Am vazut, acum cateva zile, noua colectie Stefanel pentru sezonul toamna iarna 2018 / 2019 si m-a indragostit temporar de culorile toamnei. Cum ar arata ele in designul interior, mai ales acum cand ne pregatim pentru iarna? Si care sunt tendintele in designul locuintelor toamna asta?
Iti raspund eu la aceste intrebari, in cele ce urmeaza.
Daca tot am pornit discutia de la colectia Stefanel, sa iti spun si despre ea cateva cuvinte. Tricotajele sunt elementul central al colectiei, ca intotdeauna la Stefanel. Piesele vestimentare sunt mai ales din casmir – material care ofera eleganta croielilor simple, dar si lana de alpaca, mohair, jerse ori vascoza supraelastica. Culorile sunt cele de mai jos – alb si neutre (gri, bej), dar si galben mustar, verde desaturat, rosu, portocaliu, roz, intr-un grad asemanator de intensitate. Este o colectie care lasa mult loc stilului personal si care mie, personal, imi place foarte mult.
Culorile acestea sugereaza toamna, asa ca le poti prelua cu usurinta in designul de interior, cand faci trecerea de la sezonul cald la cel rece, daca iti doresti ca locuinta ta sa fie in ton cu sezonul. Le vei recunoaste dealtfel in tendintele de mai jos, pe care ti le recomand pentru toamna asta.
1. Foloseste culorile toamnei
Nu-ti poti inchipui toamna fara nuantele ruginii, de la galben solar la rosu ars, pe care le poti aduce in casa prin frunze, flori sau traditionalii dovleci. Este cel mai usor mod in care poti decora, cu o cheltuiala minima.
Cauta vase transparente si umple-le cu ghinda, castane si conuri de brad si foloseste dovlecii pe post de bibelouri. Nu uita fructele: nimic nu-i mai natural toamna ca un cos cu mere, pere si gutui, pe masa din sufragerie.
Daca iti doresti flori, cauta mai ales dalii si crizanteme, pe care le gasesti cel mai adesea in culorile toamnei – rosu, galben, portocaliu. Daca preferi ceva de dimensiuni mai mari, alege ramuri de copac si cauta artar sau foioase, ale caror frunze se coloreaza superb toamna.
Mergi mai departe cu decorul si, cu o investitie minima, poti schimba pernele cu unele in nuante ruginii ori cauta cuverturi in aceleasi culori ca sa iti imbraci canapeaua ori patul din dormitor. Opteaza pentru materiale naturale – lana, blana, bumbac.
2. Foloseste nuante metalice calde – auriu, cupru, bronz
Dintre nuantele metalice, auriul are cea mai mare eleganta si este inca in trend. O varianta a lui nemetalizata a fost aleasa drept culoarea anului 2019 (da, deja au inceput sa apara culorile anului viitor) de catre producatorul englez de vopsea Dulux.
Include auriul in decorul tau de toamna, alaturi de culorile tomnatice de mai sus, prin decoratiuni, perne ori piese mici de mobilier – scaune, taburete, mese auxiliare. Daca auriul ti se pare prea strident ori nu se potriveste in decorul tau, te poti limita la doar niste detalii ori poti alege alta nuanta metalica. Nu cumpara decoratiuni aurii inainte de a verifica ce poti vopsi chiar tu in culoarea asta. Citeste articolul de aici, vezi ce comori ascunse zac si prin cutiile tale cu decoratiuni si dezvolta-ti propriul proiect DIY.
Combinate cu materiale precum catifeaua ori blana, aceste accente metalice fac amenajarea eleganta si pretioasa, mai ales cand in combinatie intra culori de accent profunde rpecum verde inchis, albastru marin, violet / indigo sau rosu burgundia.
3. Texturi accentuate
Toamna este momentul in care scoatem la purtat tricotajele, atat pe cele din garderoba, cat si pe cele din casa. Orice are textura pronuntata si lasa la vedere fibra naturala este binevenit in decorul tau de toamna. Cauta sa folosesti tricotajele ca perne, paturi, cuverturi, huse pentru canapea ori fotolii, scoate la vedere cosurile din ratan sau rachita, obiectele din lemn slefuit si orice altceva are aspect natural.
Un truc este sa folosesti puloverele uzate ca sa imbraci pernele, prelungind astfel durata de viata a tricotajelor. Am facut si eu un astfel de proiect, pe care il poti replica si tu, urmand instructiunile din articolul pe care l-am publicat aici.
Desi ti-am recomandat mai sus ruginiul toamnei, sa stii ca texturile pronuntate – cum sunt tricotajele din fire groase – se vad mai bine in culori deschise, cum ar fi alb, gri, bej, respectiv in nuanta naturala a fibrelor. De aceea, iti recomand sa folosesti ca accent ruginiul si nuantele lui si auriul, iar ca nuante principale sa folosesti paleta deschisa. Mai mult, lumina naturala scade odata cu scurtarea zilelor, iar casele noastre au nevoie sa ramana vesele si primitoare si in zilele innorate si reci.
4. Poarta stilul artizanal
Stilul artizanal sau traditional a revenit in moda si in design interior de ceva vreme si are stransa legatura cu sustenabilitatea. Se bazeaza pe produse facute manual ori venite de la producatori locali, pe bricolaj si pe refolosirea resurselor, inclusiv pe reconditionarea unor obiecte vechi si includerea lor ca elemente in amenajare.
Un exemplu este folosirea covoarelor tesute din resturi textile, de tipul celor pe care le foloseau bunicii nostri si a celor din iuta si canepa. Daca ti se par prea subtiri, suprapune-le si foloseste doua sau mai multe covoare de dimensiuni diferite, in zona canapelei, eventual combinate cu piele.
Include in decorul tau obiecte vechi din lemn, care au o caldura aparte si dau un sentiment de confort, prin culoarea naturala a lemnului. Aduna obiecte cu motive traditionale din diferite parti ale lumii, pentru un aer cosmopolit si excentric.
5. Reintepreteaza stilul scandinav
Daca nu ti se potriveste stilul traditional si esti in schimb adeptul minimalismului, atunci reintepretarea stilului scandinav este pentru tine. Ne-am obisnuit de ceva vreme cu stilul simplu al nordicilor, dar el este mai mult decat minimalism, alb, negru si griuri si ocazional culori pastelate.
In cadrul aceluiasi stil au aparut recent mai multe tendinte, astfel ca pot fi recunoscute inclusiv influentele altor stiluri – industrial, vintage ori romantic. Trei variante ale stilului scandinav gasesti si la noi, in colectia de toamna / iarna de la JYSK, despre care ti-am povestit si eu recent aici.
Cauta in cutiile cu decoratiuni si vezi ce se poate refolosi din ceea ce ai deja. Cu o mica ajustare, un obiect vechi poate schimba aspectul unei incaperi. Sper ca aceste sfaturi sa iti fie de folos si sa te ajute sa descoperi elemente folositoare pentru amenajarea pe care ti-o doresti, toamna aceasta.
Si nu uita: distribuie acest articol prietenilor si pe social media, ca sa inspiri si alti amatori de frumos!
Am citit articolul tau cu sufletul la gura! Sunt fermecata de culorile acestea, simt ca ma reprezinta si le aleg,de fiecare data, cu mare drag. In casa nu am facut mari modificari in ultimul an, dar acum ma gandesc serios sa schimb macar fetele de perna de la niste pernute de decor, cu unele in nuante mai tomnatice. Nu ma satur sa privesc fotografiile, Gabi, parca ma hranesc cu nuantele astea, ma bucura enorm sa le admir!
Ma bucur foarte mult ca iti sunt starnesc inspiratia! Te provoc la schimbare! Daca ai nevoie de sugestii, voi veni in curand si cu recomandari de produse, ca sa iti fie si mai usor sa gasesti ce iti trebuie. 🙂