Solutie langa robinet: panou DIY antistrop

Americanii il numesc “backsplash”, noi nu ii spunem intr-un fel anume, dar este peretele din bucatarie dintre blat si dulapurile suspendate. Zona este intens stropita , atat de la chiuveta, cat si de la aragaz, asa ca este necesara o protectie rezistenta.

Daca nu ai faianta pe perete, acest panou antistrop poate fi cumparat ori realizat si acasa, cu materialul potrivit. Pentru blatul meu din atelier, un panou antistrop din lemn vopsit este exact ce trebuie. Uite cum l-am realizat!

Materialele

Aveam prin atelier o placa din lemn de balsa ceva mai dura pentru care nu aveam utilizare. Cum lungimea era potrivita pentru zona foarte intens folosita din blat, am zis sa transform placa in panou antistrop.

Aveam nevoie sa o vopsesc, asa ca am folosit vopsea Spor Aqua, rezistenta si la umezeala cata vreme este si pentru exterior. Un strop de Luxens gri albastru am folosit pentru cateva accente albastre, peste alb. Ca sa previn aparitia petelor de tanin prin vopsea, am avut si un pic de Kvistlack, un autoblocant pe care il vezi imediat mai jos.

Pentru model, am ales un sablon cu cactusi (nu ti-am spus ca aador cactusii, nu??) si cateva vopsele acrilice.

Cum faci

Primul pas a fost sa dau cu autblocant placa, pentru ca riscam sa se pateze albul vopselei din cauza taninilor din lemn. Kvistlack este un autoblocant pe care il poti aplica si dupa ce ai vopsit, doar in zonele patate de rasina, nu doar inainte de vopsire.

A urmat vopsirea in alb, ca fond pentru modelul pe care il aveam in minte. Cu ajutorul unui pulverizator cu apa, am diluat albastrul chiar pe plansa si am “pierdut” in alb urmele albastre, realizand practic un efect ombre.

Am lasat placa din lemn sa se usuce, ca sa pot trece la pasul urmator: aplicarea modelului cu sablon.

Am fixat sablonul cu banda adeziva din hartie, apoi am tamponat cu un burete cu vopsea fondul verde. In aceaasta faza, este important sa nu folosesti vopsea in exces, pentru ca ea va curge pe sub marginile sablonului. (Am povestit si aici despre asta.) Mai degraba aplici mai multe straturi subtiri de vopsea in locul unuia in exces, care strica forma ingrijita a imaginii.

Detaliile le-am colorat cu pensula, in diferite nuante de verde, apoi am indepartat sablonul. Atentie si cand indepartezi sablonul, ca sa nu murdaresti cumva zona in care lucrezi sau imaginea realizata. Am adaugat apoi flori micute, galbene si rosii, imbunatatind astfel imaginea realizata cu sablon.

Desi nu este obligatoriu (vopseaua SPOR si acrilicele sunt rezistente), am sigilat cactusii totul cu putin lac, ca sa nu existe diferente de luciu intre cele doua tipuri de vopsea folosita.

Apoi am prins panoul pe perete cu suruburi si gata! Asa arata cactusii “plantati” de mine langa blat, langa locul in care sta ghiveciul cu suculente reale.

Zona este intens folosita, chiar daca nu gatesc aici. Sunt in schimb multi stropi de apa cu vopsea si de altele, de la sculele ori recipientele pe care le spal, la finalul proiectelor. In mod clar, nu voi mai avea problema peretelui patat cu diverse, langa robinet.

Acolo unde gatesti…

…poti instala un panou asemanator din sticla termorezistenta, in spatele caruia poti picta orice iti doresti. Sau, daca vrei o alta suprafata, iti recomand sa folosesti in loc vopsea cu rezistenta la temperatura ridicata, pe care o gasesti in diverse magazine de bricolaj (BricoDepot, spre exemplu) sau la distribuitorii de produse auto.

Asa-i ca este simplu?? Daca ti-a placut proiectul, distribuie-l si prietenilor pasionati de mesterit, dar si in social media!

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like