O casa pare mai curata cand peretii sunt proaspat zugraviti. Iar reamenajarea rareori este completa fara un strat nou de lavabila pe pereti. Zugravitul insa provoaca dureri de cap oricui, fiind vazut ca un proces dificil, solicitant si care lasa in urma multa mizerie. Poate fi asa sau poate fi mai simplu, daca stii ce pasi sa urmezi si ce alegeri sa faci, la momentul potrivit. Daca te-ai hotarat sa zugravesti singur, citeste „ghidul zugravului amator” de mai jos, pe care l-am creat impreuna cu Policolor, pentru a-ti usura sarcina renovarii pe cont propriu!
Renovarea devine mai simpla cand separi pasii de urmat si vezi, pentru fiecare etapa, ce anume ai de facut. Asa am abordat si noi problema si am impartit operatiunea in pasi pe care iti aratam cum sa ii urmezi ca sa iti iasa proiectul. Vei vedea ce trebuie sa ai in vedere la fiecare etapa si cum sa rezolvi problemele inerente unui astfel de proiect.
1. Pregatirea
Orice zugraveala incepe cu o pregatire temeinica. Ce faci in aceasta faza iti usureaza munca in urmatoarele etape, in sensul ca iti va diminua eforturile in zugravitul propriu-zis si in curatenia de dupa renovare, dar va influenta si aspectul final.
- Curatam peretii de praf si murdarie, pentru ele reduc aderenta vopselei si strica aspectul final. Daca exista mucegai, il indepartam cu o solutie antimucegai precum Polisept. Aceasta curata si protejeaza, poate fi aplicata pe toate tipurile de pereti (BCA, zidarie, tencuiala, caramida samd), fiind potrivita atat pentru interior, cat si pentru exterior. Avand peretii curati, vedem mai bine si daca avem de facut reparatii inainte de a zugravi.
- Avem nevoie sa protejam toate zonele fixe, ca sa reducem efortul de a curata ulterior, dupa renovare.
- Protejam tocurile usilor si ale ferestrelor cu banda de mascare (scosi din hartie), pentru a nu le murdari cu lavabila. (Banda verde ori albastra se indeparteaza mai usor de pe suprafete decat cea deschisa la culoare, avand un adeziv mai prietenos cu orice suprafata vopsita.) Facem la fel cu intrerupatoarele si prizele si cu orice alte ornamente pe care nu le demontam ori scoatem de pe perete.
- Protejam si pardoseala cu folie din plastic sau cu bucati de carton, ca sa o ferim de stropi de lavabila si sa putem curata mai usor la final. Foloseste ceva pe care poti sa calci fara sa se rupa, ca sa nu treaca stropii de lavabila, in caz de accident.
- Reparam crapaturile superficiale ori gaurile din pereti folosind un spaclu si chit de cutit. Pentru crapaturile mai adanci, trebuie glet si plasa, iar efortul este un pic mai mare. Cand reparatia s-a uscat, slefuim pentru netezire si indepartam praful cu aspiratorul sau cu o pensula.
- Pregatim trafalet in marime potrivita si tavita pentru vopsit, precum si pensule pe care sa le folosim pentru colturi sau alte spatii mici. Nu e recomandat sa vopsim direct din recipinetul mare de vopsea si nici nu este foarte simplu sa facem asta. Voi relua mai tarziu acest punct.
- Aplicam un strat de amorsa care functioneaza ca adeziv pentru lavabila, crescand rezistenta si aderenta ei. Daca zugravesti baia sau bucataria, iti recomand sa folosesti SPOR Polisept amorsa antimucegai (afla mai multe despre ea AICI), special gandita pentru incaperile cu umiditate ridicata.
2. Alegerea lavabilei potrivite
Cum alegi lavabila atunci cand vrei sa zugravesti singur? Fiecare specialist iti va recomanda „cel mai bun produs”, dar mai important este sa stii ce criterii trebuie indeplinite ca sa faci singur o alegere corecta.
Iata ce sa ai in vedere cand cauti lavabila pentru proiectul tau de renovare:
- Adecvarea la spatiu: Lavabila trebuie sa fie adecvata spatiului, respectiv conditiilor de umiditate. In gama SPOR a Policolor exista lavabila speciala pentru baie si bucatarie, care asigura o protectie sporita impotriva mucegaiului si a condensului.
- Rezistenta in timp si lavabilitatea sunt esentiale pentru intretinerea pe termen lung. Lavabila pe care o cauti trebuie sa se poata curata ori spala ocazional fara sa se duca de pe perete. Eu am peretii atelierului varuiti cu superlavabila SPOR cu ioni de argint, intr-un alb stralucitor – am detaliat in articolul de AICI -, care se intretine excelent.
- Acoperirea: Gradul ridicat de acoperire al lavabilei iti asigura profunzimea culorii si te ajuta sa schimbi mai usor nuanta peretilor. Iti usureaza munca, pe scurt. Un sfat insa: aplica un strat alb inainte de orice culoare, pentru ca asta va da mai multa stralucire peretilor si mai multa profunzime culorii finale.
- Nivelul scazut de toxicitate al lavabilei este indicat pe cutiile de vopsea si asigura un mediu sanatos in casa. Toate produsele SPOR – inclusiv lavabila – au emisii foarte scazute de compusi organici volatili, fapt atestat si prin certificarea in acest sens de la Ministerul Sanatatii. Vei vedea ca fiecare eticheta SPOR de la Policolor are marcajul care indica acest lucru, respectiv certificarea A++ , care arata ca produsele sunt sigure pentru sanatatea umana.
- Posibilitatea de colorare in nuanta dorita iti asigura un design unitar al casei. Poti testa in propriul spatiu culorile SPOR folosind simulatorul de culori de pe site-ul policolor – https://policolor.ro/simulator-culori-spor/ , pentru a vedea exact cum se incadreaza ele in dormitor, bucatarie ori in alta incapere a casei sau in exterior. Iata, spre exemplu, cum arata in simulator doua din culorile pe care eu le folosesc frecvent in amenajarile clientilor mei: Serendipity (5wa02) si Italian Mist (10a02).
Totusi, tine minte ca orice culoare iti doresti trebuie testata inainte de a o aplica pe toti peretii. Cumpara cantitatea cea mai mica de SPOR Art Color in nuanta dorita si coloreaza 1 mp de perete din camera pe care o zugravesti. Vei vedea cum arata nuanta dorita in lumina reala din camera si vei alege in cunostinta de cauza.
3. Zugravitul propriu-zis
In final, incepe zugravitul in sine! Nu-i atat de complicat daca stii exact ce ai de facut, iar pentru asta ai mai jos instructiuni precise:
- Incepi cu tavanul, pentru ca este cel mai solicitant si pentru ca vei avea nevoie sa te sprijini de pereti in timpul operatiunii. N-ai putea face asta daca ei ar fi deja zugraviti.
- Zugravesti intai zonele inguste, imbinarile peretilor cu tavanul si in jurul usilor, ferestrelor, prizelor, intrerupatoarelor si al altor obstacole ori elemente fixe. Vei folosi aici pensula ori trafalet mai ingust, pentru ca cel mare nu va incapea in toate locurile inguste si nici nu are aceeasi precizie.
- Te alimentezi cu lavabila dintr-o tavita, nu direct din cutie, care este greu de manevrat si pe care risti sa o versi. Mai mult, restul lavabilei se pastreaza mai bine si nu risca sa se usuce cata vreme sta cutia deschisa.
- Intinde vopseaua intr-un singur sens, ca sa ramana un aspect uniform si fara urme.
- Nu lasa lavabila sa se scurga pe perete si sa creeze stropi in relief. Uniformizeaza urmele de vopsea cat sunt inca ude, pastrand mereu sensul in care intinzi vopseaua.
4. Curatenia
Curatenia dupa zugravit poate fi un cosmar daca nu tii sub control lucrurile inca din timpul procesului. Asa cum ti-am spus si mai sus, cu cat murdaresti mai putin, cu atat ai mai putin de curatat la finalul renovarii.
- Sterge imediat stropii de lavabila cand cad in afara zonelor protejate ori cand ajung dincolo de protectia de pe jos. La fel si cand te murdaresti pe maini (chiar daca porti manusi de protectie) sau pe haine. Daca nu ai mereu mainile curate, vei manevra mai greu ustensilele si le poti scapa, iar hainele se pot strica definitiv. Odata uscata lavabila, este mult mai greu de indepartat de pe orice suprafata, iar de pe haine aproape imposibil.
- Scoate cu atentie folia de protectie cand ai terminat, ca sa nu murdaresti cu ea zonele curate. Daca atingi ceva curat, sterge imediat, din motivele explicate mai sus.
- Indeparteaza banda de scoci din hartie cat lavabila este uda inca, pentru ca altfel se poate rupe daca vopseaua s-a uscat. Mai exact, lavabila uscata capata un aspect compact si este destul de rezistenta incat sa se rupa banda din hartie. Sau, daca nu cedeaza banda, lavabila uscata se rupe neregulat, ceea ce ii va strica aspectul.
- Foloseste otet la curatenie, pentru ca el indeparteaza foarte bine urmele de var. Adauga-l in apa folosita la curatenie si la spalarea ustensilelor de dupa zugravit. Iar daca nu iti place mirosul de otet, uite un truc: adauga in ultima apa cateva picaturi de ulei esential de eucalipt, portocala sau orice altceva iti face placere, iar mirosul lasat in urma sigur te va incanta.
- Spala ustensilele imediat dupa folosire, ca sa le poti utiliza din nou la nevoie. Nu-i nevoie sa le arunci dupa fiecare zugraveala, ele se pot curata in totalitate imediat dupa folosire, daca nu lasi lavabila sa se usuce pe ele. Eu le curat mereu pentru a le refolosi si te sfatuiesc sa faci acelasi lucru. Si-ti mai spun si aici un truc care sa te ajute sa cureti mai usor ustensilele: tavita pentru vopsit imbrac-o din start intr-o punga veche din plastic, pe care o indepartezi la final. Asa refolosesti pungi pe care oricine le are prin casa si reduci si efortul de a curata ustensilele la final.
Trucuri si sfaturi utile
Cand crezi ca ai aflat tot despre zugravit, tot mai este ceva de stiut. Iata cateva trucuri pe care ti le impartasim ca sa iti mearga mai usor zugravitul:
- Apuca-te de treaba odihnit si fara sa fii sub presiunea timpului. Un asemenea proiect poate fi solicitant pentru un amator, dar nu este deloc imposibil. Trebuie doar sa iti dozezi efortul si sa faci pauze din cand in cand, respectiv dupa ce ai terminat tavanul si cate un perete. Astfel, te odihnesti fara ca intreruperea sa fie vizibila prin diferente intre zonele uscate si cele abia zugravite.
- Protejeaza cu plastic ustensilele de vopsit daca faci o pauza, in timpul zugravitului. Le poti lasa si peste noapte, daca sunt bine infasurate si decizi sa continui zugravitul a doua zi. Poti relua lucrul fara probleme dupa pauza, cu aceleasi ustensile. Daca le speli, nu va fi suficient timp sa se scurga toata apa ori sa se usuce, iar asta iti va afecta aspectul final al zugravelii.
- Poarta haine usoare si comode, dar nu largi. Incaltamintea sa fie flexibila, antiderapanta si sa nu-ti cada din picioare, pentru ca asta te fereste de accidente. E bine sa ai la indemana un mod de comunicare, asa ca ar fi de preferat sa tii telefonul in buzunar cumva, sa il poti scoate cu efort minim in cazul in care cazi sau ramai blocat pe undeva. Pantalonii pe care ii port cand zugravesc au un buzunar pe picior, in care tin telefonul fara sa ma incomodeze catusi de putin.
- Cand zugravesti tavanul ori pereti inalti si lucrezi la inaltime, sa ai mereu trei puncte de sprijin. N-ai idee cat de usor pot sa apara accidente cand nu avem stabilitate insuficienta in timp ce lucram la inaltime.
- Tot legat de siguranta, marcheaza-ti locurile in care poti pune piciorul sau te poti sprijini, ca sa vezi imediat care sunt zonele sigure. Asa eviti accidentele, mai ales cand lucrezi la inaltime.
- Pastreaza codul culorii si o rezerva de lavabila pentru cazuri neprevazute, din care sa faci micile reparatii, in caz de nevoie. In baza acelui cod, vei putea comanda noi cantitati de culoare in centrele de colorare Policolor a caror lista o gasesti AICI.
Toate aceste sfaturi sunt detaliate si insorite de video in seria „Zugravesti singur” pe care o poti urmari pe Instagram AICI sau pe canalul meu de YouTube.
Ti-a fost de folos acest ghid? Da-l mai departe, in social media si prietenilor despre care stii ca au nevoie de astfel de informatii!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube