merita sau nu merita sa vopsim haine

Merita sau nu merita sa vopsim haine in masina de spalat? ▶️

Prinde vopseaua pe haine cand vrem sa le schimbam culoarea? Arata mai bine vopsite sau nu? Este greu sa le vopsim in masina de spalat, este scump si cat de mare este efortul ca ele sa iasa perfect? Cu alte cuvinte, merita sau nu merita sa vopsim hainele in masina de spalat? Raspund la aceste intrebari in primul episod dintr-o serie noua de clipuri pe YouTube numita „Merita sau nu merita?”.

De ce sa vopsim haine?

Ca industria textila este unul din marii poluatori ai lumii stim toti deja. Ce putem face pentru a nu amplifica acest efect negativ? Sa cumparam mai putin si sa purtam mai mult este raspunsul, cred eu. Aceasta implica o crestere a duratei de viata a hainelor, iar pentru asta exista mai multe solutii, printre care si vopsirea. Altele ar fi transformarea lor in alte piese vestimentare ori adaptarea in asa fel incat sa le fie ascunse diferite defecte, precum petele (iata un exemplu in articolul de aici) sau gaurile (despre blugi rupti am scris aici).

Sau poti recicla textilele folosindu-le ca materie prima in diferite proiecte de bricolaj, cum ar fi husele din blugi pentru scaune de birou, despre care am povestit aici si aici.

Revenind la vopsire, este o operatiune pe care am facut-o de mai multe ori, atat integral, cat si partial, pentru diferite tipuri de haine. Am vopsit tricouri cu sablon si am transformat tricouri si alte piese in textile cu motiv pepene, iar una din gecile mele din blugi preferate a primit un curcubeu de culori pe care il poti vedea in articolul de aici.

Ce vreau sa iti spun este ca hainele pot fi transformate in moduri infinite, pentru a le face sa dureze mai mult, dar si pentru a nu ne plictisim de ele. Vospirea in masina de spalat este doar una dintre variante, pe care am experimentat-o demonstrativ in videoclip.

Despre hainele vopsite in masina de spalat

Sunt mai multe vopsele pe piata de la noi, dintre care am ales Simplicol, pe baza review-urilor de pe emag.ro. Am cautat neaparat pentru vopsire in masina de spalat pentru ca mi se pare varianta cea mai accesibila tuturor si cu cele mai mici riscuri de eroare din partea celui care vopseste.

Am vopsit o geaca verde kaki, folosind o vopsea gri, urmarind pentru prima oara sa schimb culoarea, nu sa o improspatez. Pentru improspatare, am folosit anterior tot Simplicol albastru inchis, cuun rezultat care m-a multumit.

Vezi mai jos pasii si care a fost rezultatul. Iar daca ai observatii sau intrebari, lasa un comentariu mai jos, la finalul articolului.

Daca ce ai vazut aici ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

2 thoughts on “Merita sau nu merita sa vopsim haine in masina de spalat? ▶️”

    1. Se poate vopsi orice textil, important este ca vopseaua aleasa sa fie potrivita pentru compozitia hainei. Unele vopsele (precum Simplicolul folosit de mine) prind pe materiale care au cel putin 50% bumbac. Daca sinteticul este preponderent, trebuie cautata vopsea pentru sintetic. Trebuie respectati pasii prevazuti pentru fiecare tip de material, ca sa iasa ce trebuie. La sintetic insa, nu stiu ce vopsea de pe piata romaneasca sa recomand, pentru ca nu am gasit inca una pe care sa ma pot baza.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top