Traim intr-o epoca in care cantitatea de deseuri existenta in jur ridica probleme de gestionare si ne afecteaza sanatatea si mediul. Tot noi le-am produs, fiind obiecte care le-am folosit si de care ne-am dispensat uneori mult prea devreme. Tot noi putem controla acest fenomen, cumparand mai putin, consumand mai putin si, in consecinta, producand mai putine deseuri. De aceea, iti propun sa urmezi aceste zece trucuri pentru cumparaturi fara risipa. Este un prim articol despre sustenabilitate la nivel individual, in cadrul unui proiect intitulat #SustenabilAcasa si sustinut de Lidl Romania.
„Ce treaba avem noi, ca oameni de rand, cu sustenabilitatea?”
Este o intrebare pe care am primit-o des atunic cand am adus in discutie acest termen. Pentru multi dintre noi, sustenabilitatea pare un concept abstract, asociat mai degraba cu activitatea unei companii decat cu traiul zilnic. Dar nimic din ce-si planifica o companie in privinta sustenabilitatii nu are efectul scontat fara implicarea consumatorului final, adica a noastra. Mai mult, sustenabilitatea se leaga de resurse de orice fel, pe care si noi le consumam, individual, nu doar la nivelul companiilor.
Cata vreme impartim resursele din acelasi mediu, devine logic sa ne impartim si responsabilitatea privind consumul lor si sa le administram astfel incat ele sa ne ajunga mai mult timp. Este adevarat ca nu folosim toti exact aceleasi resurse, dar tot ce folosim urmeaza acelasi circuit incheiat cu transformarea in deseuri. Cand noi cumparam mai mult si folosim mai mult, producem in final mai multe deseuri, care ne polueaza mediul si ne afecteaza sanatatea.
O vorba veche spune ca „pic cu pic se face otetul”, iar ea se aplica si in acest caz. Prin fapte mici si traind sustenabil la nivel individual, ne protejam nu doar bugetul personal, ci reducem si impactul asupra mediului. Multe fapte mici adunate pot aduce o schimbare benefica tuturor.
Vei vedea, prin articolele si clipurile video din seria #SustenabilAcasa, sustinuta de Lidl Romania, ca tot ce putem face pentru a trai sustenabil ne ajuta sa cheltuim mai putin si sa ducem o viata mai sanatoasa. De fapt, vei recunoaste in propunerile mele lucrurile pe care probabil ca le faci deja. Descoperindu-le, vei avea ocazia sa te bucuri de alegerile tale, dar si sa faci mai mult pentru familia ta si pentru mediul in care traim.
Ce putem face pentru cumparaturi fara risipa?
In tot acest lant al resurselor numit sustenabilitate, mersul la cumparaturi este o veriga importanta. De aceea iti propun solutii ca sa cumperi responsabil, dar fara a te priva de lucruri care-ti sunt necesare. Iata ce trucuri sa urmezi pentru a nu risipi nimic din ceea ce cumperi.
1. Planifica totul, ca sa cumperi exact ce trebuie
In primul rand, hai sa cumparam lucruri pentru ca avem nevoie de ele. Asta inseamna sa stim exact ca ne trebuie, dupa ce ne-am facut un plan si am vazut ca avem nevoie de lucrurile respective.
- Stabileste meniul pe toata saptamana si vei sti ce ingrediente iti sunt necesare in zilele care vin.
- Fa-ti o lista de materiale si unelte cand vrei sa incepi un proiect acasa, pentru a preveni cazul in care te opresti pentru ca iti lipseste ceva.
- Compune-ti din timp tinutele zilnice sau pentru momentele importante macar, stiind astfel ce iti lipseste.
Planificarea iti va salva timp si va preveni situatiile neplacute in care opresti tot ce voiai sa faci pentru ca un amanunt iti lipseste. Iti clarifica in ce mod vei folosi obiectul respectiv si cum il vei integra in viata de zi cu zi, daca este vorba despre o achizitie importanta.
Un meniu saptamanal, de exemplu, iti este de ajutor si pentru ca te ajuta sa mentii o dieta variata si echilibrata. Un model de meniu saptamanal gasesti mai jos, il poti salva local si folosi in mod curent.
2. Vezi daca nu ai deja
Dupa ce ai facut planul de bataie si lista cu necesarul, cauta in camara, in frigider, in dulapuri, oriunde trebuie pentru a vedea ce ai din ceea ce-ti trebuie. Daca depozitezi in mod organizat, vei gasi totul mai usor si nu raman obiecte ascunse, pe care le inlocuiesti cu unele noi doar pentru ca ai uitat ca le ai.
3. Lasa lista de cumparaturi la vedere
Lista de cumparaturi face parte din planificarea despre care vorbeam. Daca o tii la indemana – lipita cu un magnet pe frigider ori prinsa cu un post-it de mobila de bucatarie – adaugi usor ceea ce constati ca iti lipseste. Asa sigur vei folosi tot ce cumperi. Iti las mai jos un model de lista de cumparaturi pe care sa il descarci si sa il printezi la nevoie.
4. Cumpara la oferta, dar nu in exces
Cumparaturile la oferta sunt un prilej de a face economii. In plus, daca iei cantitate mai mare, este posibil ca si recipientele sa fie mai mari si sa rezolvi partial problema ambalajelor.
Capcana este insa in durata de viata a produselor la oferta, pentru ca ele trebuie consumate inainte de a se invechi. Asadar, cumpara cat poti depozita in conditii de siguranta si poti consuma inainte ca produsele respective sa se strice si sa fii nevoit sa le arunci.
5. Cumpara la mana a doua
Cumparam frecvent masini second-hand sau electrocasnice, de ce n-am extinde acest obicei si asupra altor obiecte a caror productie afecteaza major mediul? Electrocasnicele, mobila, jucariile chiar se pot revinde fara probleme, daca sunt in stare buna si foarte buna.
Nu este zgarcenie sa alegi haine care au mai fost purtate, de exemplu, in conditiile in care industria textila este considerata a fi unul din marii poluatori ai lumii. Este economie circulara, prin care protejam bugetul familie si mediul in care traim.
Am vandut haine la targurile de tip yard sale si am si cumparat imbracaminte second hand. Am reusit sa gasesc astfel haine de buna calitate si in stare excelenta, pe care le port cu drag de ceva timp. Daca te intereseaza subiectul achizitiilor second-hand, am pus la punct AICI un ghid care sa te ajute sa faci cele mai bune alegeri, fie ca vrei sa vinzi ori sa cumperi.
6. Cauta produse multifunctionale
In spatiile mici, obiectele multifunctionale sunt cele mai potrivite. Am putea gandi la fel si in alte cazuri: un obiect care rezolva mai multe probleme iti permite sa nu cumperi mai multe, respectiv cate unul pentru fiecare problema. In plus, este o varianta buna si din punct de vedre al spatiului, pentru ca faci economie de loc cand vine vorba de depozitare.
7. Asteapta 24 de ore inainte de a cumpara
Daca vrei sa cumperi ceva ce nu este pe lista ta, asteapta inainte de a face achizitia, mai ales daca are un cost mai mare. Acest interval iti va da ocazia de a reflecta asupra achizitiei si de a compara eventual oferta gasita cu altele de pe piata. Ai timp sa te gandesti cum folosesti obiectul, cat de mare este costul raportat la venitul tau si, in final, daca se justifica achizitia sau nu.
Si daca tot am vorbit despre costul produselor raportat la venit, sa stii ca exista un mod prin care poti evalua mai bine valoarea fiecarui lucru. Porneste de la pretul pe care obiectul il are si de la conditiile de utilizare pentru a vedea cat costa in mod real fiecare utilizare a lui. Dar sa luam doua exemple, ca sa fie mai clar cum se aplica metoda.
- O masina de spalat vase costa cca 1.300 de lei si are o durata de viata de 10-12 ani, timp in care poate fi utilizata de cca 2.000 de ori (cam o data la doua zile), ceea ce inseamna ca, la fiecare utilizeaza, se amortizeaza 0,65 de bani din pretul ei. In acest timp, la fiecare utilizare, mai platesti 1 lei pe solutii de spalare, 1 leu curentul electric si cca 0,07 lei pentru 10 litri de apa (fata de cca 130 l la spalarea manuala a acelorasi vase). Facand calculul, vezi ca fiecare utilizare a masinii de spalat vase te costa mai putin de trei lei. Raporteaza pretul masinii de spalat vase la venitul tau si poti aprecia daca merita sau nu sa o cumperi. (Apa si curentul electric sunt calculate la tarifele valabile in Bucuresti, in mai 2022.)
- O rochie de ocazie costa cel putin cateva sute de lei si va fi imbracata o data pe an sau poate mai rar de atat. Adauga la ea costul curatarii dupa fiecare utilizare (40-50 de lei) si urmeaza modelul de la exemplul precedent pentru a vedea in ce masura merita sa cheltuiesti pe o rochie pentru un eveniment important. Preturile pentru a inchiria o rochie de ocazie sunt de la 200 de lei in sus, in conditiile in care sunt disponibile modele de designer, pe care nu oricine isi permite sa le cumpere pentru sine. Sau vezi daca, dupa achizitie, poti valorifica haina vanzand-o mai departe ori inchiriind-o cui are nevoie.
8. Vezi cat te costa intretinerea si accesoriile
Ceea ce cumparam are mereu un cost de intretinere, fie ca este vorba despre cosnumul de electricitate, de dusul la curatatorie ori de efortul de alta natura (inclusiv spatiul ocupat) pe care il implica detinerea produsului respectiv. Judeca asa si vei vedea ca aparatura eficienta energetic implica mai mici cheltuieli pe termen lung, desi pare mai scumpa.
Sunt cazuri in care intretinerea unui obiect sau accesoriile necesare pe termen lung costa mai mult decat achizitia. De exemplu, pentru o masina mai veche si cu un motor de 3000 cmc, asigurarea obligatorie este cam 1.500 lei, iar impozitul cam 2.400 de lei anual. La asta punem si carburantul – cam 1.600 euro / an pentru o utilizare normala, dar si reparatiile necesare unui autoturim vechi. Daca iei in calcul toate astea, intr-un an poti cheltui pe utilizare si 3.000 de euro, adica atat cat ar costa o astfel de masina. Comparativ cu astfel de costuri, transportul in comun sau chiar taxiul devin solutii mai rentabile, fiind si mai prietenoase cu mediul.
9. Vezi ce inseamna debarasarea de ce ai cumparat
Sunt produse care au o soarta clara atunci cand ies din circuitul de utilizare: se recicleaza alaturi de cele din categoria lor sau se depun in centrele speciale de colectare (REMAT, de exemplu, pentru autoturisme). Exista insa si situatii in care este foarte dificil sa scapi de deseuri fara efort si fara cheltuieli (cand schimbi parchetul, de exemplu). Pentru fiecare dintre acestea, trebuie sa avem in vedere de la inceput costurile de debarasare si de reciclare si sa le luam in calcul drept cheltuieli.
Altele se consuma integral si nu ramane nimic de pe urma lor sau cel putin asa ar trebui sa se intample. Alimentele intra in aceasta categorie, unde risipa este un fenmen foarte des intalnit. Conform datelor Ministerului Agriculturii, fiecare roman arunca in media 130 de kilograme de alimente anual, fapt care ar putea fi evitat daca ne-am planifica mai bine rutina alimentara.
Prevenim risipa alimentara fie prin planificarea riguroasa a meselor, asa cum am spus mai sus, fie prin refolosirea alimentelor ramase si transformarea lor in alte feluri de mancare, in rezerve pastrate la congelator sau in compost.
Solutii pentru reducerea risipei alimentare ofera si Lidl Romania, care vine cu trucuri si idei utile pentru a prelungi durata de viata a alimentelor, dar si pentru a transforma in noi feluri de mancare ceea ce ramane de la masa. Le gasesti pe site-ul lor AICI.
10. Nu cumpara cand esti flamand ori suparat
Stiati ca s-a demonstrat stiintific faptul ca un om flamand cumpara mai mult si nu neaparat in mod justificat? solutia este sa nu plecam la cumparaturi fara sa mancam inainte, pentru ca foamea noaqstra se va traduce printr-un cos de cumparaturi mai plin decat am planificat.
Si, in final, sa privim cumparaturile si altfel decat ca panaceu universal pentru toate problemele noastre. Ele aduc doar rezolvarea unor nevoi concrete, nu echilibrul pe care alte solutii trebuie sa-l genereze.
Este adevarat ca o tura prin magazine ne poate imbunatati starea cand suntem suparati, dar putem intra oriunde si proba orice fara sa cumparam, intr-un drum la mall fara cardul de credit in buzunar. Asa numitul „window shopping” – adica plimbatul prin magazine fara sa cumperi nimic – poate fi la fel de satistfacator precum achizitiile nemasurate, fiind totodata benefic pentru orice buget. Si sa nu uitam insa ca plimbarea in natura are beneficii si mai mari si este si gratis!
Dupa cum vezi, ceea ce facem pentru a ne pastra sub control bugetul se confunda in multe puncte cu ceea ce numim trai sustenabil. O viata mai simpla inseamna cheltuieli mai putine, dar si mai putin stres si, implicit, mai multa sanatate.
Ramai aproape pentru urmatoarele articole din seria #SustenabilAcasa, sustinuta de Lidl România si cauta acest hashtag si pe celelalte platforme sociale. Vei vedea ce poti face ca sa traiesti cheltuind mai putin, spre binele tau si al celor din jur.
Iar daca stii pe cineva interesat sa afle mai multe despre sustenabilitatea la nivel individual, trimite-i acest articol si distribuie-l in social media!
Descoperi idei de proiecte diy si trucuri pentru o viata sustenabila urmarindu-ma pe mai multe platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube