Ne-am obisnuit cu ideea ca tapetul este pentru sufragerii si dormitoare sau holuri. Ce ai spune daca ti-as arata doua cazuri in care am ales ca finisaj tapet in bucatarie? Pentru ca da, se poate tapet in bucatarie, chiar daca mediul este umed si mai dificil. Uite doua proiecte in care am apelat la aceasta varianta si care sunt – conform beneficiarilor – un succes.
Bucataria cu tapet Mondrian
Cui nu-i sunt cunoscute tablourile geometrice in alb, negru, galben si albastru, unde culorile se imbina incredibil de simplu? Sigur ati auzit ca autorul este Piet Mondrian – de fapt Pieter Cornelis Mondriaan, pe numele sau complet -, pictor olandez care a fost unul din pionerii artei abstracte.
Am construit in jurul tapetului restul bucatariei, alegand o mobila neutra si cateva accente galbene – chiuveta din compozit FAT si scaune galbene.
Cele doua zone in care am ales sa instalam tapetul au fost peretele lateral si zona de deasupra blatului, cele mai vizibile din toata bucataria. Sigur ca este o alegere atipica sa ai tapet atat de aproape de sursele de apa si caldura, dar se poate rezolva asta alegand in tapet de buna calitate, pe care sa il protejezi cu lac special.
Ideea tapetului Mondian cu pisici a fost a proprietarilor si a pornit de la felina familiei, o batranica roscata si, evident, foarte rasfatata.
Proprietarii isi doreau ambele elemente in tapet, deci am optat pentru un model customizat, creat pentru ei de designerii de la Vladila. Designerii lor ne-au furnizat o varianta la care noi am facut doar mici ajustari de textura si intensitate a culorii, pentru a le corela mai bine cu restul incaperii.
Bucataria cu tapet acuarela
Bucataria aceasta a fost o provocare nu doar prin modul in care a fost pozitionata centrala termica (alta poveste cu talc si aici), ci si prin faptul ca aveam un perete mare si gol de decorat. Pare usor sa faci design de interior cand ai mult loc pentru toate, dar nu e chiar asa. Ideea nu este sa umpli spatiul ca sa nu raman gol, ci sa gasesti echilibrul potrivit intre utilitate si frumusete, intre functionalitate si estetic. Sa faci lucrurile sa para ca de acolo sunt si acolo trebuie sa fie, nu sa umpli spatiul doar ca sa nu fie gol.
Am avut de amenajat aici un apartament cumparat de la dezvoltator si unde a fost montata aceeasi gresie si faianta stil marmura pe care toti dezvoltatorii cred ca le-au folosit in ultimii trei – patru ani. Marmura aceea se integreaza usor intr-un stil modern ori contemporan, dar si clasic, insa nu lasa acea impresie de confort si caldura pe care proprietarii si-o doreau. Asadar, a trebuit sa improvizez, sa fac o casa diferita de toate celelalte din bloc, toate cu aceeasi gresie si faianta stil marmura.
Am „incalzit” atmosfera cu mobila cu aspect partial din lemn pe care am facut-o pe comanda si cu un tapet cu forme neregulate, putin naive, gasit la TheHome.ro. O parte din culorile din tapet se regasesc si in zona opusa a bucatariei, mai exact in chiuveta din compozit FAT, de la acelasi furnizor de la care iau de multa vreme chiuvete pentru aproape toate proiectele. Am scris despre el AICI, daca i nevoie de mai multe detalii.
Ce trebuie sa stii daca vrei sa pui tapet in bucatarie
Daca vrei sa faci propria varianta de amenajare cu tapet in bucatarie, iti redcomand sa tii cont de cateva lucruri.
- Alege un tapet cu strat protector impermeabil, astfel incat sa poata fi sters cu usurinta. Tapetul se poate sigila cu lac, cand este pus in zonele foarte umede, insa este mai simplu daca ai din start acest strat acolo unde umezeala este medie.
- Cauta modele care nu incarca excesiv spatiul si coreleaza marimea imprimeului cu cea a spatiului disponibil. Cea mai buna varianta este sa lucrezi direct cu un producator care sa iti poata asigura si adaptarea modelului la dimensiunile dorite. Aici ar intra, spre exemplu, Vladila si Beudis.
- Suprafetele foarte texturate nu sunt potrivite pentru bucatarie. Alege mai degraba varianta Smooth, pe care o au toti producatorii, intr-o forma sau alta, pentru ca este mai usor de curatat comparativ cu cele cu aspect de panza groasa.
Tapetul in bucatarie nu este, asadar, un lucru nemaiauzit, pentru ca avansul tehnologic a facut posibila proiectarea acestui material astfel incat sa reziste in cam orice mediu. Dealtfel, nici macar baia nu mai este un loc in care sa nu pui tapet, iar asta o voi demonstra odata cu incheierea altei amenajari pe care o am acum in desfasurare. Dar despre povestea aceasta noua povestesc intr-un articol viitor.
Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!