ca sunt multe variabile de luat in calcul de la un proiect la altul. Difera suprafata, conditiile de lucru, preferintele de culoare sau abilitatile de a vopsi, ca sa numesc doar cateva dintre ele. Pe scurt, corect ar fi sa vorbim despre cea mai potrivita vopsea pentru un proiect sau pentru altul, in raport de cerintele fiecaruia.
  • Nu merita efortul sa vopsesti mobila. Aici este un calcul de rentabilitate si de efort pe care fiecare il face pentru sine. Poate fi adevarat sau fals, in raport de cine face estimarea. Un incepator poate spune ca nu merita efortul de a reconditiona o piesa complicata. Cineva care niciodata nu mestereste nimic poate spune ca vopsirea unei piese din PAL nu merita efortul. Cu alte cuvinte, depinde pe cine intrebi.
  • Albul este cea mai buna alegere. Totul este relativ, am spus asta mai devreme, intr-o alta forma. Albul este cea mai buna alegere daca nu vopsesti lemn crud, ci o piesa deja lacuita si in stare foarte buna, care va fi amplasata intr-o camera cu pereti colorati. Altfel, daca vopsesti, fara autoblocant, lemn crud pentru o camera alba, vei obtine probabil mobilier cu pete galbene care nu se va potrivi deloc in incaperea ta imaculata.
  • Trebuie vopsit integral ca sa faci cu adevarat o schimbare. Cu asta chiar nu pot fi de acord, cata vreme exista posibilitatea sa inlocuiesti manerele ori picioarele mobilei ori si una, si alta. Iar asta este atat de simplu de facut incat oricine o poate face.

Poti vedea toate aceste mituri false detaliate in clipul video de mai jos.

Daca ce ai vazut mai sus ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top