Terrazzo: ce este si cum il folosesti in amenajare

Terrazzo este un cuvant tot mai des auzit in contextul amenajarilor interioare. Ca este vorba despre bucatarii sau bai, tot mai multi doresc acest finisaj in casa lor. De exemplu, unul dintre clientii mei recenti a dorit acest finisaj in baie si bucatarie, in apartamentul aflat in curs de amenajare.

Ce este terrazzo si cu ce se asorteaza? Cum se monteaza si de unde il cumparam? Si de ce este un material sustenabil si cu o durata de viata atat de lunga? Iti raspund la aceste intrebari in articolul care urmeaza.

Ce este terrazzo si cum se fabrica el?

Tineti minte cimentul cu bucatele albe care imbraca scarile in multe din blocurile construite in comunism? Avea franturi de marmura alba si gri si parea ca s-au spart zeci de vaze pentru a-l turna asa, cu bucati? Acela este tot terrazzo, iar multi dintre noi am crescut vazand zilnic asa ceva, fara sa stim ce este.

Sursa: Pixabay.com

Terrazzo (cuvant italian care inseamna terasa) este un finisaj foarte vechi, folosit inca din secolul al XV-lea in casele din Venetia si ales pentru rezistenta, dar si pentru costurile reduse: resturile de marmura si granit erau batute direct in pamant si apoi nivelate. Desi se spune ca terrazzo a fost inventat de mesterii venetieni care faceau mozaicuri, unele dovezi istorice indica faptul ca acelasi procedeu era folosit si in Turcia, cu 8.000 – 10.000 de ani in urma. Dealtfel, il vei recunoaste daca te uiti atent la mozaicurile lor si la corpurile de iluminat tradityionale, pe care ti le-am aratat si eu in articolul de AICI.

Cu timpul, tehnologia a evoluat, iar terrazzo se toarna folosind un liant pe baza de rasina pentru legarea resturilor de marmura. Si modelele sunt mult mai variate, iar particulele care „plutesc” in liant nu mai sunt doar marmura, ci si alti compusi precum sticla sau chiar sidef. Liantul se poate colora si el, chiar daca cele mai multe variante sunt neutre.

Cele mai complicate modele merg pana la asezarea manuala a particulelor pentru a genera tipare repetitive, asa cum erau realizate candva in cladirile oficiale ori in casele familiilor bogate din Venetia. Diferenta este ca acum terrazzo se poate monta si in placi de diferite dimensiuni, fara sa fie turnat pe loc, in casa clientului.

terrazzo lastra
Sursa: Osmyum.ro
terrazzo osmyum bucuresti
Sursa: Osmyum.ro
terrazzo osmyum bucuresti
Sursa: Osmyum.ro

Astfel de pardoseli se instaleaza doar de catre specialisti si implica o pregatire anterioara si cateva etape obligatorii pentru a obtine o pardoseala durabila. Daca vrei sa vezi exact cum se toarna si se finiseaza acest material uite un clip video mai jos. Este de la un producator din Statele Unite, dar important este procesul, care este foarte bine explicat:

Faptul ca inglobeaza piatra sau alte roci fac acest material deosebit de rezistent, fiind adesea preferat pentru zonele cu trafic intens ori expuse intemperiilor, precum zone comerciale, sedii de institutii sau terase. Este foarte usor de intretinut si rezistent la umezeala, iar faptul ca nu are rosturi care sa retina umezeala previne acumularea bacteriilor.

Mai mult, este un material sustenabil, dat fiind faptul ca este realizat din resturi de piatra, care sunt astfel refolosite si li se da o utulizare pe termen lung. Are o infinitate de posibilitati de personalizare a modelului, pentru ca – asa cum iti spuneam mai sus – poti infloba diferite tipuri de particule ori opta pentru diferite modele.

Evident ca modul in care este realizat finisajul iti influenteaza si pretul de achizitie: pentru cel furnizat de Osmyum, de exemplu, preturile pleaca de la 70 euro + TVA / metru patrat si pot ajunge la 500 de euro, in raport de cat de dimensiuni, materialele folosite ori complicat este modelul.

Daca varianta clasica de terrazzo ti se pare prea costisitoare pentru casa ta, poti alege si gresie ori faianta cu aspect asemanator, pe care le gasesti de la preturi incepand cu cca 100 lei / mp. Iti dau drept exemplu cele trei modele de mai jos, pe care eu le-am gasit intr-un magazin de pe str. Valea Cascadelor din Bucuresti, zona cunoscuta celor care sunt in cautare de materiale pentru renovari. Gasesti insa alti furnizori pentru astfel de placi mai jos in acest articol.

Cum integrezi terrazzo in amenajare?

Indiferent daca alegi varianta clasica ori gresie si faianta, acest finisaj poate fi utilizat in orice camera din casa. Cel mai adesea, el este folosit in bai si bucatarii, pentru ca rezista excelent la umezeala. Montat pe peretele cu dusul si pe pardoseala, face camera sa para mai spatioasa, chiar daca este dus doar pana la jumatatea peretelui.

Sursa: Pinterest

In bucatarie, terrazzo poate fi utilizat si pe alte suprafete decat peretii, respectiv pe blatul de bucatarie sau pe mobila, ca blat ori laterale ale insulei.

Iata cum am integrat eu placile de faianta si gresie terrazzo in baia unui apartament pe care l-am reamenajat. Initial, baia arata asa:

Am propus sa o facem alba cu accente de metal negru mat, coreland-o cu restul apartamentului, intr-un stil boho combinat cu urban si unde foloseam tot alb, verde, argila si accente negre.

Pentru un cost mai mic, am ales gresia terrazzo de la evogres.ro, faianta alb-gri de la Brico Depot, iar panoul metalic negru de la VidaXL.ro. Fotografiile nu sunt realizate profesionist, dar rezultatul a fost urmatorul:

Gasesti alte modele de gresie terrazzo si la livart.ro, unde mi-au furat ochii cateva modele:

Uite si AICI cateva modele de gresie pe care le poti cumpara. Poti totodata si folosesti terrazzo si pe pereti, iar o varianta accesibila este tapetul in stil terrazzo, pe care il poti cumpara si de AICI.

Am adunat o multime de imagini pentru inspiratie, pe care le poti vedea in galeria pe care am creat-o pe Pinterest AICI.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top