Romanii ar renova energetic cu ajutor de la stat

Cand spui „eficienta energetica” a casei, te gandesti cum sa platesti mai putin iarna pentru incalzire. In realitate, nu-i vorba doar despre incalzire iarna, ci si despre racoare vara, pe care le obtii prin renovare energetica daca locuinta nu a fost gandita sa reduca aceste costuri. Daca iti doresti sa schimbi lucrurile, afla ca nu esti singurul: 7 romani din zece si-ar renova energetic casele insa nu au bani sa o faca. Totodata, 8 din 10 romani ar face bucurosi modificarile daca ar avea acces la subventii din partea statului, potrivit unui studiu VELUX Romania.

Renovarea – plan de viitor pentru 6 romani din 10

Aceste rezultate fac parte dintr-un studiu realizat pentru VELUX Romania, unul din cei mai importanti producatori de ferestre de mansarda, pe un esantion reprezentativ de 1.008 proprietari de locuinte, cu privire la motivele si constrangerile legate de renovarea locuintelor pentru o mai mare eficienta energetica.

Astfel, 64% dintre romani au in vedere renovarea casei, principalele motive fiind:

  • 59% vor sa faca locuinta mai frumoasa
  • 38% isi doresc modificari pentru a face casa mai functionala,
  • 36% vor modificari prin care sa reduca ulerior costurile pentru locuit.

Totodata, 40% dintre participantii la studiu isi doresc sa zugraveasca, 32% sa imbunatateasca izolatia, iar 23% sa faca schimbari in bucatarie. Iar pentru 45% dintre participanti, ultima renovare a fost cu mai mult de trei ani in urma.

Ce impiedica punerea in aplicare a planurilor de renovare? Conform rezultatelor studiului, 69% spun ca nu au suficienti bani pentru asta, 36% se tem de depasirea bugetului, iar 25% de lipsa de profesionisti pentru lucrarile ce trebuie executate. Dealtfel, 84% dintre participantii la studiu s-au declarat ingrijorati de costurile ascunse ale renovarii, iar 72% de timpul in plus pe care trebuie sa il aloce modernizarii.

Eficienta energetica = caracteristica unei case de a consuma cat mai putina energie pentru iluminat, incalzire si racire.

Subventiile de la stat – solutie asteptata si dorita pentru renovare

Subventiile pentru renovarea enrgetica a locuintelor pare a fi o solutie pe care multi romani si-o doresc. Potrivit acestui studiu VELUX Romania, 79% dintre romani ar apela la subventii pentru a-si creste confortul in locuinta, in timp ce 43% isi doresc un mediu mai sanatos acasa, iar 35% scaderea preturilor la utilitati in urma renovarii. Iar majoritatea covarsitoare – 98% dintre respondenti – arata ca eficienta energetica este un aspect deosebit de important ce trebuie avut in vedere in proiectele de modernizare ori renovare a casei.

Desi isi doresc subventii din partea statului pentru a-si creste eficienta energetica a locuintelor, participantii la studiu au exprimat temeri legate de procedurile pe care trebuie sa le parcurga pentru obtinerea lor. Astfel, tot 79% se declara ingrijorati de dificultatile care pot aparea in procesul de obtinere a subventiilor, iar 76% dintre respondenti cred ca sfaturile din partea profesionistilor in domeniu si consultanta specializata i-ar incuraja sa parcurga pasii necesari modernizarii subventionate.

Mansarda – solutie pentru spatiu mai eficient

In acelasi timp, un roman din trei vede in mansarda o solutie pentru eficientizarea spatiului de locuit, dar lipsa banilor (34%) si implicatiile modificarilor structurale (16%) impiedica avansarea proiectului. In momentul de fata, 40% dintre romani locuiesc intr-un apartament fara mansarda, marea majoritate a celorlalti traind in case care au mansarde incorporate sau neincorporate ori in apartamente cu mansarda.

Lasand deoparte concluziile studiului, pot si eu sa confirma ca o mansarda este o solutie foarte buna pentru extinderea spatiului, chiar daca tavanul inclinat poate limita modul de utilizare a spatiului, iar amenajarea trebuie gandita putin altfel. Atelierul meu este intr-o mansarda, iar lumina pe care o asigura un astfel de loc (venita de sus, nu din lateral) este absolut superba si diferita de cea din spatiile de locuit clasice.

Cu toata lumina pe care o am acum in atelier, daca as face vreo modificare in acest sens, aceasta ar fi legata de instalarea unei ferestre de tip balcon, de tipul celor vazute in showroom-ul VELUX de la Brasov. Mi-e greu sa apreciez singura daca o astfel de solutie poate fi aplicata in mansarda mea, dar pot cere parerea unui consultant specialziat, care sa vina la fata locului si sa vada exact ce se poate face.

De fapt, acesta si este modul de lucru al celor 200 de parteneri VELUX, in ideea ca ei sa nu ofere doar un produs in sine, ci solutia adecvata fiecarui spatiu, ceea ce implica masuratori si consultanta asigurate de specialistii lor.

Gasesti pe site-ul VELUX informatii despre distribuitori si despre montajul profesionist, ca si despre produsele lor – ferestre de mansarda, tuneluri solare ori solutii de umbrire pentru mansarda. Cu o experienta de peste 80 de ani in domeniu, ei ofera o multime de solutii pentru iluminarea naturala a mansardei, asigurand totodata un mediu cat mai sanatos, printr-o ventilatie cat mai buna. Pentru ca – daca nu stiai – VELUX inseamna ventilatie (ventilare) si lumina (lux).

Daca ce ai citit mai sus ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top