10 trucuri ca sa iti vopsesti perfect mobila de bucatarie

Cel mai convenabil mod de a-ti innoi bucataria este sa schimbi culoarea mobilei. Costa mult mai putin decat o noua mobila, iar proiectul poate fi realizat de oricine stie ce are de facut.

Dincolo de pasii pe care oricine ii poate deduce, exista trucuri pe care le afli doar daca ai realizat un astfel de proiect. Am adunat aici zece astfel de secrete de care depinde succesul proiectului tau.

Vopsirea mobilei din bucatarie a fost cel mai amplu proiect al meu de pana acum, ti-am povestit despre el in articolul de AICI. L-am realizat si am invatat din el tot ce-ti voi spune in continuare, ca sa te bucuri si tu de reusita proiectului tau.

1. Alege corect culorile si vopseaua

Ti-am detaliat intr-un alt articol importanta culorii in amenajare si modul in care sa o alegi corect cand iti vopsesti mobila de bucatarie. Culoarea nepotrivita te va face sa crezi ca ai gresit vopsind mobila, asa ca alege cu atentie. Eu am migrat de la o paleta bazata pe nuante calde spre una neutra, mult mai in trend in ultima vreme.

Alege cu atentie si vopseaua, pentru ca fiecare marca se comporta diferit chiar daca sunt din acelasi tip. Iti recomand sa folosesti vopsea pe baza de apa, intrucat se aplica si se usuca mai usor si nu se ingalbeneste. O poti proteja cu un strat de lac incolor tot pe baza de apa, daca vrei sa ii sporesti rezistenta.

Exista intre vopselele pe baza de apa diferente de care depinde succesul proiectului tau. Unele vopsele pot fi aplicate pe orice suprafata (inclusiv PAL sau MDF) fara slefuire inainte (Annie Sloan Chalk Paint) sau numai dupa ce ai folosit o amorsa speciala (Benjamin Moore, Ressource). Marea majoritate a vopselelor romanesti se aplica dupa ce suprafata a fost slefuita, insa si aici sunt diferente in puterea de acoperire si in aderenta pe PAL ori MDF.

Lemnul crud, netratat poate fi vopsit cu orice fel de vopsea fara probleme si iti recomand sa alegi o vopsea lucioasa, ca sa fie mai usor de intretinut. Daca mobila ta a fost deja vopsita ori lacuita, trebuie macar matuita printr-o slefuire usoara si vopsita cu o vopsea cu putere mare de acoperire si nu foarte pretentioasa. Iti recomand SPOR Aqua de la Policolor, adica ceea ce am folosit eu, pentru a vopsi mobila din lemn lacuit, doar cu o slefuire usoara inainte.

Daca ai PAL sau MDF, ti se restrang posibilitatile. Iti recomand sa alegi intre Annie Sloan si SPOR Aqua, cu un test facut pe o suprafata mica. Diferenta intre cele doua se regaseste in pret si in metoda de aplicare, puterea de acoperire a celor doua vopsele fiind – in opinia mea, dupa ce am testat cam tot ce se gasesti pe piata  – ireprosabila. In plus, culorile ies asa cum sunt in paletar, fara surprize neplacute privind nuantele obtinute.

2. Testeaza, testeaza, testeaza

Nu pot sublinia indeajuns importanta acestui pas. Daca ar tine cont de el toti aceia care incep proiecte, mult mai putine esecuri ar fi la final.

Testeaza cat de bine acopera vopseaua si daca se potriveste culoarea in bucataria ta. Testeaza vopsitul cu pensula si pe cel cu trafaletul, ca sa vezi daca iti place textura obtinuta. Vei vedea ca vopseaua se comporta diferit in cele doua variante de aplicare, iar ca asta iti influenteaza consumul (poti consuma mai mult vopsind cu pensula). Textura data de pensula este mai rustica si imita lemnul, iar cea ramasa dupa trafalet este mai uniforma si moderna, asa cum vezi in imaginile cu bucataria mea vopsita.

Facand toate aceste lucruri, iti dai seama astfel ce efort inseamna vopsitul si ce asteptari sa ai de la acest proiect.

Eu am testat o multime de tipuri de vopsea pe spatele usilor, in zone in care puteam vedea culorile atat in lumina naturala, cat si artificiala. M-am lamurit cum arata culorile in lumina pe care o am, cat de bine adera vopseaua, cum arata aplicata cu pensula si cu trafaletul si am putut alege in cunostinta de cauza.

3. Demonteaza si izoleaza

Pare mai simplu sa vopsesti usile pe pozitii, dar nu este asa. Desi se aplica mai usor si nu curge precum cea alchidica, vopseaua pe baza de apa se aplica mai bine cand suprafata de vopsit este orizontala. Iti va fi mai usor sa vopsesti uniform si integral odata ce dai jos feroneria si izolezi cu scoci din hartie geamurile, pentru a nu le murdari. Micile detalii fac diferenta: este mai usor sa montezi la loc balamalele decat sa le cureti fara sa strici usa deja vopsita, iar aspectul final va fi mai ingrijit.

Vorba aceea romaneasca potrivit careia lenesul mai mult alearga este adevarata, sa stii!

4. Vopseste cand suprafata este impecabila

Daca vrei sa nu iti sara vopseaua de pe mobila, atunci trateaza suprafata cum trebuie inainte de vopsire, in primul rand degresand serios mobila de bucatarie. Iti recomand un degresant pe care l-am descoperit de curand, de la producatorul spaniol Asevi, despre care ti-am vorbit in articolul de aici (ai si un video acolo, unde vezi cat de rapid actioneaza).

Daca ai ales o vopsea care cere slefuire totala, atunci slefuieste pana zboara tot stratul anterior de vopsea. Daca nu trebuie slefuire, macar matuieste (slefuieste usor) suprafata, pentru ca astfel deschizi porii si ajuti vopseaua sa se fixeze mai bine.

Pe scurt, suprafata impecabila inseamna ca ai degresat, slefuit, curatat de praf (de preferat cu un aspirator) si ai sters cu alcool tehnic inainte de vopsire. Daca iti raman impuritati ori bariere in calea vopselei, vei avea un rezultat sub asteptari.

5. Foloseste aceleasi metode de la cap la coada

Daca ai inceput sa vopsesti cu pensula, atunci foloseste-o pana la final. Daca ai slefuit o usa, slefuieste-le pe toate. Daca slefuiesti doar pentru matuire, atunci nu indeparta total statul de lac, pentru ca suprafata acoperita inegal se va comporta diferit la contactul cu vopseaua si iti pot aparea pete galbene.

Practic, nu schimbi regulile in timpul jocului si nici nu le aplici diferentiat, daca vrei un rezultat uniform.

6. Mai putin este mai mult

Ah, alt punct pe care l-as scrie cu rosu si l-as agata deasupra usii! Este vorba despre moderatie si, ca in orice alt domeniu al vietii, este al naibii de greu de mentinut!

Nu incarca pensula / trafaletul cu prea multa vopsea. Nu insista cu aplicarea prea mult intr-un singur loc. Nu aplica mai mult de 2-3 straturi de vopsea. Nu exagera indiferent ce operatiune derulezi, pentru ca nu-i bine.

7. Grabeste-te incet. Ai rabdare!

Alt truc care se aplica si-n viata si inseamna sa nu arzi etape si sa te opresti la detalii, pentru ca ele determina aspectul final al proiectului tau. Repara micile defectiuni, chituieste zgarieturile si slefuieste cand s-au uscat. Vopseste striatiile si ornamentele cu o pensula mica mai intai si apoi vopsesti in rest, dar fa-o avand in minte ce ti-am spus la punctul 6.

Vopseste cu grija, fara graba, apoi asteapta sa se usuce bine vopseaua inainte de a aplica un alt strat. Orice etapa sarita se razbuna mai tarziu. Fii constient ca vopseaua are nevoie de cel putin doua saptamani ca sa se usuce definitiv, asa ca evita socurile si contactul brutal si direct cu mobila, in acest interval.

8. Nu dispera cand gresesti

Nu-i iesit din comun sa gresesti chiar daca ai experienta. Orice greseala are insa o solutie. Daca s-a scurs vopseaua, o stergi. Daca ai un exces de vopsea, o lasi sa se usuce si slefuiesti surplusul, apoi vopsesti in strat subtire pe deasupra. Daca a ramas ceva nevopsit ori sunt urme, vei repara la final. Si evita perfectionismul, micile erori au rolul lor.

9. Mici finisaje la final

Se intampla sa lovesti usile la montaj ori in timpul reglajului. Se intampla sa atingi un colt ori sa strici o margine cand vopseaua nu este uscata definitiv. Se mai intampla ca, in lumina care bate in usile montate la loc, sa vezi umbre ori locuri vopsite insuficient. Pregateste-te pentru mici retusuri la final, pentru ca ele sunt normale.

10. Fii pregatit si pentru alte schimbari

Vopsirea mobilei de bucatarie este uneori doar inceputul unui proces mai amplu de reamenajare. Iti dai seama ca noua culoare „cere si alte „lucruri, asa ca s-ar putea sa vopsesti ori sa reconditionezi si alte piese ori sa cumperi decoratiuni noi. Esti pe drumul cel bun, alte proiecte de bricolaj te asteapta!

Si daca ai citit pana aici, lasa-ma sa iti arat si ce schimbare a adus vopseaua in bucataria mea.

Mobila cumparata de la Ikea acum zece ani arata complet diferit odata vopsita in alb – incaperea pare mai luminoasa, mai vesela si deloc rece.

Daca iti doresti o alta culoare a mobilei de bucatarie, prinde curaj si vopseste. Citeste, informeaza-te, testeaza si mergi mai departe! Viata este prea scurta ca sa ne refuzam lucrurile dorite.

Daca ce ai citit mai sus ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top