Caldura in casa si apa calda fara intrerupere ne dorim toti, in lunile de iarna, dar pretul gazelor si al electricitatii este o piedica serioasa in calea realizarii acestui vis. Pe fondul scumpirii energiei si al incertitudinii privind evolutia acesteia, cautam fie surse alternative de incalzire, fie moduri de a pastra cat mai bine caldura pe care o avem.
Ce putem face? Iata cateva solutii pe care le putem aplica in fiecare iarna. In casele incalzite cu centrale termice proprii, aceste solutii ajuta la diminuarea facturii la electricitate si gaze, dar si la tinerea costurilor sub control. Acolo unde incalzirea centralizata se opreste mult si des, acestea scad transferul termic dinspre exterior spre interior si conserva caldura din casa, sporita pe cat posibil prin surse alternative.
Gazele si electricitatea reprezinta insa doar o parte din utilitatile pe care le platim lunar: multi dintre noi pierd din vedere serviciile de apa si canalizare si, respectiv, colectarea gunoiului. Sunt esentiale si ne-am obisnuit sa le luam ca pe un dat, dar la costul lor ne gandim rar spre deloc. Dar si aici putem reduce cheltuielile, daca stim sa le folosim inteligent.
1. Termoizoleaza peretii
Intr-o casa neizolata, 35% din caldura se pierde prin pereti, 20% prin tavan si cam 10% prin pardoseala, restul strecurandu-se afara pe langa usi si ferestre. Evident ca termoziolarea peretilor exterior este cea mai eficienta metoda de a reduce pierderile de caldura. Ea este adesea preferata pentru ca permite peretelui sa respire, dar nu intotdeauna este accesibila celor care stau la bloc. Cine a trecut printr-o asemenea experienta stie ca sunt costuri mari, dar si ca operatiunea se face la nivel de bloc, cu implicarea primariilor. Pe scurt, birocratie multa si cheltuieli pe care nu le poti controla integral.
De aceea, este preferata in loc izolarea interioara a peretilor exteriori, fapt care poate aduce o crestere cu cateva grade a temperaturii din casa. Aici trebuie calculat cu grija: instalata incorent, aceasta izolatie creste umiditatea si favorizeaza aparitia mucegaiului.
2. Monteaza tavan fals, ca sa izolezi fonic si termic
Montarea unui tavan fals este o alta metoda de a termoizola, tavanul fiind si el tot un fel de perete. Solutia este foarte accesibila inclusive iarna si poate fi instalata si de catre neprofesionisti: placile din polistiren se lipesc cu adeziv direct pe tavan si adera foarte usor. Au doar cativa centimetri grosime si nu iau decat foarte putin din inaltimea camerei, beneficiul fiind ca izoleaza atat termic, cat si fonic.
3. Inchide usa in nas frigului
Chiar si atunci cand tavanul si peretii sunt termoizolati, scapari de caldura pot aparea in alte locuri, cum ar fi pe sub usi. Spre exemplu, un spatiu de 3 milimetri pe sub usa de la intrare face sa se piarda la fel de multa caldura precum o gaura cu diametrul de sase centimetri intr-un perete exterior.
De aceea, usile de intrare trebuie sa fie etanse, lucru pe care il rezolvi usor prin aplicarea unui cheder ca acesta si verificarea lui anuala. Poate fi inlocuit cu usurinta la nevoie si are un cost mic. Se poate monta inclusiv la usile de interior, atunci cand nu toate incaperile sunt incalzite la fel ori cand avem iesire spre camara ori alte spatii neinlcazite.
In cazul usii de la intrare, conteaza utilitatea mai mult decat aspectul. Desi sunt frumoase, usile din lemn izoleaza mult mai prost decat cele metalice, care sunt dublate si umplute cu vata minerala, pentru izolare termica. Totodata, evita usile de intrare cu geam, pentru ca si pe acolo se pierde caldura.
4. Izoleaza ferestrele
Caldura iese pe langa ramele ferestrelor daca spuma poliuretanica de fixare nu a fost acoperita integral cu chit. Diferenta de textura se constata usor: peretele este mai poros acolo unde spuma nu a fost acoperita. Problema se rezolva la fel de usor, aplicand chit de cutit cu o gletiera sau chiar cu o carte de credit veche. Nivelezi apoi slefuind usor cu un smirghel cu granulatia 180 – 200 ori cu o carpa uda (nu face praf), apoi zugravesti pe deasupra.
O alta varianta este folia termica pentru sticla, care in lunile de vara, poate reduce cu 2 grade Celsius temperatura din casa, in timp ce iarna previne pierderea caldurii prin sticla. Obloanele si storurile sunt si ele de folos, impiedicand degajarea caldurii in afara casei.
Atat pentru ferestre, cat si pentru usi, pot fi utilizate rulouri textile care sunt usor de facut pe dimensiune, din ciorapi vechi umpluti cu resturi textile, asa cum vezi mai jos.
5. Acopera suprafetele care pierd caldura
Chiar si izolate, suprafetele precum peretii ori pardoseala pot fi reci, sporind senzatia de frig din casa. Daca pardoseala nu este incalzita, acoper-o integral cu un covor sau cu mocheta, iar peretii exterior ocupa-i cu mobila precum biblioteci ori dulapuri sau decoratiuni textile, potrivite mai ales intr-un décor romantic, rustic sau boem.
Urmareste insa nivelul de umiditate, pentru ca trebuie tinut sub control (sub 60%) pentru ca peretii exteriori sa nu faca mucegai. Un dezumidificator este solutia, iar pentru a nu creste consumul de electricitate utilizeaza variante cu rezerve la punga. O alternativa la dezumidificatoarele electrice sunt aparatele existente deja in gospodarie si care incorporeaza si functia de scadere a umiditatii (aer conditionat sau purificatoarele de aer).
Recomandarea functioneaza si invers: nu acoperi peretii care dau spre incaperi calde – baia sau bucataria ori camerele incalzite constant – si nici pardoseala incalzita ori calorifere care dau caldura.
6. Foloseste cu incredere draperiile
Instaleaza draperii pe toata lungimea peretelui exterior si tine-le trase partial inclusiv ziua, lasand deschisa doar portiunea ferestrei. Astfel vei tine la distanta frigul degajat de pereti si vei permite luminii soarelui – daca ea exista – sa incalzeasca incaperea. Nu acoperi caloriferul, ci lasa-l sa degaje caldura.
Draperiile blackout sunt cele mai bune vara si iarna, pentru ca izoleaza termic. Poti dubla insa draperiile subtiri cu un alt strat, prins cu banda cu arici imediat sub rejansa si pe care sa il “porti” doar pe timpul iernii. Exista chiar draperii speciale pentru astfel de captuseala si pe care le gasesti la Ikea aici. Eu le am de cativa ani si sunt foarte multumita de ele.
7. Opreste sursele de frig si exploateaza-le pe cele care dau caldura
Prin hota si prin ventilatoarele din bai, caldura se scurge in afara, asa ca foloseste-le cu masura. Profita de caldura emanate de calculator si de becurile cu incandescenta, daca nu le-a inlocuit cu unele noi, economice. Tine usile din casa inchise, ca zonele nefolosite – precum holurile sau baile de serviciu – sa nu absoarba caldura camerelor locuite ori in care ai aparate electrice in functiune.
Aparatele de aer conditionat au fost proiectate initial pentru a raci incaperile. Lucrurile au evoluat insa, iar acum sunt modele noi pe piata care permit si incalzirea, chiar in conditiile unei temperaturi exterioare de pana la -20 de grade Celsius. sunt mai scumpe, dar poti face un calcul pentru a stabili daca ele sunt o solutie pe termen lung pentru tine.
8. Seteaza temperatura potrivita pentru centrala termica
Centralele termice consuma mai mult cu cat vrei sa incalzeasca mai mult, fie ca este vorba despre casa ori despre apa menajera. Seteaza o temperatura in casa intre 18 si maximum 22 de grade Celsius si nu uita ca un grad Celsius in plus inseamna si o factura cu 5-6% mai mare. Te ajuta sa ai un sistem de incalzire prin pardoseala, mai scump la instalare, dar care isi amortizeaza in timp investitia.
Daca ai sistem clasic insa, instaleaza un termostat in fiecare camera pentru a gestiona temperatura ambientala sau opteaza pentru cap termostat la calorifere, cum ar fi cel de aici. Astfel de accesorii ar permite automat oprirea temporara a incalzirii pentru reglare termica si economii si de pana la 30% din consumul de gaz pentru incalzire.
Cat priveste apa calda, temperatura ideala este de 43 – 45 de grade Celsius, care poate fi folosita ca atare la dus, fara amestec cu apa rece, fapt care permite si reducerea consumului de apa pe familie, nu doar de gaze.
9. Foloseste cat trebuie si nu face risipa
Ne-am obisnuit sa aprindem lumina din tavan ori de cate ori ne aflam intr-o camera si indiferent ce facem acolo, chiar daca asta inseamna sa arda cateva becuri intr-una, timp de cateva ore. Am putea folosi, in loc, o lampa cu un singur bec, in zona in care stam, respectiv o lumina directionata care ar consuma mai putin si ar fi si mai eficienta decat iluminatul general.
Iar la bucatarie, in locul iluminatului general, poti folosi cand gatesti fie lumina de la hota (unde montezi un bec economic), fie o banda cu led (uite aici exemplu) montata sub dulapurile suspendate, care iti directioneaza lumina doar pe blat, acolo unde ai nevoie.
Iar in locul televizorului care functioneaza fara sa-l urmareasca nimeni, cand lucram la calculator, putem folosi tot calculatorul, pornind eventual transmisia live online a postului TV respectiv.
Ne-am obisnuit sa spalam rufele la temperatura standard a masinii de spalat, desi uneori 10 grade Celsius in minus la apa nu ar face mare diferenta decat in factura de electricitate. Am economisi 5% din factura, intr-o luna, daca am spala prosoapele sau vasele la 50 de grade in loc de 60, spre exemplu. Iar folosind otet in locul balsamului de rufe, am economisi lunar 65% din costul clatirii rufelor, prevenind totodata depunerile de calcar in masina de spalat si dispersia in canalizare a unuia dintre cei mai toxici compusi din casa noastra.
Dealtfel, multe dintre solutiile de curatat pe care le avem in casa pot fi inlocuite fara probleme cu alternative mai sigure precum otet si bicarbonat (asa cum vezi si aici), rezultatul fiind o casa la fel de curata, dar mai sanatoasa si obtinuta cu un cost mult mai mic.
10. Invata sa traiesti responsabil. Cumpatarea nu este zgarcenie
Dupa zeci de ani de comunism, este de la sine inteles ca vrem sa avem caldura in case. Dar confortul personal poate fi obtinut si la 21 de grade, imbracat in trening de casa si sosete, nu doar la 24 de grade, in tricou si in slapi. Diferenta nu este atat in confort, cat in costul platit pe incalzire la finalul lunii. Oare cati dintre noi sunt constienti ca o temperatura foarte ridicata in casa, iarna, ne slabeste rezistenta la frig si face sa ne imbolnavim mai usor?
Primul pas este sa monitorizam lunar consumul pentru toate utilitatile – electricitate, gaze, apa – si sa il raportam la costurile suportate. Peste 80% dintre romani vor sa isi optimizeze costurile de intretinere a locuintei, dar probabil nu stiu exact de unde sa inceapa. Aceasta monitorizare este un start foarte bun, pentru ca ti-e mai usor sa evaluezi consumul atunci cand plata lui te arde la buzunar. Vezi mai usor ca nu totul s-a consumat cu folos si ca sta doar in puterea ta sa reduci risipa.
Este acelasi soc ca atunci cand, dupa ani in care ai aruncat tot gunoiul la gramada, vine firma de salubrizare si iti cere sa colectezi selectiv, asigurandu-ti tomberoane separate pe tipuri de deseuri. Separand plasticul de sticla si de gunoi menajer, realizezi cat arunci si cata risipa se face, atat la scara macro, cat si la nivel individual. Este momentul in care intelegi ca nu-ti trebuie o punga cu pungi si ca propria sacosa din material textile este foarte practica atunci cand mergi la piata.
Dupa toate astea, iti dai seama ca cineva, candva, trebuie sa puna capat acestei risipe pentru ca nimic nu este nici nelimitat si nici gratis. Iar pentru ca ce avem sa ne fie destul cat mai mult timp, nimeni altcineva in afara de noi nu poate face nimic.
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.
foarte mulțumită de material postat ! idei chiar simple îți aduc câțiva bani în buzunar !!!
Multumesc mult pentru apreciere! 🙂 O toamna & iarna usoare sa avem! 🙂